BATUHAN KAYA/ İZ GAZETE- İzmir’in Gaziemir ilçesinde 73 yaşındaki annesiyle beraber yaşayan ve psikolojik sorunları bulunan Haydar Aydoğdu, evinin kapısını açarak evden çıkmak istedi ancak kapı açılmadı, Aydoğdu, kapının açılmaması üzerine panik yaparak evinin arka kısmında bulunan bir pencereden atladı ve sonucunda sağ bacağını ve sağ topuğunu kırdı. Bacak ve topuğunun kırılması üzerine evinin arka tarafından bulunan dereyi sürünerek geçen ve çevredeki vatandaşların yardımıyla Gaziemir Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi’ne ambulansla götürülen Aydoğdu’nun bacağı burada alçıya alındı.

Bacağının alçıya alınmasından sonraki 3 gün içerisinde birden fazla kez Gaziemir Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi’ne giden Aydoğdu, ‘Ağrıların olması normal’ denilerek istirahat etmesi için acil servis çalışanları tarafından evine gönderildi. 28 Ocak Pazar Günü ayağındaki ağrıdan endişe eden ve evde bunalıma girdiğini hisseden Aydoğdu, kırık ve alçıdaki bacağıyla kendi imkanlarıyla Gaziemir Çarşı’ya kadar gitti, çarşıdaki vatandaşların Aydoğdu’nun durumunu görerek ambulans çağırması üzerine yeniden Gaziemir Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi acil servisine götürüldü.

Ayağımın koktuğunu fark ettiler

28 Ocak 2024 Pazar günü Gaziemir Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi’ne ambulansla nakledilen Aydoğdu, acil serviste ayağındaki alçının açılmasıyla odaya bir koku yayıldığını söyleyerek, “Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi’ndeki doktorlar bacağımdaki alçıyı açtıktan sonra odaya yoğun bir koku yayıldı ve bana bacağımın kangren olduğunu söylediler. Odaya koku yayılmasından sonra doktor ve hemşireler panikleyerek beni dakikalar içerisinde İzmir Katip Çelebi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk ettiler. İzmir Katip Çelebi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi acilinde muayene olduktan sonra doktorlar sabaha kadar yeşil alanda beklememi ve sabah poliklinikte muayene olmamı istediler. Gece hastanede kalmamak için Üçyol’da annemle ikamet eden kardeşimin yanına gittim, ertesi gün annemle yeniden İzmir Katip Çelebi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gittik ve poliklinikte muayene oldum. Muayenemde doktorum, ‘Ayağınız kangren olmuş’ dedi ve hastaneye yatışım yapıldı” dedi.

İzmir Katip Çelebi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yatışı yapılan Aydoğdu’nun bacağı, 31 Ocak 2024 tarihinde dizden aşağı ampute edildi. Aydoğdu’nun Ankara’da ikamet eden ve kardeşinin bacağının kesileceğini duyduktan sonra İzmir’e gelen ablası Hatice Kılınç süreç hakkında, “Kardeşimin psikolojik sorunları olduğu için önemsememiş, ciddiye almamışlar. 31 Ocak’ta ayak ampute edildi ve taburcu edildi. Kardeşimi eve getirdikten sonra CİMER’e şikayette bulundum, hikayeyi CİMER’e anlattığımda, çok üzüldüklerini ve avukata başvurup Sağlık Bakanlığı’na da şikayette bulunmamı söylediler. Sağlık Bakanlığı’na da şikayette bulunarak kardeşimin ayağının kangren halindeki fotoğraflarını e-posta ile kendilerine ilettim. Bakanlık çalışanları, bu olayın takibe alınacağını ancak bu olayın geri dönüşü olmayacağını ve kesinlikle olayın takipçisi olmam gerektiğini söylediler” diye konuştu. 

Bacağında platin vardı

Kardeşi Haydar Aydoğdu’nun daha önce aynı bacağını kırdığını ve platinlerle yaşadığını kaydeden Kılınç, “Doktorlar daha önce de aynı bacağını kırmış ve bacağında platinlerle yaşayan kardeşimi hastaneye yatırmamakla hata etmişler. Annemiz de yaşlı olduğu için işin peşine düşememiş, kardeşimin de psikolojik sorunları olduğu için kendisi hakkını arayamamış” dedi.

Haftada 7 gün pansuman yaptırıyoruz

Gaziemir Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi’nde kendisine, ‘Kardeşinizin sıkıntıları var’ gibi şeyler söylendiğini kaydeden Kılınç, “Kardeşime şu anda Gaziemir Belediyesi tarafından haftada 7 gün evde pansuman yapılıyor, ambulansla istediğimiz hastaneye götürüyorlar. Hafta sonu İzmir Katip Çelebi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gidemeyeceğimi eve gelen ekiplere söyledim, ‘Nevvar Salih İşgören Hastanesi’ne gidersem ve bize bakmazlarsa ne yapacağım?’ diye sordum. Nevvar Salih’teki personeller bana, ‘Kardeşinizin psikolojik sıkıntıları var’ dedi. Kardeşim hastanede olay çıkarmadı, kimseye zarar vermedi, çaresizlikten, canı acıdığı için hastaneye gitti ve sonunda bacağı ampute edildi” ifadelerini kullandı.

14 Mart’ta diz üstü de ampute edilebilir

İzmir Katip Çelebi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki doktorlarının, ‘Kangren yayılabilir, diz üstünü de ampute etmek zorunda kalabiliriz’ dediklerini aktaran Kılınç, 14 Mart’ta polikliniğe yeniden yatışlarının yapılacağı ve kardeşinin diz üstünün de ampute edilebileceğini söyleyerek, “Kardeşimin heyet raporu çıkması gerekiyor, sadece psikiyatri servisinden alacağımız rapor kaldı. Heyetteki Nöroloji doktorları olayın nasıl olduğunu öğrenmek istiyorlar, hatta aynı doktorlar, ‘Haydar amca ayağın neden kesildi? Senin kan değerlerin mükemmel, şekerin yok, kolesterolün yok’ dedi. Bugün İzmir Katip Çelebi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki doktorumuz aradı, ‘14 Mart Çarşamba günü Haydar Ağabeyin yatışını yeniden yapacağız, diz üstünden kesmek zorunda kalabiliriz’ ” dedi.

Kılınç, kardeşi Haydar Aydoğdu’nun bacağını bir ihmaller dizisi sonucunda kaybettiğini ve sorumluların cezalarını çekmesi gerektiğini söyleyerek, “Şu anda tek derdimiz kardeşimin bacağının kalan kısmını kurtarmak ama burada ihmaller var. Biz, kardeşleri olarak Haydar’ın hakkını sonuna kadar arayacağız, bu işin peşini bırakmayacağız” şeklinde konuştu.

Hastane yönetiminden açıklama

Hastane yönetimi tüm girişimlerimize rağmen gazetemizle direkt olarak iletişim kurmayı kabul etmedi. Cevap hakkı kapsamında İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Süleyman Kaynak aracılığıyla Gaziemir Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi Başhekimi'ne ulaştık.

Başhekim, hastanın bacaklarında evsizlerde görülen bakımsızlık yaralarına sahip olduğunu, hastanın bacağının yarım alçıya (atel) alındığını ve bunun nekroz (kangren) yapmasının mümkün olmadığını, hastanın psikolojik sorunları nedeniyle takip edilebilir bir hasta olmadığını İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Süleyman Kaynak aracılığıyla iletti.

Editör: Duygu Kaya