CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- Meclis genel kurulunda Kültür Bakanlığı bütçesi üzerine söz alan CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Vatandaşın aklına bütçe deyince Borç ve verginin geldiğini, iktidarın pandemi sürecini iyi yönetemediğini belirterek, "Eyvah!" diyor, "Şimdi gene borcu da yükleyecekler üstümüze; onlar harcıyor, biz ödeyeceğiz. Hem de vergilere de zam üstüne zam yapıp belimizi bükecekler, aldıklarını da vatandaşa vermiyorlar." diye vatandaş böyle biliyor, böyle söylüyor; onun için bu aralık ve ocak ayından vatandaş korkuyor bilginiz olsun. Keşke iyi yönetseydiniz de vatandaş böyle düşünmeseydi” dedi.

AST İÇİN NE YAPACAKSINIZ

Covid-19 salgını sürecinde bütün sanatsal kurumların, sanatçıların, müzisyenlerin zor durumda olduğunu kimsenin onlarla ilgili hiçbir şey yapmadığını, başkentin simge sanat kurumu olan Ankara Sanat Tiyatrosu’nun kapandığını hatırlatan Purçu, Kültür Bakanı Ersoy’a, “ Tiyatrolar kapanıyor, sanatçılarımız zor durumda, geçinemiyor. Sanatçılarımızın doğru düzgün kanunu dahi yok, emekli dahi olamıyorlar. Müzisyenler, geleneklerimizi, kültürlerimizi temsil eden, yüz yılların eserlerini, şarkılarını, türkülerini bilen o müzisyenlerimiz var ya dokuz aydan beri aç arkadaşlar, kapısını çalıp "Sen ne oldun, ne yapıyorsun?" diyen yok. Arkadaşlar, en son, iki gün önce Ankara Sanat Tiyatrosu kapandı; Sayın Bakanım, elli sekiz yıllık tiyatro kapandı, Ankara Sanat Tiyatrosuyla ilgili ne yapacaksınız? Birçok sanatçımızı, tiyatrocumuzu yetiştiren, geleneğimizi, kültürümüzü temsil eden bir kurumdu, lütfen bu konuda bir şeyler yapmanızı rica edeceğim” diye seslendi.

HAYALLER PARİS, YAŞAMIM SOMALİ

Salgın sürecinde tükenen kesimlerden birisinin de müzisyenler olduğunu, müzisyenlik kanununun olmadığını, emekli olamadıklarını hatırlatan Purçu,  sanatçıların kanuna ihtiyacı olduğunu, bütçede sanatçının adının olmadığını söyledi.  Hükümetin hayal sattığını Romanların, "Hayaller Paris, yaşamım Somali." sözleriyle dile getiren Purçu, “Ekmek yok evde, elektrik kesik, su kesik, devletin kurumu da bakmıyor. Ne yapacağız? Somali gibi yaşıyoruz işte. Geçimini sokaktan sağlayan Roman vatandaşların durumunun daha da zor. Müzisyenlere 1.000 lira para vereceklerinin söylediler ancak "AK PARTİ'ye gideceksin üye olacaksın, 1.000 lirayı öyle alacaksın." diyorlar. Covid döneminde bile böyle siyaset yapılır mı? Arıyor beni, diyor ki: "Sayın Vekilim, ben Cumhuriyet Halk Partisinin üyesiyim. Bana 'Git Konak AK PARTİ İlçe Örgütüne üye ol, ondan sonra gel biz sana 1.000 lira yazalım.' diyor." Böyle bir şey var mı? Yılların sanatçısı ya bunlar, yılların sanatçısı” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

AKP VERİLEN SÖZLERİN HİÇ BİRİSİNİ TUTULMADI

Roman vatandaşlara yönelik 2019-2021 yılı Strateji Belgesinde İçişleri, Millî Eğitim, Gençlik ve Spor, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlıklarının imzasının olduğunu, resmi gazetede yayınlandığını hatırlatan Purçu, verilen sözlerin hiç birisinin tutulmadığını belirterek,"Roman mahallelerine gireceğiz, Romanların eğitimdeki sıkıntılarını aşmak için… İşte 300 Romana eğitim vereceğiz şurada, 500 Roman'a burada eğitim vereceğiz; istihdam sorununu çözeceğiz, meslek eğitimleri vereceğiz." burada hepsini yazmışsınız. 2016'dan beri yaptığınız bir tane eylemi söyleyin şurada ya, Allah aşkına. Bak bu da hayal ha, haberiniz olsun, bu da hayal. Hayaller Paris, yaşamım Somali oldu bu da hakikaten sizin strateji belgeniz bu oldu ya. Arkadaşlar hiç merak etmeyin, ben de sevgili vatandaşlarımıza sesleneyim: Siz merak etmeyin, Cumhuriyet Halk Partisi iktidar olduğunda bunu paşalar gibi yapacak, hiç merak etmeyin. Biz bunu yapacağız.”

Editör: Haber Merkezi