Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis genel kurulunda konuşan İYİ Parti Gurup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, son yıllarda uluslararası alanda Türkiye'ye en fazla eleştirinin yöneltildiği, başta insan hakları ve yargı olmak üzere, bir dizi alanda yeni uygulamaların sıralandığı İnsan Hakları Eylem Planı’nın 11 ilke, 9 amaç ve 300'den fazla faaliyetin yer aldığını belirtti.

ERDOĞAN ÇİĞNEDİĞİ İLKELERİ HATIRLAMIŞ

Erdoğan’ın yeni iktidar olmuş gibi yaptığı açıklamanın, on dokuz yıldır hukuk, demokrasi ve insan hakları adına doğru adımların atılmadığının bir itirafıdır olduğunu vurgulayan Dervişoğlu, “Sayın Erdoğan, Anayasa'mızda ve mevzuatımızda hâlihazırda var olan ancak uygulamaya bir türlü yanaşmadığı, hatta tam tersine yıllardır çiğnediği sayısız ilkelerden bazılarını hatırlatmıştır. Bu açıdan gerçeği görmüş olması bakımından kendilerini tebrik ediyorum. Umarım bir sonraki adımda da cumhuriyeti, demokrasiyi ve güçler ayrılığını geç de olsa hatırlayacaktır” dedi.

HÜKÜMETİN DEPREM İÇİN SOMUT ADIMI YOK

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un olası bir İstanbul depreminde riskli binalara dikkat çektiğini, İstanbul'da 300 bin konutun acil, öncelikli, dönüştürülmesi gerektiğini belirterek bu binalarda oturan 1,2 milyon vatandaşın tehlikede olduğunu söylediği açıklamasını anımsatan Dervişoğlu, Hükûmetin beklenen büyük İstanbul depremi için somut bir adım atmadığını vurgulayarak, “ En son yaşanan İzmir depremi sonrası "Riskli binalarda oturmayalım." gibi çözüm sayılamayacak bir açıklama yapan Sayın Bakanın hâlen bir adım atamadığı da anlaşılmıştır. Bundan sonra yaşanması muhtemel depremlere karşı atılacak somut adımlar bizim beklentimizdir” eleştirisinde bulundu.

KANAL İSTANBUL’A VERİLEN ÖNEMİ…

Hükümetin Kanal İstanbul Projesine verdiği önemi, deprem tedbirleri için de göstermesini vurgulayan Dervişoğlu, İzmir depremi sonrası, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında verdiği Kanun Teklifini anımsattı. Teklifte riskli yapı bina kartı düzenlenmesi ve bu kartın bina girişlerine monte edilerek ilgili yapılar hakkında tasarrufta bulunacak kişilerin bilgi sahibi olmasının amaçlandığını ifade eden Dervişoğlu, “Bu vesileyle gelecekte yaşanması muhtemel deprem ve benzeri doğal afet hâllerinde yaşanan can kayıplarının en aza indirilmesi mümkün hâle gelecektir. Hükûmet, Kanal İstanbul Projesi'ne verdiği önem ve ciddiyeti deprem tedbirleri için de göstermeli ve bir an önce gerekli adımları atmalıdır” uyarısında bulundu.

TÜRKİYE’NİN DERDİ MÜSTEREK

İYİ Parti’nin teşkilat mensupları ve milletvekillerinin Anadolu'nun çeşitli illerini ziyaret ettiklerini kendisinin de bu kapsamda Diyarbakır, Mardin ve Batman ziyaretlerine katıldığını kaydeden Dervişoğlu, ziyaret ettikleri illerin sorunlarını Meclis kürsüsüne taşıyacaklarını ifade ederek, “Türkiye'nin doğusunda, güneydoğusunda hangi problemler yaşanıyorsa, biz yerinde gördük ve gözlemledik ki batısında da, Trakya'sında da, Karadeniz'inde de aynı dertler yaşanıyor ve "Türkiye'nin derdi müşterektir." sonucu çıkıyor buradan. Bu sorunların çözülmesi noktasında da önerilerimizi Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıyacağız.”

Editör: Haber Merkezi