2 Haziran günü yapılacak Liselere Geçiş Sınavı ile ilgili yapılan son değişiklikler velilerde ve öğrencilerde kaygılara neden olurken Öğrenci Veli Derneği şubesi bulunan tüm illerde eş zamanlı yaptığı basın açıklaması ile öğrencilerin kaygılarını dile getirdi. Tarihi Kemeraltı girişinde dernek adına basın açıklamasını okuyan Yasemin Özen, ‘Çocuklarımızın sessiz çığlığıyız!’ dedi. Sınav sisteminin adrese göre şekillendirilmesine tepki gösteren dernek, çocukların eğitim hayatının bu tür köklü değişikliklerle tehlikeye atıldığını ileri sürdü.

HER GELEN BAKANLA SİSTEM DEĞİŞTİ

Yapboz tahtasına çevrilen eğitim sisteminin çocuklarda derin gelecek kaygısına neden olduğunu, ne yapacaklarını bilmediklerini ileri süren Özen, velilerin artık bunlara ‘Yeter’ dediğini ifade etti. Özen açıklamada şunları söyledi: “16 yıllık AKP hükümeti boyunca Milli Eğitim Bakanı Erkan Mumcu’nun LGS’yi, Hüseyin Çelik’in OKS’yi, Nimet Çubukçu’nun SDS’yi, Nabi Avcı’nın TEOG’u son Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın ise LGS adlı liselere geçiş sınav sistemini getirdi. Her bakan döneminde daha iyisi getirildiği iddia edilen sistemler çocuklarımıza her seferinde daha fazla kaygıya neden olmuştur. Çocuklarımızın tercihlerini yok sayan, onların istemedikleri okul türlerine gitmeye zorlanan son sistem, okulları da nitelikli ve niteliksiz diye ayırarak, çocuklarımızın eşit, nitelikli eğitim alma hakkı ellerinden alınmıştır. Çocuklarımızın evine en yakın liseye kaydedilmesi de hiçbir karşılığa dayanmamaktadır çünkü okul sayısı azalmış, tercihler arasında Anadolu ve fen liselerinin sayısı azaltılarak imam hatipler artırılmıştır. Çocuklarımız bu sistemle 9 okuldan beşini tercih etmeye zorlanmaktadır. Bu dayatmalara karşı çocuklarımızın tercihlerini özgürce yapabilmelerini talep ediyoruz.”

HİÇBİR ŞEY İÇİN GEÇ KALINMIŞ DEĞİL

Yeni sistemle daha uzak okullara gitmek zorunda kalacak olan çocukları için daha fazla servis ücreti ödemek zorunda kalacaklarını söyleyen Yasemin Özen, bakanlığın yeni sistemle hem velileri hem de öğrencileri zor durumda bıraktığını belirtti. Henüz hiçbir şey için geç kalınmadığını belirten dernek temsilcisi, tercih kılavuzunun açıklanacağı 25 Haziran’a kadar velilerin itirazlarını daha yüksek sesle dile getirerek bakanlığa duyurmalarını önerdi.

Editör: Haber Merkezi