İzmir'in Karşıyaka ilçesi kentin en değerli ve gelişmiş ilçelerinden biridir. İzmir Körfezi'nin kuzeyinde kurulmuş olan ilçenin doğusunda Bornova, batısında Çiğli ve kuzeyinde Menemen bulunur.

Karşıyaka'nın Bostanlı, Alaybey, Nergis gibi semtleri de bulunur.

Karşıyaka ilçesi tarihi yerleri ile de ünlüdür. İlçede özellikle köşkler ilgi çeker. Mustafa Kemal Atatürk'ün eşi Latife Hanım'a ait olup, annesi Zübeyde Hanım'ın son günlerini yaşadığı ve 14 Ocak 1923'te vefat ettiği Uşşakizade Latife Hanım Köşkü de burada bulunur.

Aynı zamanda Durmuş Yaşar Köşkü, Van Der Zee Köşkü, Penetti Köşkü ilçenin dikkat çeken köşklerindendir.


Karşıyaka'nın adı nereden gelir?

Aslında günlük hayatta çok kullandığımız ama ne olduğunu bilmediğimiz Aslan Yürekli Richard ile Karşıyaka'nın büyük bir ilgisi vardır.

Karşıyaka'nın eski isimlerinden bir tanesi Kordelya'dır. Bu isim de Coeur de Lion'dan gelir. Fransızca olan bu kelime aslan yürek demektir.

III. Haçlı Seferinde Aslan Yürekli Richard’ın orduları Karşıyaka’da konaklamışlar ve o zamanlar ormanlık olan bu bölgeye Aslan Yürekli Richard’ın adı olan Cordelion adını vermişledir. Coeur de Lion zaman içinde Cordelieu, Cordelion ve Kordelya ve en sonunda Karşıyaka’ya dönüşmüştür. Bugün bile Kordelya adında birçok kafe semtte bulunmaktadır.

Editör: Özlem Çimen Durmaz