DUYGU KAYA/ İZ GAZETE- Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası’nın (Eğitim-İş) 24 Kasım Öğretmenler Günü öncesi yaptığı ankette oldukça çarpıcı sonuçlar yer aldı. Ankete katılan öğretmelerin yüzde 43’ü, daha iyi para kazanacakları bir iş bulursa mesleği bırakmayı düşündüğünü açıkladı.

5 bin 514 öğretmenin katıldığı ankette, öğretmenlerin yüzde 63’ü çocuklarının gıda, yüzde 73’ü kıyafet ve yüzde 47’si eğitim ihtiyaçlarını rahat bir şekilde karşılayamadığını belirtti.

-

Öte yandan öğretmenlerin yüzde 92’si her gün bir gazete, yüzde 62’si ise her ay bir kitap dahi alamadığını ifade etti.  

ÖĞRETMENLERİN YARISINDAN FAZLASI PSİKOLOJİK SORUN YAŞIYOR

Araştırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 61’i gelirlerinin yetersizliği nedeniyle psikolojik sorunlar yaşadığını ifade ederken, sadece yüzde 24’ü bu görüşe katılmadığını belirtti.

ÖĞRETMENLER UMUTSUZ

Anketteki göze çarpan sonuçlardan biri de öğretmenlerin gelecekten ümitli olmadığı yönünde.Ankette 'Gelecekten ümitli' olduğunu ifade eden öğretmenlerin oranı sadece yüzde 15. Öğretmenlerin yüzde 59’u gelecekten ümitli olmadığını ifade ederken, kararsızların oranı ise yüzde 26 olarak önümüze çıkıyor. 

YÖNETİCİNİN SİYASİ BASKISI

Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 48’i yöneticiler tarafından öğretmenlere siyasi baskı yapıldığını söylerken, kararsız öğretmenlerin oranı ise yüzde 22. Öte yandan öğretmenler okula okul yöneticisi olmak için mutlaka torpile ihtiyaç olduğunu düşünüyor.

‘BU ANKETİN EN ÇARPICI SONUCU ÖĞRETMENLER MUTSUZ’

Eğitim-İş İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Ahmet Cangı, anket verilerini gazetemize değerlendirdi.

“Bu anketin en çarpıcı sonucu, öğretmen mutsuz” ifadelerini kullanan Cangı, “Öğretmen ekonomik olarak, itibar olarak mutsuz. Pandemi sürecinde öğretmenlerin itibarını zedeleyen birçok saldırı oldu ve ekonomik kayıplarımız oluştu. Anketin gerçek sonucu tamamen ekonomi ve itibar meselesi” dedi.

‘DEVLET KENDİ ELİYLE TAŞERONLUK YAPIYOR’

Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmenleri uzman öğretmen, kadrolu öğretmen, sözleşmeli öğretmen ve ücretli öğretmen diyerek dört gruba ayırdığını ifade eden Cangı, “Bunun bir uzmanlık mesleği olması gerekirken bizi yönetenler bizi ayrıştırarak birlikteliğimize zarar verdiler. Bugün ülkemizde yaklaşık 120 bin öğretmen açığı varken, devlet kendi elleriyle taşeronluk yapıyor, ücretli öğretmenlik yoluyla bunu çözmeye çalışıyor. Bunun sebebi tamamen ekonomik kazanç meselesi” dedi.

‘BAKAN BUGÜNE KADAR YAPTIĞI AÇIKLAMALARI SONUCA BAĞLAYAMADI’

Koronavirüs sürecinde Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’u başarılı bulmayan öğretmenlerin oranı yüzde 80 ve uzaktan eğitimi başarısız gören öğretmen oranının yine yüzde 80’lere çıkmasını yorumlayan Cangı, “Bakan bugüne kadar yaptığı güllük gülistanlık açıklamalarının hiçbirini sonuca bağlayamadı. Sonuçta Bakan, ara tatilden sonra bütün okulların açılacağı iddiasındaydı. Biz açamayacaklarını ifade ediyorduk çünkü onlar eğitim kurumlarının sağlıklı eğitim vermesi için gerekli altyapıyı hazırlamadılar.  Bir yandan da kayıp bir neslimiz oluşuyor. Okula gidecek çocuklarımız, uzaktan eğitimle bu süreci evde götürüyor. Uzaktan eğitim konusunda başarısızız, Bakan Selçuk çok başarılı olduğunu ifade etse bile başarısızız. Bugün bırakın interneti, tableti; evinde televizyon olmayan dolayısıyla EBA'ya ulaşamayan öğrencilerimiz var” dedi. 


 

Editör: Haber Merkezi