Gizem TABAN/İZGAZETE- Türkiye’de pandemiyle mücadele devam ederken 1 Temmuz itibarıyla normalleşme süreci başladı. Ancak turizm sezonunun açılması, yurt dışından giriş-çıkışlar, tedbirlerin büyük çoğunluğunun kaldırılması ve bayram gibi süreçlerin etkisiyle birlikte vakalar yeniden yükselişe geçti. Salgına karşı yeterli bağışıklığın kazanılmasını sağlayan 2 doz aşılama oranı ise toplum nüfusunun henüz dörtte birinde gerçekleşti. Salgın sürecinde 3 kez pik yaşayan Türkiye’de, son günlerdeki tablo ‘yeniden bir pik yaşanır mı?’ sorusunu akıllara getirdi. İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Çamlı, dördüncü pik uyarısı yaptı.
 

‘TOPLUMSAL BAĞIŞIKLIKTAN UZAĞIZ’
Normalleşme sürecini ve mevcut tabloyu değerlendiren Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, “Henüz epidemiyolojik veriler bir açılım sürecini önermezken, turizm sezonun nedeniyle, vakaların da azalmasıyla 1 Temmuz itibarıyla bir normalleşme süreci başladı. Önlemlerin neredeyse tamamına yakını kaldırıldı. Vatandaşta bunun yansıması bir rehavet algısı ve ‘artık pandemi geçti’ şeklinde oldu. Bütün dünyada giderek artan, baskınlaşan Delta varyantının ülkemizde de giderek arttığını biliyoruz. Toplam nüfusa göre baktığımız zaman 2 doz aşı yapılanların oranı yüzde 25’lere daha yeni ulaştı. Toplumsal bağışıklıktan hala uzağız. Ayrıca, bir bayram süreci yaşadık, şehirlerarası yoğun bir trafik oldu. Delta varyantının yüksek olduğu ülkelerden çok sayıda turist geldi ve bu noktada karantina gibi tedbirler uygulanmadı. Tüm bunlar önümüzdeki süreçteki vaka artışlarını en önemli nedeni olacak” diye konuştu. 

 

‘BÖYLE GİDERSE YENİ BİR PİK OLABİLİR’
Vatandaşları rehavete itecek uygulamaların ya da açıklamaların pandemide ciddi sıkıntılara yol açtığının altını çizen Dr. Çamlı, “Toplum sağlığını önceleyerek pandemiyle mücadele etme yerine ekonomik kaygılarla pandemiyi idare etme yönünde bir yönetim anlayışı var. Bu noktada da önceki piklere yaşadığımız gibi tekrar açılma tekrar kapanma şeklinde giden bir süreç var. Bütün bunlar giderek şiddetlenebilecek bir salgına, belki de bir 4’üncü pike davetiye çıkarabilir. Süreçte iki doz aşılama sayımızı hızla artırır ve tedbirlere çok sıkı bir şekilde uyarsak vakalarda tekrar bir kontrol altına alma gerçekleşebilir. Ama bu rehavet algısı devam ederse, aşılamada da gerekli hızda gidemezsek Eylül’de yeni bir pikle karşılaşabiliriz” dedi.

 

DELTA VARYANTINA DİKKAT ÇEKTİ
Delta varyantı riskine dikkat çeken Dr. Çamlı, “Daha önceden, İzmir’deki vakalarla ilgili yapılan analizlerde olguların yüzde 80-85’inde Alfa varyantı dediğimiz İngiltere varyantının bulunduğunu görürdük. Oysa şu anda yapılan testlerde İngiltere varyantının, olguların yüzde 15-30’unda bulunduğunu görüyoruz. Olguların geriye kalan yüzde 70-85’inden hangi varyantın sorumlu olduğu belli değil. Açıklanmıyor. Delta varyantıyla ilgili yeterince test yapılıyor mu, yapılmıyor mu? İzmir’de Delta varyantının yoğunluğu nedir? Bu konuda net açıklamalar yapılmıyor. Sağlık Bakanı’nın açıklamaları son derece kısıtlı, bilgiler yeterince şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşılmıyor. Yani vakaların yüzde 70-85’lik kısmının Delta varyantı olup olmadığını bilmiyoruz.  Ama tüm dünyada Delta varyantının baskın hale geldiğini göz önüne alırsak Türkiye’de ya da İzmir’deki vaka artışlarından da Delta varyantının sorumlu olduğunu söyleyebiliriz” açıklamalarında bulundu.

 

‘TEDBİRLERE KATI BİR ŞEKİLDE UYMALIYIZ’
Önümüzdeki sürece ilişkin uyarılarda bulunan Dr. Çamlı, “Maske, mesafe, hijyen, kapalı ve havalanması iyi olmayan alanlardan uzak durma, temastan uzak durma gibi tedbirlere çok katı bir şekilde uymamız gerekiyor. Aşı olmuş olsak bile pandeminin devam ettiğini, vakalarda artışın ortaya çıktığını unutmamalıyız. Bayramdan sonra sıkıntılı günler yaşamak istemiyorsak tedbirlere katı bir şekilde uymalıyız” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi