Nil KAHRAMANOĞLU/İZGAZETE - 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın 101. yılı, 23 Nisan gibi Kovid-19 salgını ve sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle meydanlarda kutlanamayacak. Eğitim-İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Ahmet Cangı da tıpkı 23 Nisan’da olduğu gibi 19 Mayıs’ta da kutlamaların balkonlarda yapılması çağrısı yaptı.

19 Mayıs 1919’un, tarihimizin akışına yön veren önemli dönemeçlerden biri olduğunu ifade eden Cangı, “Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasına uzanan sürecin de başlangıcı olan 19 Mayıs'ı doğum günü kabul etmiş. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Tarihimizi 1919'dan başlatan tarih anlayışını reddediyorum” sözlerine karşılık, 19 Mayıs, ulusumuzun zihninde emperyalizme karşı bağımsızlık, saltanat ve hilafete karşı demokrasi savaşının adı olarak yer etmiştir” dedi.

‘GENÇLER UMUTSUZ’

‘Bugün, Atatürk'ün 19 Mayıs'ı hediye ettiği gençliğin umutları karartılmış, günü adayacak kadar önem verdiği spor, siyasileştirilmiştir’ diyen Cangı, “Güvenilir toplumsal araştırmalar göstermektedir ki vatanın genç evlatlarının büyük bir çoğunluğu, baskıcı politikalar ve hükümetin ülkeyi geriye götüren hamleleri nedeniyle hayallerinin peşinden koşmak için yurtdışına gitmeye çalışıyor. Yine araştırmalara göre 5 gencimizden birisi işsiz. Gençlerimizin birçoğu, eğitim sisteminin içine düşürüldüğü niteliksizlik nedeniyle okumanın bir fayda getirmeyeceğini düşünüyor. Gençlerimizi spora, okula, kitaba, sorgulayan ve ışıldayan bireyler olmaya itecek hiçbir devlet politikası bulunmuyor” şeklinde konuştu.

‘BU TABLO DEĞİŞECEK’

Sporcuların gösterdikleri emeğe rağmen yeterinde desteklenmediklerini söyleyen Cangı, “Gençlerimiz spora yönlendirilmiyor, yeterince desteklenmiyor. Ülkemizde en çok sevilen spor dalı olan futbol, eski Roma'da halkın açlığını unutsun diye düzenlenen arena müsabakalarına dönüştürülmüş. Siyasetin alenen sirayet ettiği spor kulüplerinde yönetim koltuklarından, oyuncu seçimlerine kadar birçok hayati husus, siyasi saiklerle belirlenmeye çalışılıyor. Çocuklarımızın bedenlerini tanıması, sınırlarını öğrenmesi ve spora yetenekleri varsa bunu erkenden fark etmeleri için hayati olan beden eğitimi dersleri, yeni müfredatta iyice göstermelik hale getirildi. Ama elbet bu acı tablo değişecek, güzel yarınlar gençlerin elinde gelecek. Hükümet politikalarıyla Ata'sından uzaklaştırılmaya çalışılan Türk Gençliği, tarihte her zaman yaptığı gibi "muhtaç olduğu kudretin damarlarındaki asil kanda mevcut olduğunu" hatırlayacak, Ata’sının çizdiği yolda çağdaş uygarlık hedefine ulaşacak” diye konuştu.

Son olarak 19 Mayıs kutlamalarıyla ilgili çağrı yapan Cangı, “Bugünün armağan edildiği gençlerimiz başta olmak üzere, tüm ulusumuzu 23 Nisan'da yaptığımız gibi balkonlarımızı tören yerine çevirmeye; salgının, siyasi engellemelerin, tarihi çarpıtma gayretlerinin bile vatan sevgimize ket vuramayacağını göstermeye davet ediyorum” dedi.

Editör: Haber Merkezi