Türkiye'de Covid-19 vaka sayısının günlük 20 binin üzerinde seyrederken son bir haftada, 2 binden fazla insanımız covid nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi. Yaz sezonunun bitmesi ve okulların açılmasıyla birlikte yeni virüs varyantlarının toplumda giderek yayılacağı endişesini dile getiren İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Doktor Aytun Çıray, "Yeni virüs variantı endişesi kamuoyuyla 

sıkça paylaşılmakta ve tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Covid-19 ile mücadelede en etkili silahın yüksek oranda aşılama olduğu sıkça vurgulanmaktadır.

Sağlık Bakanlığının yaptığı çalışmalar ve kamuoyu ile paylaştığı bilgilere bakıldığında toplumsal bağışıklığın hedeflendiği anlaşılmaktadır. Ancak Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca'nın 9 Eylül'de aşılama verilerini paylaştığı basın açıklaması ile ilgili olarak halk sağlığı uzmanları tarafından birtakım sayısal tutarsızlıkların ve anlam karmaşalarının olduğu söylenmektedir" dedi.

KOCA'NIN VERİLERİ TUTARSIZ

Bakan Koca'nın 9 Eylül'de aşılama verilerini paylaştığı basın açıklamasını paylaşan Çıray, "Söz konusu açıklamada; ” uygulanan aşı doz sayısının 100 milyonu geçtiği, 18 yaş üzeri nüfusun yüzde 82'sinin birinci dozu, yüzde 63,8'inin ikinci dozu olduğu, 6 milyon 182 bin kişinin tam doz aşı olduğu, 36 milyon vatandaşın aşısının tamamlandığı, 26 milyonun aşısız olduğu” belirtilmiştir. Yine aynı açıklamanın devamında Sayın Koca; "iki doz inaktif aşı (Sinovac aşısı) yaptırmış olanların sayısının 11 milyon olduğunu, bunların 9 milyonunun üçüncü doz aşıyı da olduğunu, iki doz Sinovac üstüne hatırlatma dozu yaptıranların tam aşılı sayıldığını” belirtmiştir. Söz konusu açıklamaları, bazı halk sağlığı uzmanları, epidemiyologlar ve enfeksiyon hastalıkları uzmanları tutarsız ve yetersiz bulmaktadır. Bu verilerin karışıklığının aşıya olan güveni zedelemekte olduğu ve bunun yanı sıra orijinal (Wuhan) koronavirüse karşı toplumsal bağışıklık için uzmanlarca belirlenen oranın yeni varyant virüslerin bulaştırma katsayılarına göre yeniden revize edilmesi gerektiği ve bu rakama ulaşılamadığında sürü bağışıklığının sağlanmasının İmkansız olduğu yine uzmanlarca belirtilmektedir" ifadelerini kullandı.

BU ZAMANA KADAR KAÇ KİŞİ HANGİ AŞIYI OLDU?

Yapılan rakamsal açıklamaların ortaya çıkardığı kafa karışıklığının giderilmesi, aşıya ve pandemi yönetimine olan güvensizliğin ortadan kaldırılması için konuyu meclis gündemine taşıyan Çıray, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya, "Bu zamana kadar kaç kişi hangi aşıyı olmuştur? Aşı olanlar birinci ve ikinci dozlarını ne zaman olmuşlardır?" sorusunu yöneltti.

Çıray, şu sorularına da yanıt istedi:

İnaktif aşı olan vatandaşlarımızın kaçı ne kadar süre sonra üçüncü doz aşıyı olmuştur?

Tamamlanmış aşı ile tam doz aşı arasındaki fark nedir? Tamamlanmış ve ya tam doz aşı sayılmak için hangi aşıdan kaç doz yapılmış olması gerekmektedir?

Hastaneye yatan Covid hastalarının ne zaman, hangi aşıdan kaç doz olduğu bilgisini paylaşmayı düşünüyor musunuz?

Türkiye genelinde aşı olmuş vatandaşlarımızın yaş, cinsiyet, şehir dağılımları gibi verileri paylaşmayı düşünüyor musunuz?

KİTLE BAĞIŞIKLIK HEDEFİNİZ VAR MI?

Orijinal (Wuhan) Koronavirüsüne karşı uzmanlarca belirlenmiş kitle bağışıklığı sağlanmasındaki oran %67 lerde iken, şu anda Türkiye'de çok yüksek oranda hakim olduğu belirtilen delta varyantına karşı bu oranın en az %84 olması gerektiği belirtilmektedir. Bu bilgi ışığında kitle bağışıklığı konusu ile ilgili yeni bir düzenleme ve hedef belirlemeyi düşünüyor musunuz?

Editör: Haber Merkezi