Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis genel kurulunda Vergi Usul Kanunu üzerine söz alan İYİ Parti Gurup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, AKP’nin akaryakıta vergi teminatı getiren teklifini doğru bulmadıklarını söyledi. Yıllardır süren akaryakıt kaçakçılığı yüzünden yüzlerce firmanın, haksız rekabet yüzünden çeşitli zorluklar yaşadığını anımsatan Dervişoğlu, yaklaşık on yıldır en az 30 milyar liralık vergi kaybı yaşanan akaryakıt sektöründeki vergi kaçakçılığı sürecinin sorgulanması gerektiğini söyledi.

İKTİDARA YOLSUZLUK ELEŞTİRİSİ
Zincir marketlere sağlanan imtiyazlar yüzünden, bakkal ve küçük esnafın kaybolma noktasına geldiğini belirten Dervişoğlu, uyarılara rağmen iktidarın bu yoldan vazgeçmediğini vurguladı. İktidarı yolsuzluklar üzerinden eleştiren Dervişoğlu, “Esnafı, çiftçiyi, KOBİ'yi bitirdiğiniz yetmediği gibi bir de vergi yüküyle ezdiğiniz vatandaşın dolaylı vergilerle maaşına göz diktiniz. Bunların her biri bizim nazarımızda birer yolsuzluktur. 128 milyar doları gizli kapaklı heba etmek de yolsuzluktur, kendi Bakanlığına dezenfektan satmak da yolsuzluktur, milyarlık projelerin güzergâhında arazi kapatmak da yolsuzluktur, arazileri arsaya çevirmek için yaptığınız usulsüz işlemler de yolsuzluktur” sözleriyle tepki gösterdi.

BU SİSTEMDE HIRSIZLIK DA YAPARSIN, YOLSUZLUK DA

Siyasi iktidarın, yasamayı ve yargıyı tahakküm altına aldığını dar bir zümreye geniş yetki ve imtiyaz sağlayan Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemiyle, Türk milletinden bugünü, yarını ve geleceğini çaldığını söyleyen Dervişoğlu, AKP sıralarına dönerek, “Tek adamlığın yolsuzluğun yönetilmesi ve yolsuzluğun sıradanlaşması üzerine kurgulanmış bir sistemdir. Bu rejimde hırsızlık da yapsanız, yolsuzluk da yapsanız istifa etmeye gerek yoktur. Yalnız görevden affedilmek vardır. Ruhsar Pekcan Hanımefendi bunun en açık kanıtıdır. AKP iktidarı siyaset kurumundan ar duygusunu da söküp atmıştır. Sayın Erdoğan bu kişiyi affetmiş olabilir ancak biz affetmeyeceğiz” diye seslendi.

TÜRKİYE-ABD İLİŞKİSİ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

ABD-Türkiye stratejik ortaklık ilişkilerinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ifade eden Dervişoğlu, Türkiye'nin 1,2 milyar dolar ödeyerek satın aldığı F-35 uçaklarının ABD tarafından gasp edildiğini, Erdoğan’ın, "F35 projesi için 1,2 milyar dolar ödedik. Eğer teslim etmezseniz uluslararası tahkime gideriz." dediğini anımsatan Dervişoğlu, “Türkiye’nin hakkını savunmak için daha ne bekliyorsunuz? Eğer bu meselede söz verildiği gibi uluslararası tahkime gidilmezse İYİ Parti bu 1,2 milyar doların sonuna kadar izini sürecek ve takipçisi olacaktır. "128 milyar doların buharlaştığı bir ülkede 1,2 milyar doların hesabını kimse soramaz." diyorsanız son derece yanılıyorsunuz” uyarısında bulundu.

Türkiye'nin çevresinde ABD askeri üs varlığına dikkat çeken Dervişoğlu, Soğuk savaş döneminde Sovyetler Birliğine karşı geliştirdikleri çevreleme politikasının bugün hedefinde Türkiye’nin olduğu uyarısında bulundu.

AKP’NİN GÜCÜ HALK EKMEĞE YETİYOR

Erdoğan'ın ABD Başkanına gereken yanıtı verememiş olmasını siyasi acziyet olarak değerlendiren Dervişoğlu, daha önce küçümsediği Ecevit döneminde ABD’ye verilen dersleri anımsattı. ABD üs lerini kapatamaya çekinen iktidar gücünün, halk ekmek büfelerini kapatmaya yettiği eleştirisinde bulunan Dervişoğlu, Ecevit’in gösterdiği cesaretin Erdoğan’dan da beklediklerini söyledi.

ERDOĞAN YÖNETME GÜCÜNÜ YİTİRDİ
Tam kapanmaya giden Türkiye’de ekonomik ve sosyal destek vermeyen AKP’nin yeni bir ilke imza attığını kaydeden Dervişoğlu, Türkiye’nin sosyal devlet olma vasfını yitirdiğini, Erdoğan’ın ülkeyi yönetme gücünün kalmadığını vurgulayan Dervişoğlu, İYİ Parti iktidarında karanlık günlerin biteceği huzur ve refahın geleceğini sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi