DUYGU KAYA/ İZ GAZETE- Corona virüsü pandemisi sebebiyle 2020-2021 eğitim öğretim dönemi 31 Ağustos’ta uzaktan telafi eğitimiyle başladı. 22 Eylül Salı günü, milyonlarca öğrenci derse başlayacakken Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sistemi çöktü. Öğretmen ve öğrencilerin giremediği sistemde “çok kalabalık” uyarısı verildi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ise bu konu hakkında skandal bir açıklamaya imza attı. Selçuk, EBA’nın çökmesini ‘Bu bizim için aslında olumlu bir haber’ diye yorumlarken, “Talepte sıçrama oluştu. Bununla ilgili teknik arkadaşlar çalışıyorlar” ifadelerini kullandı. Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal, EBA’nın çökmesi ve Bakan Selçuk’un açıklamalarını İz Gazete’ye değerlendirdi.

‘BU ASLINDA BİR ÖNGÖRÜSÜZLÜK’

Vardal, Selçuk’un ‘Talepte sıçrama oldu’ açıklamasına yönelik, “Aldığınız kararla, milyonlarca öğrencinin uzaktan eğitim için EBA'ya girmesi kadar doğal bir şey yoktu, bu aslında bir öngörüsüzlük. Okullar yüz yüze açılsa, Bakan yine 'Okulumuza çok büyük bir talep var, ilgi alaka var' mı diyecekti? Bu açıdan, bu açıklama ne yazık ki talihsiz bir açıklama ve Milli Eğitim Bakanı'nın da ne kadar öngörüsüz olduğunun da somut bir ifadesi. 22'sinde uzaktan eğitim başlıyor ve milyonlarca öğrenci bundan faydalanacak ama hemen o saatlerde sistem çöküyor. Bunun olacağını anlayamamak, bununla ilgili hazırlıkları yapamamanın asıl telaşı bu şekilde örtülmeye çalışıyor” dedi.

‘ÜÇ BEŞ ÜLKEDEN BİRİ Mİ, YOKSA HİÇ BECEREMEYEN ÜLKE Mİ?’

Diğer yandan, EBA Yeni Yayın Dönemi Tanıtımı'nda konuşan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk yeni döneme hazırız mesajı vermişti. Selçuk, 'Dünyanın en iyi dijital eğitim altyapısını kuruyoruz. Çok iddialı olarak söylüyorum. Uzaktan eğitimde dünyadaki 3-5 ülkeden bir tanesi Türkiye” ifadelerini kullanmıştı. Vardal, bu açıklamaya tepki göstererek, “Uzaktan eğitim kalitesinde Çin'den sonra ikinci ülke olduğumuz iddiası da vardı. Çin'den sonra ikinci ülke miyiz yoksa bu işi hiç beceremeyen, gerçekleştirmeyen bir ülke miyiz, bunu dün görmüş olduk” diye konuştu.

‘BAŞKA BİR ÜLKEDE BAKAN’IN DEĞİŞMESİNE SEBEP OLURDU!’

“Mart ayından başlayan pandemi süreciyle birlikte 6 aylık bir süreci tamamlamış olduk” ifadelerini kullanan Vardal, “Milli Eğitim Bakanlığı, bu biriktirdiklerini, öğrencilerin velilerin yaşadıklarından elde ettiği deneyimi, önümüzdeki eğitim öğretim yılına yansıtması gerekiyordu, bunu bile gerçekleştiremedi. Uzaktan eğitimi sürdürebilecek öğrenci sayısının belli olduğu, EBA'nın kapasitesinin ne kadar olduğu, kaç öğrencinin ihtiyacının karşılanıp karşılanmayacağı teknik olarak bilinen bir durumdu. Yani bunu, bu konunun uzmanı birkaç kişiye verdiğinizde size ön raporunu çıkarır. Bakanlık ise ısrarla bu hazırlığı yerine getirmiyor. Yani siz, uzaktan eğitim konusunda iddialı söylemlerde bulunacaksınız, kendinizi dünyada ikinci sırada göstereceksiniz ama uzaktan eğitimde ilk gün sisteminiz çökecek. Uzaktan eğitim için eleştirilerimiz bir kenara dursun, teknik olarak bu erişimi sağlayamamak başka bir ülkede mutlaka Milli Eğitim Bakanı'nın değişmesine sebep olurdu. Ama bizim ülkede böyle gelenek ve kültür olmadığı için bunun bedelini siyaseten de idari anlamda da kimse ödemiyor” diye konuştu.

‘DÜZELTİLEBİLECEĞİNE DAİR İNANCIMIZ YOK’

Vardal, EBA’nın düzeltilme ihtimalini değerlendirirken, “Altı aylık geçtiğimiz döneme bakarsak o gün yaşanan olayla, sistemin düzeltilebileceğine dair inancımız güçlenmiyor. İnsanların, benim, velilerin ya da eğitim emekçilerinin sistemin düzeltilebileceğine dair inancı maalesef söz konusu değil” dedi.

‘SİYASİ İKTİDAR SINIFTA KALDI’

Sürecin başından beri yüz yüze eğitimi savunduklarını ifade eden Vardal, “Biz yüz yüze eğitimin temel olmasını savunurken, gerekli önlemlerin mutlaka alınmasını ifade ediyoruz. Dünya Sağlık Örgütü’nün bu konuda bir açıklaması var, eğitim için nüfus sayısına göre vakanın yüz binde bir ya da birin altında olması gerekiyor. Siyasi iktidarın yapması gereken şey, bu dönemde salgını kontrol edilebilir bir noktaya çekmek. Ne yazık ki Sağlık Bakanlığı da siyasi iktidar da bu konuda başarısız tıpkı EBA’da olduğu gibi. Salgınla ilgili gerekli önlemleri almayacaksanız, yüz yüze eğitimi nasıl başlatacaksınız, okullarda gerekli önlemleri almadan kademeli eğitime nasıl geçeceksiniz? Bu yanıtlanabilecek bir soru değil. Eğitim diliyle ifade edersek, siyasi iktidar bu dönemde sınıfta kaldı” dedi.

Editör: Haber Merkezi