Gizem TABAN/İZGAZETE- Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs ile mücadele devam ederken, ülke genelinde vaka sayılarında kritik oranda yükseliş yaşanıyor. Gelinen noktada AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı yeni tedbirlere göre; Hafta içi her gün gece saat 21.00 ile sabah 05.00 arasında genel sokağa çıkma sınırlaması uygulanacak. Sokak kısıtlaması hafta sonları cuma akşamı 21.00'den pazartesi sabahı saat 05.00'e kadar kesintisiz devam edecek. Önceki genelgelerde belirtilen istisnalar hariç, 65 yaş üstü ve 20 yaş altı, toplu taşıma araçlarını kullanamayacak. Kısıtlamanın olduğu cumartesi ve pazar günleri market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçiler 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek. Lokanta ve restoran tarzı iş yerleri paket servis haricinde hizmet veremeyecek. Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu cumartesi ve pazar günleri 10.00-20.00 saatleri arasında sadece paket servis şeklinde hizmet sunmak üzere açık olabilecek. Vaka sayısının yüksek olduğu iller arasında yer alan İzmir’de Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı salgınla mücadelede alınan yeni tedbirleri İz Gazete’ye değerlendirdi. 

‘YETERLİ OLMAZ’
Yeni tedbirleri değerlendiren İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Çamlı, “Şu anda pandeminin geldiği durum gerçekten kritik, vaka sayılarındaki artış ciddi boyutta. Sağlık çalışanlarında çok sayıda kovid pozitif var. Dolayısıyla bu düzeye gelmiş bir pandemiyi önlemede bu tedbirlerin yeterli olup olmayacağına dair kuşkularımız var. Başından itibaren bizim söylediğimiz; toplumsal hareketliliğin yavaşlatılması lazım. Yoksa sadece hafta sonları ve hafta içi akşam yasağı toplu taşımaya olan talebi ya da işyerlerinde olan bulaşı azaltmayacak. Bu sadece kafelerin, restoranların, eğlence merkezlerinin ve buna benzer yerlerin bir ölçüde devre dışı kalmasını sağlayacak ve oradan olabilecek bulaşlara engel olacaktır ama özellikle iş yerlerinin, çalışma hayatının bu şekilde devam ettiği bir ortamda, ekonomik kaygıların hala göz önünde tutulması nedeniyle bu pandemiyi durduracak bir toplumsal yavaşlamadan bahsedemeyiz. Bir adım atılmış gibi görünse de pandemiyi önlemede yeterli olacağını düşünmüyorum” dedi.

‘TAM KAPANMA OLMALI’
Salgınla mücadelede önerilerinin ‘tam kapanma’ olduğunu söyleyen Dr. Çamlı, “Bizler tam kapanma istedik. Ama bu kapanma sırasında; sosyo-ekonomik düzeyi iyi olmayanlar, engelliler, yaşlılar, mülteciler mutlaka sosyo-ekonomik olarak korunmalı. Bu işi bilen sağlık meslek örgütlerinin, bilim insanlarının önerisi başından beri net; toplumsal hareketliliği yavaşlatacak, zorunlu ve acil alanlar dışında çalışma hayatı durdurulmalı ve verilerden elde edilecek analizler sonrasında süresi belirlenecek tam bir kapanmanın sağlanması gerekiyor” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi