Gizem TABAN/İZ GAZETE- Türkiye’de pandemi ile mücadele devam ederken 1 Haziran’da normalleşme sürecinin başlaması öngörülüyor. Ülke genelinde vaka sayılarında düşüş yaşanırken, normalleşmenin kontrolsüz-kademesiz gerçekleşmesi ve aşılama hızının artmaması halinde önümüzdeki süreçte vakaların yeniden yükselme riski bulunuyor. Süreçte, vaka sayıları bağlamında çoğu zaman yüksek riskli iller arasında yer alan İzmir’de son durum hakkında değerlendirmelerde bulunan İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, toplum sağlığı için uyarılarda bulundu. Çamlı, aşıma hızının artması gerektiğinin de altını çizdi. 

‘ÜLKE ORTALAMASININ ÜZERİNDE’
İzmir’de de vaka sayılarında çok ciddi bir düşüş olduğunu belirten Dr. Lütfi Çamlı, “Vakalarda ciddi bir düşüş var ancak ülke genelinde yapılan toplam test sayısında yüzde 30’a varan biz azalma oldu. İzmir’de de son dönemde günlük 5-6 bin düzeyinde test yapıldığını duyuyoruz. Bu testlerin yüzde 7-8 civarında bir test pozitifliği var. Ülke ortalamasında ise test pozitifliği yüzde 4’ler düzeyinde. İzmir’deki test pozitifliği oranı şu an Türkiye ortalamasının üzerinde” dedi.

‘GÜNLÜK 450 VAKA, 6 BİN TEST’
Dr. Çamlı, İzmir’deki son duruma ilişkin de değerlendirmelerde bulunarak, “Son açıklanan 100 binde vaka sayılarına göre İzmir’de haftalık vaka sayısı 100 binde 72 olarak söylendi. Bu da günlük 450 civarı vakaya karşılık geliyor. Şu dönemde biz de günlük vaka sayılarının 400-450 düzeyinde olduğu duyumunu alıyoruz. İzmir’de yapılan günlük 5-6 bin testin yaklaşık yüzde 70-75’inde İngiliz varyant virüsü saptanıyor. İngiliz varyantı hala baskın ama tüm bu rakamlara baktığımızda bundan birkaç ay öncesine göre çok ciddi bir düşüş oldu. Özellikle sağlık sistemi ve hastaneler üzerindeki baskı çok büyük ölçüde ortadan kalktı diyebiliriz. Servislerde yatan hasta sayılarında çok ciddi düşüşler oldu, yoğun bakımlarda da ciddi bir rahatlama olduğunu söyleyebiliriz. Hasta sayılarındaki düşüşe bağlı olarak bazı pandemi servislerinin kapatılması söz konusu” diye konuştu. 

‘SAYILAR HALA YÜKSEK’
Pandeminin kontrol altına alındığının söylenebilmesi için mevcut sayıların yeterli olmadığının altını çizen Dr. Çamlı, “Şu anki durum umut verici olsa da İzmir’de hala günlük 400-450 civarında, ülke genelinde 7-8 bin civarında kovid hastası çıkıyor. Yüzlerce hasta her gün hayatını kaybediyor. Dolayısıyla pandemi bitti ya da kontrol altına alındı diyemeyiz. Herhangi bir pandemide güvenli bir ortamdan bahsedebilmek, kontrol altına alındığını söyleyebilmek için 100 binde 10’un altına inmesi lazım.  Yani, şu anki sayılar hala yüksek” ifadelerini kullandı. 

ÖNCEKİ PİKLERİ HATIRLATTI
Toplum sağlığı açısından uyarılarda bulunan Dr. Çamlı önceki dönemlerde yaşanan pikleri hatırlattı. Çamlı, “Zaman zaman alınan tedbirlerin etkisiyle pikler sonrasında vakalarda çok ciddi düşüşler yaşadık. Kasım-Aralık pikinde vaka sayılarımız 5 bine kadar inmişti ama ekonomik kaygılarla yapılan kontrolsüz-kademesiz normalleşme sonrasında 1 ay gibi bir sürede vaka sayıları 60 bine çıkmıştı. Dolayısıyla şu an vaka sayılarında tekrar bir düşüş var, ülke genelinde 7-8 binlere kadar geriledi. Ancak bu noktada bir normalleşme gündeme gelecekse; sahadan alınan verilerin ne ölçüde bir açılıma izin verip vermediğinin, bilimin ışığında ve toplum sağlığı düşünülerek değerlendirilmesi ve kararların bu doğrultuda alınması çok daha gerçekçi alacaktır. Ekonomik kaygılarla kontrolsüz-kademesiz açılımlar önceki piklere dönmemize neden olabilir” açıklamalarında bulundu.

‘RİSKLER DEĞERLENDİRİLMELİ’
Çamlı, ayrıca, “Eğer açılım yapılacaksa, hangi sektör açıldığında pandeminin artışına neden olur ya da kısıtlama altında tutulduğunda pandeminin azalmasına katkı sağlar, hangi sektörün açılması ne kadar öncelik taşıyor, bunların değerlendirilmesi gerekir. Kapalı ortamlarda kontrolsüz ve yoğun kalabalıkların riski artırdığını, toplu taşımaların risk oluşturduğunu biliyoruz. Ancak açık ortamda ve maske-mesafe-hijyen kurallarına uyarak bulunulması çok büyük risk oluşturmayacaktır. Kafe ve restoranların açılımı gündeme gelecekse bunların mutlaka açık alandaki bölümleri düşünülmeli. Kapalı ortamlar için hala birtakım tedbirlerin devam etmesinde fayda var” diye konuştu.

‘AŞILAMA HIZLANMALI’
Aşılama hızının artması gerektiğini vurgulayan Dr. Çamlı, “Ortalama 200 bin civarında bir aşılama yapılıyor. Bu, ülkemizin aşılama kapasitesi düşünüldüğünde düşük bir doz. Ama bunun temel nedeni aşının olmaması. Son olarak aşı üreten firmanın yetkilisi tarafından açıklama yapıldı. Haziran ayından itibaren 90 milyon doz aşının geleceği ifade edildi. Eğer bu gerçekleşirse, hızlı bir aşılama da yapılırsa sonbaharda çok daha güvenli bir süreç olabilir” dedi.

Editör: Haber Merkezi