KAFKAS CİHAT KAYA- 24 Şubat 2022 tarihinde başlayan ve 8 aydır devam eden Rusya’nın Ukrayna’yı işgali tüm dünyayı etkisi altına aldı. Küresel çapta gıda kıtlığına neden olan savaşın, Rusya’da 1917 Ekim Devrimi’nden bu yana yaşanan en büyük göçe sahne olduğu belirtildi.

Öte yandan, Rus hava ve füze saldırılarının hedefindeki başkent Kiev, Harkov ve Odessa gibi kentlerde birçok kişi çareyi başta Polonya olmak üzere komşu ülkelere -Macaristan, Moldova, Romanya ve Slovakya’ya- kaçmakta bulurken, kalanların sığınak ihtiyacını metro duraklarının karşıladığı görüldü.

İŞTE KIEV'DEKİ METRODAN KARELER:

NELER OLMUŞTU?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yaptığı bir konuşmada Ukrayna’nın devlet olma hakkına karşı çıkarak, etnik Rus azınlığa zulmeden neo-Naziler tarafından yönetildiğini iddia etmişti. Konuşmadan dakikalar sonra saldırılar başkent Kiev de dahil olmak üzere birçok Ukrayna şehrini hedef almış, birçok can ve mal kaybına yol açmıştı. Hava saldırılarını karada farklı cephelerden işgaller de takip etmişti. 

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın seyrini değiştireceğine inanılan Belarus’un Gomel ve Brest kentlerindeki ‘Barış Müzakereleri’nden sonuç alınamamış, 5 tur süren görüşmelerin bir ayağı da İstanbul’da yapılmıştı.

O görüşmenin ardından Ukrayna heyetinden David Arakhamia ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Türkiye’nin aralarında bulunduğu BM üyesi ülkelerden garantör olarak asker ve silah desteği beklediklerini açıklamıştı.

SAVAŞIN EN ŞİDDETLİ GEÇTİĞİ YERLER: KIEV, HERSON, ZAPORIJYA, DONETSK, LUHANSK VE ÇEVRE İLLERİ

NIKOLAEV'DEN KARELER:

Editör: Haber Merkezi