Gizem TABAN ŞEBER/İZGAZETE- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Tunç Soyer’in, ‘İzmir’i demir ağlarla örüyoruz’ vizyonuyla, 183 milyon Euro maliyetle İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) tarafından hayata geçirilen Çiğli Tramvayı’nın açılışı coşkulu bir törenle gerçekleşti. Törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, CHP’li siyasiler, STK temsilcileri, muhtarlar ve yüzlerce vatandaş katıldı. Törenin ardından Ünlü Sanatçı Can Bonomo sahne aldı

Bölgeye nefes aldıracak

Temeli 2021 yılının şubat ayında atılan, 11 kilometre uzunluğunda ve 14 istasyondan oluşan hat, Ata Sanayi Bölgesi, Çiğli Devlet Hastanesi, Katip Çelebi Üniversitesi, Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ne hizmet verecek. İZBAN ile yolcu entegrasyonunun yapılacağı Semra Aksu Caddesi yayalaştırıldı. Çiğli Tramvay Hattı’nın Karşıyaka hattı ile bağlantısı Karya Kavşağı'nda sağlandı. Hat, yapılan viyadük üzerinden Ekol Kavşağı’na, oradan da Atatürk Caddesi'ne doğru ilerleyecek. Atatürk Caddesi'nden Semra Aksu Caddesi'ne, oradan da Eski Havaalanı Caddesi ile Doğa Koleji kavşağına, devamında Çiğli Devlet Hastanesi ve Ata Sanayi Bölgesi’nden geçerek Evka-5 kavşağına gelecek. Oradan da Atatürk Organize Sanayi Bölgesine ulaşılacak. AOSB içerisinden Katip Çelebi Üniversitesi’ne ulaşan hat, AOSB içerisinde devam ederek Nazım Hikmet Ran Caddesi'ne ve yeniden Ekol Kavşağı'na gelerek ringini tamamlayacak. Çiğli Tramvayı bölgeye nefes aldıracak, trafiği rahatlatacak, bölgedeki hastane, üniversite ve sanayiye ulaşımı kolaylaştıracak.

Bugün İzmir’in günü

Açılış töreninde İzmirlilere seslenen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmirlilere verdiği sözü tutmanın gururunu yaşadığını belirterek şöyle konuştu: “Demokrasi aşığı güzel İzmir! Bugün, her türlü haksızlık, hamaset ve yobazlık karşısında dimdik duran İzmir’in günüdür. Bugün, oyunu her zaman demokrasiden, laiklikten, Atatürk’ten yana kullandığı için üvey evlat muamelesi gören İzmir halkının hakkını söke söke aldığı gündür. Bugün, pandemiye, afetlere ve ekonomik krize rağmen İzmir aşkıyla birbirine kenetlenen 4.5 milyonun günüdür. Bugün İzmir’den 40 alıp, 1 verenlerin utanç, kırka bire rağmen dev yatırımlar yapmayı başaranlarınsa gurur duyacağı gündür. Bugün, onların kur korumalı mevduat hesaplarının değil, İzmir’deki emek korumalı hizmet anlayışımızın meyvelerini verdiği gündür. İzmir’i demir ağlarla öreceğimize söz vermiştik. Bugün, İzmirlilere verdiğimiz sözü tutmanın haklı gururunu, heyecanını yaşadığımız gündür. Çiğli Tramvayı şehrimize hayırlı, uğurlu olsun!”

‘Yapamaz’ dediler yaptık

“Dün gibi hatırlıyorum; 5 yıl önce, İzmir’i demir ağlarla öreceğiz dediğimizde bize inanmayanlar oldu” sözleriyle açıklamalarını sürdüren Başkan Soyer, “Birileri, ‘bunlar hayal satıyor, ‘bundan öncekiler yapamadı, bunlar da yapamaz’ dediler, yaptık, ‘bunlar parayı bile bulamaz’ dediler, bulduk, ‘Bunlar kendi söküğünü dahi dikemez, İzmir’i bize verin’ dediler. Fakat her seferinde yaptıkları gibi unuttular; bizler, Mustafa Kemal’in evlatlarıyız. Bizim bu şehre, bu memlekete duyduğumuz bağlılığın aşamayacağı hiçbir engel yoktur. Bizi gömmeye çalıştılar, tohum olduğumuzu unuttular. Her daim çoğaldık. Onların bizi yıkıldık sandığı yerden, her daim şahlanıp ayağa kalktık. Biz, bu topraklar için canını vermeye hazır Kuvayi Milliyeyiz. Yörük Ali Efe’yiz, Börklüce Mustafa’yız, Hasan Tahsin’iz!”

Tek bir ‘U’ harfi yok

 Hükümetin İzmir’e tek bir metro yatırımı yapmadığını hatırlatan Başkan Soyer, “İzmir’i bilenler bilir; bu şehirde Ulaştırma Bakanlığı’na ait metroları simgeleyen tek bir ‘U’ harfi yok. Yani Bakanlık tarafından yapılmış tek bir metre metro tüneli yok. Onun yerine, kendi metro hattını, sadece kendi imkanlarıyla yapan bir belediye var. Sizin Belediyeniz var. İzmir Büyükşehir Belediyesi var. Sadece 5 yıllık görev sürem boyunca İzmir’de 1 Milyar 235 milyon Euro’luk raylı sistem yatırımı yapıyoruz, yani bugünkü rayiçle yaklaşık 41 milyar lira… Üstelik tüm bunları sadece İzmir’de bizim belediyemiz başarmadı. CHP’li Belediyeler, İstanbul’da, Ankara’da, Eskişehir’de ve tüm Belediyelerimizde bir yerel yönetim destanı yazdı. 5 yıl gibi kısa bir sürede metrolar, yollar yaptık; sosyal belediyeciliği 11 büyükşehir hep birlikte omuz omuza yeniden ayağa kaldırdık” diye konuştu. 

Tarm 2

Üç bin TL layık gördüler

Hükümetin Halkapınar-Otogar Metro Hattı yapımı için yatırım programında 3 bin TL bütçe belirlemesine tepki gösteren Başkan Soyer, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından bugün yapılan Bayraklı Şehir Hastanesi açılışına da atıf yaparak şunları söyledi: “Bu beş yılda 5 yılda merkezi hükümetin İzmir’e layık gördüğü raylı sistem yatırımı ne kadar biliyor musunuz? 3 milyar lira değil, 3 milyon lira değil, 300 bin lira değil, 30 bin Lira değil. Sadece 3 bin Lira! 3 bin lira, 3 bin! Biliyoruz ki şimdi şu saatlerde bundan 10 yıl önce, 2014 yılında temelini attıkları şehir hastanesinin açılışını nihayet yarım yamalak yapmaya çalışıyorlar. Üstelik bunu, Hazine garantili, sermayedarın bütün riskini, zararını halkın sırtına yükleyen, 5’li çetelerin servetine servet katan bir sistemle yapıyorlar. Bu ülkeyi, gençsiz, mühendissiz ve doktorsuz bıraktıktan sonra, gelecek hayallerini yok edip insanları küstürdükten sonra bina yapsan ne olur yapmasan ne olur” ifadelerini kullandı. 

Müteahhidi zengin ettiniz

İzmir’in verdiği vergiye oranla hükümetten hak ettiği yatırımı almadığının altını çizen Başkan Soyer, “İzmir’den kırk alıyorsun bir veriyorsun. Verdiğin biri de bir lütufmuş gibi bu şehrin insanlarının kafasına kakıyorsun. Hiç kimse kusura bakmasın. İzmirli bu numaraları yutmaz. Yıllarca İzmir’e geldiniz gittiniz, ‘Gördes barajını yaptık, İzmir’in suyunu biz getirdik’ dediniz. Halbuki parasını İZSU’ya, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne, yani İzmir halkına ödettiniz. Siz, İzmirlilerin vergileriyle tabanı çatlak, su tutmayan Gördes Barajı’nın müteahhidini zengin ettiniz. İzmir ise hala gelmeyen suyun barajı için DSİ’ye ödeme yapmaya devam ediyor” dedi.

Dönüm noktalarından biri

Görev süreci boyunca yapılan raylı sistem yatırımlarını aktaran Başkan Soyer, “Bugün, İzmir tarihinin dönüm noktalarından biri… 183 milyon Euro’luk göz kamaştıran bir yatırımla İzmir'e kazandırdığımız Çiğli Tramvayımızın kurdelesini kesiyoruz. Tramvayın inşaatını kendi dönemimizde başlatmıştık, yine kendi dönemimizde tamamladık. Narlıdere Metrosu’nu bir önceki dönemden yüzde 12 düzeyinde devralmıştık, yüzde 100’ünü bitirdik. Bir kaç hafta sonra 287 milyon Euro’luk yatırımla Narlıdere Metrosunu açarak Cumhuriyetimizin 100. yılına armağan etmek üzere yine birlikte olacağız. O metro Buca’ya gelecek dedik. Getiriyoruz. 9 Ocak’ta Buca’da, “dev köstebek” denilen tünel sondaj makinelerini toprağın altına indirdik… İzmir tarihinin en büyük raylı sistem projesi olan Buca Metromuzun yapımı, 765 milyon Euro’luk bir yatırımla, son sürat devam ediyor” diye konuştu. 

Hırsızlık ve haramilik yok

“Bu dev raylı sistem yatırımımızın her bir katresinde, her metresinde, her adımında sarayın değil, halkın alın teri vardır” diyerek konuşmasına devam eden Başkan Soyer, “Kimseye eyvallahı olmayan, kimsenin önünde el bağlamayan alnı ak, başı dik İzmir'in... Mustafa Kemal'in evlatlarının emeği vardır! Bu tramvayın temelinde hırsızlık ve haramilik yok. Dürüstlük ve cesaret var. Bizim yatırımlarımızın özünde adam kayırmacılık, rantçılık yok. Birlik var, beraberlik var. Bu meydan muhterislerin ve kifayetsizlerin meydanı değil. Bileğiyle, aklıyla ve vicdanıyla mücadele edenlerin meydanıdır” ifadelerini kullandı.

19 Şubat’a kadar ücretsiz

Tramvayın 19 Şubat’a kadar ücretsiz hizmet vereceğini açıklayan Başkan Soyer, “Cumhuriyetimizin 100. yılına nakşettiğimiz bu eser, Çiğli Tramvayımız, toplamda 14 duraktan ve 12 kilometreden oluşuyor. Karşıyaka’daki mevcut tramvay hattıyla bağladığımız Çiğli Tramvayı ile günde 100 bin İzmirli güvenle seyahat edecek. Tramvayımız 19 Şubat’a kadar tüm yolcularımıza ücretsiz hizmet verecek” dedi

Asla geçit vermeyeceğim

İzmirlilere seslenen Başkan Soyer, “Biz 5 yılda kimsenin cebinden 1 kuruş çıkmadan, tek bir lira kamu kaynağını israf etmeden, İzmir tarihinin en büyük yatırımlarını İzmir'e getirdik. İzmir’in tarihinde bir dönüm noktası olan raylı sistem devrimlerimizi, görev sürem içinde tamamlamanın gururunu yaşıyorum.  Bu tarihi günde, huzurunuzda bir kez daha söz veriyorum. Sizlerin takdirleriyle, son nefesime kadar İzmir aşkıyla, bu güzel şehre hizmet etmeye devam edeceğim! İzmir’in hakkını çalmak isteyen yolsuzlara, İzmir’i ganimet olarak gören haramilere, bu şehrin kendi karakterini ve Cumhuriyete olan sadakatini hor gören dalkavuklara asla geçit vermedim! Vermeyeceğim!” açıklamalarında bulundu.

Birlikte direnmeye var mısınız?

Son olarak İzmirlilerden söz alan Başkan Soyer, “İzmir, bir kere daha halkın cebini boşaltıp, kendi kesesini doldurmaya çalışan haramilerin hayallerini süslüyor. Ben, bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da onların hepsiyle göğüs göğüse mücadele etmeye hazırım! Benimle birlikte direnmeye var mısınız? İzmir’i bu ülkenin, demokrasi, refah, kardeşlik ve barış neferi olarak daha da güçlendirmeye hazır mısınız? Birlikte daha da umutlu ve coşkulu bir yürüyüşe hazır mısınız?” dedi. Alandaki coşkulu kalabalık alkışlar ve tezahüratlarla Başkan Soyer’e tam destek verdi.

Editör: Esra Seyirden