Cengiz ALDEMİR/ANKARA

Meclis genel kurulunda konuşan İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavvat Dervişoğlu, son iki ay içinde döviz kurundaki yükseliş sebebiyle dış borcun 1 trilyon 710 milyar Türk lirası arttığını, söz konusu artışın, 2022 merkezî yönetim bütçesine denk geldiğine dikkat çekti. Dervişoğlu, "Bu, şu anlama gelmektedir: Sözde faizle mücadele eder gibi görünüyorsunuz ama Türk lirasının son iki ayda giderek değer kaybetmesiyle birlikte ülkemizin bir yıllık bütçesi Londra'daki bir avuç tefeci tarafından irat kaydedilmiştir. Bu, neresinden bakarsanız bakın Hükûmetinizin ben gasp diyorum bu gasba seyirci kalmasından kaynaklanıyor. Bütçe teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulduğunda ödenekler toplamı 211 milyar dolara eşitken bugün ancak 140 milyar dolara denk gelmektedir. Yani bütçenin üçte 1'i bütçe teklifi daha Komisyondan çıkmadan âdeta erimiştir" değerlendirmesinde bulundu.

MANDACI POLİTİKALAR TL'Yİ KORUYAMAZ 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu'nun Merkez Bankası ile Hükûmete Türk lirasının iç ve dış değerini korumak için gerekli tedbirleri alma hususunda açık bir sorumluluk yüklediğini anımsatarak, "Hem Merkez Bankasına hem de Hükûmete Türk lirasının değerini koruma noktasındaki sorumluluklarını hatırlatıyor ve gerekli adımları atmaları için de kendilerini göreve davet ediyorum. Aksi takdirde, iktidar, mandacı iktisadi politikaların memleket dâhilindeki uygulayıcısı hâline gelecektir. Çünkü asıl mandacılık memleketimizin bir yıllık bütçesini iki aylık döviz kuru artışıyla yabancı sermayeye peşkeş çekmektir. Asıl mandacılık Türkiye'nin bir yıllık bütçesinin üçte 1'inin daha Genel Kurula gelmeden önce erimesine sebep olmaktır. Asıl mandacılık döviz garantili rant projelerini İngiliz tahkim mahkemelerine bağlamaktır" sözleriyle tepki gösterdi.

DÖVİZLE İLGİLİ GENEL GÖRÜŞME YAPALIM

İYİ Parti Grubunun döviz kuruyla ilgili araştırma önergesi yerine genel görüşme talebinde bulunduğunu söyleyen Dervişoğlu, "Araştırma önergeleri kabul edildiği takdirde bir komisyon kurulması ve gerekli incelemelerin yapılması için asgari bir süre ihtiyacını beraberinde getiriyor. Ancak döviz kurunun artış hızı göz önünde bulundurulduğunda Türkiye'nin araştırma komisyonu kurmaya dahi vakti olmadığını görüyoruz. Dolayısıyla milletimizin çıkarları, huzur ve refahı için önlenemeyen döviz kuru yükselişiyle ilgili genel görüşme talebimize destek vermenizi temenni ediyorum" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi