Amerikan ilaç şirketi Moderna, Pfizer-BioNTech'e dava açtı. Moderna, Amerika Birleşik Devletleri'nde onaylanan ilk Kovid-19 aşısının geliştirilme aşamasında Pfizer-Biontech’in patent ihlali yaptığını, Moderna'nın pandemiden yıllar önce geliştirdiği teknolojiyi kopyaladıklarını iddia etti.

Moderna tarafından yapılan basın açıklamasında, maddi tazminat talep eden davanın Massachusetts'teki ABD Bölge Mahkemesi'nde ve Almanya'daki Düsseldorf Bölge Mahkemesi'nde açıldığını söyledi. Moderna CEO'su Stephane Bancel yaptığı açıklamada, "Bu davaları, öncülüğünü yaptığımız, ortaya çıkarmak için milyarlarca dolar yatırım yaptığımız ve Kovid-19 pandemisinden önceki on yılda patentini aldığımız inovatif mRNA teknoloji platformunu korumak için açıyoruz” dedi.

Moderna, Amerikan Pfizer ve Alman ortağı BioNTech koronavirüs için aşı geliştiren ilk şirketlerdi. Moderna, Kovid-19 aşısının geliştirilmesinde eşi görülmemiş bir hız sağlayan mRNA aşı teknolojisini geliştirmişti. Daha önce yıllar süren bir onay süreci, büyük ölçüde insan hücrelerine bağışıklık tepkisini tetikleyecek bir proteinin nasıl üretileceğini öğreten mRNA aşılarındaki atılım sayesinde aylar içinde tamamlandı.

Almanya merkezli BioNTech de ABD'li ilaç devi Pfizer ile ortaklık yaptığında bu alanda çalışıyordu. ABD Gıda ve İlaç İdaresi, Kovid-19 aşısı için önce Aralık 2020'de Pfizer/BioNTech'e, ardından bir hafta sonra Moderna'ya acil kullanım izni vermişti.

Editör: Haber Merkezi