İZ GAZETE - İzmir’in farklı noktalarında bulunan camilerinde “Çav Bella” marşı çalınmasının ardından sosyal medya paylaşımı gereköe gösterilen eski Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkan Yardımcısı Banu Özdemir tutuklandı. Cami provakasyonunda yaşananların ardından Cumhuriyet Halk Partili Ednan Arslan, Bedri Serter, Atila Sertel, Tacettin Bayır, Murat Bakan ve Mahir Polat İz Gazete’ye konuştu. CHP’li vekillerin hepsi konunun asıl faillerinin bulunması gerektiğine dikkat çekti.

‘KİMSE ZAN ALTINDA KALMAMALI’

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Ednan Arslan yaşanan olayın ciddi bir provokasyon olduğunu söyledi. Ezan’ın ortak bir değer olduğunu dile getiren Ednan Arslan, konuyla ilgili derhal inceleme başlatılması gerektiğini belirtti. “Kimse bunu bir siyasi anlayışa mal etmeye kalkmasın” diyen Ednan Arslan, “Böyle bir şeyi kabul etmemizi kimse beklemesin. Bu konunun takipçisiyiz. Kimse bu konu hakkında zan altında kalmamalı” şeklinde konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Bedri Serter ise yaşananları “Bu tür duygusal konuların paylaşımlarında daha dikkatli olunması gerekir” ifadesi ile yorumladı. Serter, söz konusu olayın faillerinin bir an evvel yakalanması gerektiğine işaret etti.

Konuya dair konuşan bir diğer Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Atila Sertel ise iktidarın her olayı değerlendirerek toplumu kutuplaştırma çabası içerisinde olduğunu kaydetti. “İktidarın toplumu ayrıştırmak için her konuda bir arayışı var” ifadesini kullanan CHP’li Sertel, “Bunun için uzman kadroları var herhalde. Beyinlerini iyiliğe kardeşliğe yormak yerine acaba toplumu nasıl ayrıştırırız diye uğraşan bir güruh var. Bu çok tehlikeli” dedi.

‘EKONOMİYİ KONUŞAMIYORLAR’

Atila Sertel şöyle konuştu:

“Bunlar ekonomiyi konuşamıyorlar. Gençlerin içerisinde bulunduğu umutsuzluğu konuşamıyorlar. Milyonlarca genç ne yazık ki ülkesinde umutlu olmadığı için yurtdışında yaşamak istiyor. Bu tablonun sebebi ise iktidar. Tarımı tartışamıyorlar. Emekliler açlık sınıının altında yaşıyorlar. İktidar tüm bunları konuşamıyor”

‘DİYANET KENDİNİ SORGULAMALI’

Yaşanan olayın faillerinin bir an evvel bulunması gerektiğine vurguda bulunan Sertel, “Provokasyonu yapanlar değil, paylaşım yapanlar gözaltına alınıyor. Failler bulunmayacaksa İzmir İl Emniyet Müdürlüğü ne iş yapıyor?” diye sordu. Sertel ayrıca milyonlarca lira bütçesi olan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yaşanan olayın ardından kendisini sorgulaması gerektiğini ifade etti. Öte yandan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2020 yılı bütçesi 11,5 milyar lira. Bu rakam sekiz bakanlığın bütçesini geride bırakmış durumda.

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Mahir Polat ise yaşanan olaydan rahatsız olduğunu söyleyerek “Ezan ve Kur-an AKP’nin tekelinde değil” dedi. Yaşanan olayın sorumlularının bir an evvel bulunması gerektiğine dikkat çeken Polat, Bu provokasyondan kim siyasi çıkar elde ediyorsa ona bakmak lazım. Bu saldırıyı yapanları bulabilecek istihbarat güçlerimiz vardır.Hızlı bir şekilde sorumlular bulunmalıdır. Yoksa sorumluların iktidarın temsilcileri olduğunu düşüneceğiz” şeklinde konuştu.

‘KİME FAYDASI OLACAĞI BELLİ’

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Tacettin Bayır ise yaşanan olayı “Bu olayın kime faydası olacağı belli. AKP’li trollerin olayı nasıl ilmik ilmik işlediği açık” ifadesi ile yorumladı. AKP’nin seçim “Dombıra” nın da camilerden çalındığını hatırlatan Bayır, “Bunun talimatını kendileri verdi. Ancak biz bunu siyaset malzemesi yapmadık. Ayrıca her ikisini de yanlış buluyoruz” diye konuştu.

BAYIR’DAN SAĞDUYU ÇAĞRISI

Provokasyonu gerçekleştirenlerin İzmir’i bilerek seçtiklerine dikkat çeken Tacettin Bayır, “Yıllardır ‘Gavur İzmir’ söylemi üzerinden kentimiz ötekileştirilmeye çalışıldı. Biz yıllardır İzmir’de barış ve kardeşlik içerisinde yaşıyoruz. İktidarın gidici olduğu belli. Kaybedecekler. İzmir halkı da bu oyuna gelmeyecek. Biz bu olayla ilgili tüm toplumu sağduyulu olmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Suçluyu yanlış yerde arıyorsunuz diyen Bayır; ‘’Adalet; keşke Atatürk Düşmanı Fatih Tezcan'a, CHP'lileri tehdit eden Akp'li Mehmet Emin Göç’e, "Bizim aile 50 kişi götürür, liste yaptım" diyen Sevda Noyan için de işleseydi. BanuÖzdemir bu provakosyonu hazırlayan ya da düzenleyen kişi değildir. Suçluyu yanlış yerde arıyorsunuz.’’ dedi.

‘CAMİLERİ SİYASETE AÇAN AKP’DİR’

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan ise “Sisteme sızılarak şarkı çalınması yanlış. Bu konu hakkında eleştirebilme hakkına sahip olan CHP’dir. Çünkü camileri propaganda merkezine çeviren siyasi parti AKP’dir. Dolayısıyla söz hakkı yoktur. Cumhuriyet Halk Partisi ‘Camilere, kışlalara ve yargıya siyaset girmesin’ demiştir. Bunu söyleme hakkına sahip olan biziz. Biz eleştiririz. Ama onların konuşma hakkı yok” dedi.

‘HEPSİNİ İHBAR EDİYORUM’

Sosyal medya paylaşımı gerekçe gösterilerek gözaltına alınan eski Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkan Yardımcısı Banu Özdemir’in paylaşımının ne gözaltına alınmayı ne de tutuklanmayı gerektirmediğini belirten Bakan, “Burada dini duyguları alenen aşağılamak yok” dedi. CHP’li Murat Bakan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Eğer dini duyguları alenen aşağılama suçu arıyorlarsa birkaç tane sayalım. AKP Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin ‘Erdoğan’a dokunmak bile ibadettir’ dedi. AKP Siirt Milletvekili ‘Erdoğan’ı görünce salavat getiririz’ dedi. AKP Bursa Milletvekili Efkan Ala: Peygamber hata yaptı, biz yapmadık’ dedi. AKP Düzce Milletvekili Fevai Arslan ‘Erdoğan Allah’ın tüm vasıflarını üstünde toplayan bir lider’ dedi. Bunlar dini alenen aşağılamaktır. Bir hukukçu olarak buradan hepsini ihbar ediyorum ve savıcları göreve çağırıyorum”

Editör: Haber Merkezi