Cengiz Aldemir/ANKARA - Milli Savunma Komisyonu’nda konuşan CHP’nin asker kökenli İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, askeri konularda getirdiği tekliflere olumlu bakılmasından dolayı memnuniyetini dile getirdi. Ordunun birlik, bütünlüğüyle ilgili yapısal sıkıntıları olduğunu belirten Çelebi, Genelkurmay’ın eşit seviyede olduğunu ve Millî Savunma Bakanlığı’na bağlanmasının sorun teşkil ettiğini söyledi.

Genelkurmay Başkanlığı’nın içeriğinin boşaltılmasının söz konusu olduğunu kaydeden Çelebi, “Belki Hulusi Akar Paşa’nın bugün orada oluyor oluşu bu eksikliği kapatıyor ama yarın sivil birisi gelecek o zaman ne yapacağız? Dolayısıyla Genelkurmay Başkanlığının içini boşaltmayacak şekilde onun da konumunu düzelterek bu yapısal sorunun öncelikle düzeltilmesi gerekir” dedi.

ASKERİ YARGI SORUNU

Yapısal sorunlardan bir diğerinin askeri yargı sisteminde yaşandığını belirten Çelebi, Askerî mahkemeler ve disiplin mahkemeleri kaldırıldığı için sorunlar yaşandığını, disiplin kurullarının yetkilerinin, disiplin amirlerine verilmesinin sorun yarattığını, askerî mahkemelerin korunması gerektiğini savunarak, “Askerî Yargıtay, Yargıtay’ın şu an içerisinde; Askeri Yüksek İdare Mahkemesi de Danıştay’ın içerisinde birer daireye hâlen dönüştürülebilir. Bunu yapmamız gerekir” önerisinde bulundu.

EĞİTİM VE SAĞLIK SORUNU

Ordunun eğitim sisteminin de bozulduğunu ileri süren Çelebi, Harp okullarının kuvvetlere bağlı kalması gerektiğini, askerî liselerin tekrar açılmasının önemine vurgu yaptı. Ordunun sağlık sistemindeki değişimden kaynaklı sorunlar yaşadığını belirten Çelebi, askerî hastanelerin Sağlık Bakanlığı’na devrinin yanlışlığını Suriye örneğini vererek ortaya koydu.

YAŞ’IN YAPISI BOZULDU

FETÖ terör örgütünün ordunun atama sistemine verdiği zararı hatırlatan Çelebi, Yüksek Askeri Şura(YAŞ)nın yapısına dikkat çekerek, “İlgili ilgisiz sivillerle doldurduk orayı, bu da ordunun yapısına ciddi zarar veriyor. Millî Güvenlik Kurulunun da aynı zamanda ülke güvenlik ihtiyaçlarına göre yeniden tasarlanması gerekir. Liyakat sistemi; burada da sorunlar görüyoruz. Çünkü atama, terfi sistemi komple yeniden düzenlendi, rütbelerde bekleme, emeklilik süreleri değiştirilmiş durumda, öğrenci ve muvazzaf alımlarında komisyonlarda usulsüzlükler var. Bunlarla ilgili ciddi şikayetler var, bir kayırmacılık görünmekte burada. Yani liyakat merkezli bir yapının kurulması hepimizin faydasına olacaktır” uyarısında bulundu.

TANK PALETİN SATIŞINI DURDURUN

Askerî fabrikalar gibi stratejik tesislerin özelleştirme politikalarının terk edilmesini söyleyen Çelebi, Tank Palet Fabrikasının satışından bir an önce vazgeçilmesi gerektiğinin altını çizdi. Silahlı Kuvvetlerin afetlerde daha etkin görev almasını, bunların genel, yapısal sorunlar olduğunu belirten Çelebi askerlerin özlük haklarıyla ilgili de değerlendirmelerde bulundu.

Editör: Haber Merkezi