Cengiz Aldemir/ANKARA- TBMM Genel Kurulu’nda, Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerinde söz alan CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, AKP'yi sert bir dille eleştirdi.

CUMHURİYETİN BÜTÜN DEĞERLERİ YERLE BİR

İktidar olduğu günden beri, cumhuriyetin bütün değerlerini yerle bir etmek ve bütün değerlerin üstüne çökmeye çalışan bir AKP zihniyetiyle karşı karşıya kaldığını vurgulayan CHP'li Serter, "Son dönemde İhracatçılar Meclisi’ndeki genel sekreterlik ve ilgili birimlerle ilgili maddelere çöktüler. Bu ülkede senelerdir canını dişine takıp bütün risklere göğüs gererek ihracat yapmaya çalışan ihracatçımız, sanayicimiz, yapısal sorunlara çözüm üretmeyen, tamamen sarayın istekleri doğrultusunda ve verilen açıkları nereden kapatırız diye mücadele eden bir iktidarla baş başa. İktidar olarak ihracatı artırmak bir yana, inatla sürdürdüğünüz istikrarsız bir politikayla ne doları ne euroyu ne altını yerinde tutabiliyorsunuz. İthalatı her geçen gün artırıp kaynakları hortumlayarak dış kaynaklara aktarmak sizin en baş görevlerinizden biri hâline geldi" dedi.

ÜRETİMİ UCUZ, TÜKETİMİ PAHALI HALE GETİRDİNİZ

Vatandaşın ve esnafın yaşadığı sorunları yerinde görmek için gittiği İzmir'in Kiraz ilçesinde izlenimlerini aktaran CHP'li Serter, iktidar sıralarına dönerek, “Kiraz ilçemizde esnaf Ali amcamızla karşılaştım, söylediği o kadar önemli bir söz var ki kulaklara küpe olsun: ‘Tükettiğimizin en son noktasındayız, en pahalı; ürettiğimizin ilk noktasındayız, en ucuz.’ Getirdiğiniz hâl bu nokta. Yediden yetmişe herkes televizyonlarda, cep telefonlarında doların, euronun nerelere vardığını takip etmekten yoruldu. 7 yaşındaki çocuk dedesinden aldığı harçlığı "Euroya mı yatırayım, dolara mı yatırayım?" diye öğrenmeye çalışıyor. Bu iktidar bizi üretemeyen bir hâle getirip her geçen gün daha pahalı tüketmek zorunda bırakmakta, siz ise bu sesi duymak yerine yine tek adam rejiminin getirmesi gereken kanunlara "Eyvallah." diyerek Meclis’i yönetmeye çalışıyorsunuz" diye seslendi.

İHRACATÇI AKÇELERİNE GÖZ DİKTİNİZ

İktidarı, İhracatçılar Meclisine el atarak tüccarın özerkliğini kaybettirmeye çalışmakla suçlayan Serter, iş insanının özerk ve özel çalışmak istediğini vurgulayarak, "Meclislerine el koymak istediğiniz ihracatçı... Dünyamızın durumuna baktığımız zaman 2022 yılı Ocak-Nisan aylarında ihracatımız 83 milyar, ithalatımız 116 milyar, aradaki fark dağlar gibi. Sadece geçen ay dış ticaret açığımız 6,1; 12'yle çarpın, rakam ortaya çıkıyor. Yirmi yıl sonra geldiğimiz durum içler acısı ama gerçek acıyı tamamen ihracatçılar çekiyor hem de bir yandan halka çektiriyorsunuz. Siz bu kanun teklifiyle hem Türkiye İhracatçılar Meclisinin yönetimine hem de kasasına göz koymuş oluyorsunuz. Kaynaklar her geçen gün tükendiği için "Nereden kaynak yaratacağız?" diye çırpınıp duruyor iktidar. Nitekim, bu maddeyle İhracatçılar Meclisi’nin yedek akçelerine de göz diktiniz" sözleriyle tepki gösterdi.

TİM'İ SARAYA BAĞLAMA ÇABASI

CHP'nin, yedek akçe miktarının binde 3'le sınırlandırılma teklifini iktidarın kabul etmediğini anımsatan Serter, "Zaten bu kanun teklifiyle "Ticaret Bakanlığı ile sıkı bir bağı olan kuruluş" diye tanımladığınız TİM demir halatlarla saraya bağlanma çabasında. Bunun için, TİM'in Genel Sekter ve Genel Sekreter Yardımcılarının atamaları noktasında yetkiyi Ticaret Bakanlığına almak istiyorsunuz. Şunu bilin ki: Sayenizde, yirmi yıldır her geçen gün büyüyen ihracat açıkları ve boşlukları, saraya yaranmaya çalışacaklara koltuk yaratmakla kapanmaz; bu, başka hiçbir şey değil" değerlendirmesinde bulundu.

SANAYİCİ ATATÜRK'TEN BAŞKA BAŞÖĞRETMEN İSTEMEZ

Kendisi de iş insanı olan Serter, sanayiciler, iş insanları ve ihracatçıların Türkiye İhracatçılar Meclisi Genel Sekreteri ve Genel Sekreter Yardımcılarının atamalarını hükûmet tarafından yapmasını kabul etmediklerini belirterek, “Türkiye İhracatçılar Meclisi tüm ihracatçıların temsilcisidir. Eğer, Meclis’e seçtiğimiz arkadaşlarımız bu işi beceremiyorlarsa seçilmeyecekler ve onun yerine bu işi görecek insanlar gelecek.

Ayrıca, bu kanun teklifi sanayi ve ticaret hayatına engel oluşturma noktasında ilk adım değil. Daha önce de organize sanayi bölgelerinde yönetim kurulu başkanlıklarına ve başkanlığa şehrin ve kasabanın en üst makamındaki insanları getiriyorsunuz, bunlar valiler ve kaymakamlar. Tek derdiniz, ülkenin sermayesine ciddi bir şekilde hükmetmek ama bu, böyle değil; sanayici başöğretmen istemez, sanayicinin tek istediği başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk'tür" diye konuştu.

'BAŞ TACIMIZDIR'

İktidarı, ülkeyi üç kuruşa muhtaç hale getirmekle suçlayan Serter tepkisini şöyle sürdürdü:

İhracatçıların cumhuriyetin değerleri yerine sizin gündelik çıkarlarınızı savunmasını bekliyorsunuz, daha çok bekleyeceksiniz. Sizin için toplumun çıkarlarını gözeten ve ülkenin ticaretini de sanayisini de her şeye rağmen ayakta tutmak için çabalayan sanayicilerimiz ve ihracatçılarımız bizim baş tacımızdır. En yakın iktidarda çekiç seslerinin sanayilerde daha canlı yükseldiği, ihracat rakamlarının ithalat rakamlarını katladığı günler çok yakındır. Kirazlı Ali amcanın sözünü bir kez daha hatırlatmak istiyorum; ‘Tükettiğimizin en son noktasındayız, en pahalı; ürettiğimizin ilk noktasındayız, en ucuz.’ Ülkemizi üç kuruşa muhtaç ettiniz, yazıklar olsun."

Editör: Haber Merkezi