1- SOKAK KISITLAMALARI ESNETİLDİ

Haziran ayı boyunca sokağa çıkma sınırlamaları hafta içi ve cumartesi günü akşam 22.00 ile sabah 05.00 saatleri arasında uygulanmaya devam edecek.

Bu sınırlama hafta sonu cumartesi 22.00 ile pazartesi sabahı 05.00 arasında, yani pazar gününün tamamını da kapsayacak şekilde uygulanacak.

Kademeli normalleşme: 18 maddede yeni dönem - 2

Temmuz ayında bu kısıtlama süreleri ve günleri, vaka ve vefat sayılarındaki değişime, aşılamada kat edilen mesafeye göre yeniden belirlenecek.

Kademeli normalleşme: 18 maddede yeni dönem - 3

2- PAZAR GÜNÜ MARKETLER 10-17 ARASI AÇIK

Tam gün sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanacağı pazar günleri bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılar 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek.

Pazar günleri marketlerde (zincir ve süper marketler dahil) zorunlu temel ihtiyaçlar kapsamındaki ürünler dışındaki ürünlerin satışına izin verilmeyecek.

Kademeli normalleşme: 18 maddede yeni dönem - 4

3- AŞI OLAN 65 YAŞ ÜSTÜNE AYRICA KISITLAMA YOK

İki doz aşı olan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 18 yaş altındakiler için ayrıca sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmayacak.

Hakkı bulunmasına rağmen aşı olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar pazar günleri dışındaki diğer günlerde 10.00-14.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek, pazar günleri ise tam gün sokağa çıkma kısıtlamasına tabi olacaklar.

65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 18 yaş altı gençler ve çocuklar şehir içi toplu ulaşım araçlarını (metro, metrobüs, otobüs, minibüs, dolmuş vb.) kullanamayacak.

Kademeli normalleşme: 18 maddede yeni dönem - 5

4- KISITLAMADA ŞEHİRLERARASI SEYAHATE YENİ DÜZENLEME

Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde vatandaşlardan toplu taşıma vasıtalarıyla yapacakları şehirlerarası seyahatler için ayrıca seyahat izni alması istenmeyecek, bilet, rezervasyon kodu ibraz edilmesi yeterli olacak.

Kısıtlama saatleri içinde özel aracıyla seyahat edecekler ise seyahat izin belgesi almak zorunda.

Kademeli normalleşme: 18 maddede yeni dönem - 6

5- RESTORAN VE KAFELER 07-21 ARASI AÇIK

Yeme-içme yerleri 07.00-21.00 saatleri arasında belirlenen kurallara göre masaya servis yapabilecek, saat 24.00'e kadar paket servisini sürdürebilecek.

Kademeli normalleşme: 18 maddede yeni dönem - 7

Bu mekanlarda sokağa çıkma kısıtlaması olan pazar günü ise sadece paket servis hizmeti verilmeye devam edilecek.

Kademeli normalleşme: 18 maddede yeni dönem - 8

6- EN AZ 2 METRE MESAFE ŞARTI

Restoran, lokanta, kafeterya ve pastane gibi yerler Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberindeki kurallara uyulması, masalar arasında her yönden 2 metre ve yan yana sandalyeler arasında 60 santim mesafe olması kaydıyla faaliyet gösterebilecek.

Kademeli normalleşme: 18 maddede yeni dönem - 9

7- KAHVEHANE VE HALI SAHALAR PAZAR HARİÇ AÇIK

Kahvehane, kafe, çay bahçesi, halı saha, gibi işletmeler kurallar çerçevesinde pazar günü hariç 07.00-21.00 arasında çalışabilecek.

Kademeli normalleşme: 18 maddede yeni dönem - 10

8- KAHVEHANELERDE OYUN OYNANAMAYACAK

Kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi, çay ocağı gibi yerlerde oyun oynanamayacak, aynı masada açık alanlarda 3, kapalı alanlarda 2'den fazla müşteri olamayacak.

Kademeli normalleşme: 18 maddede yeni dönem - 11

9- SPOR SALONLARI AÇILIYOR

Spor salonları da Pazar günleri hariç belirlenen kurallar çerçevesinde 1 Haziran itibarıyla 07.00-21.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek.

Kademeli normalleşme: 18 maddede yeni dönem - 12

10- YÜZ YÜZE EĞİTİM BAŞLIYOR

1 Haziran itibarıyla ilkokullarda, 7 Haziran Pazartesi'den itibaren ise ortaokul ve liselerde haftada iki gün yüz yüze eğitime başlanacak.

Köy ve seyrek nüfuslu yerleşim yerlerindeki okullarda ise yüz yüze eğitime 1 Haziran Salı gününden itibaren haftanın 5 günü tam zamanlı olarak geçiliyor.

Kademeli normalleşme: 18 maddede yeni dönem - 13

Okullardaki yüz yüze eğitimlere katılım, isteğe bağlı olacak.

Türkiye genelinde öğrenciler, 2020-2021 eğitim öğretim yılı karnelerini 18 Haziran'da alabilecek.

Kademeli normalleşme: 18 maddede yeni dönem - 14

11- ÜNİVERSİTELER 13 EYLÜL'DE AÇILIYOR

Üniversitelerin 2021-2022 eğitim öğretim yılı akademik takvimi 13 Eylül itibarıyla başlayacak.

Kademeli normalleşme: 18 maddede yeni dönem - 15

12- DÜĞÜN VE NİKAHLAR SERBEST

Açık ve kapalı alanlardaki nikahlar ve nikah şeklindeki düğün törenleri, belirlenen şartlara uygun şekilde 1 Haziran'dan itibaren başlayabilecek.

Kademeli normalleşme: 18 maddede yeni dönem - 16

13- AÇIK HAVADA DAVETLİ SINIRLAMASI YOK

Nikah törenleri, nikah merasimi şeklindeki düğünler açık alanlarda, masa ve sandalyeler arasında gerekli mesafenin bırakılması, temizlik, maske, mesafe kurallarına uyulması, yiyecek-içecek ikramının olmaması şartıyla yapılabilecek.

Kademeli normalleşme: 18 maddede yeni dönem - 17

14- NİŞAN VE KINA 1 TEMMUZ'DAN SONRA

Nikah törenleri, nikah merasimi şeklindeki düğünler, kapalı alanlarda kişi başı asgari 6 metrekare alan bırakılması, azami 100 davetli olması şartıyla yapılabilecek, nişan ve kına gibi etkinliklere ise 1 Temmuz'dan sonra izin verilecek.

Nikah töreni ve düğünlerde 15 Haziran'dan sonra yiyecek-içecek ikramı yapılabilecek, kapalı alanlarda azami davetli sayısına ilişkin kısıtlamaya son verilecek.

Kademeli normalleşme: 18 maddede yeni dönem - 18

15- SİNEMALAR YÜZDE 50 ŞARTIYLA AÇILIYOR

Sinema salonları "bir koltuk dolu-bir koltuk boş" şeklinde yüzde 50 kapasite sınırına uymak şartıyla hizmet verebilecek.

Kademeli normalleşme: 18 maddede yeni dönem - 19

16- HAMAM, SAUNA VE GAZİNOLAR YENİ BİR KARARA KADAR KAPALI

Kapalı yüzme havuzları, hamam, sauna ve masaj salonları, nargile salonu ile gazino gibi işyerlerinin faaliyetlerine yeni bir karar alınıncaya kadar ara verilmesine devam edilecek.

Kademeli normalleşme: 18 maddede yeni dönem - 20

17- KAMUDA ESNEK MESAİ SÜRECEK

Kamu kurumlarındaki esnek mesai uygulaması yeni bir düzenlemeye kadar devam edecek.

Kademeli normalleşme: 18 maddede yeni dönem - 21

18- HUZUREVİ ZİYARETLERİNE HAFTADA BİR ŞARTI

Huzurevi, rehabilitasyon merkezi, çocuk evi gibi merkezlerde kalanlara yönelik ziyaretlere, kalan her kişi için haftada en fazla bir ziyaret olacak şekilde izin verilecek. (NTV)

Editör: Haber Merkezi