Cengiz Aldemir/ ANKARA - CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan meclis genel kurulunda yaptığı konuşmada İzmir Gaziemir'deki nükleer atık tehlikesini anımsatarak uyarılarda bulundu.

AKP iktidarının çevre konusunda sabıkalı olduğunun altını çizen CHP'li Arslan, Salda Gölü, Kuzey Ormanları, Marmara Denizi salyası ve  İkizdere'de doğaya ve insana zarar verdiklerini vurguladı.

YAPILAN ARAŞTIRMALAR

İzmir ve Gaziemir'in on dört yıldır nükleer santral kaynaklı atıkların yol açtığı radyoaktif bir kirlenmenin tehdidi altında olduğunu belirten Arslan, kansere neden olan tehlikeli nükleer atık ile ilgili 2007 yılından bugüne yapılan araştırmalara dikkat çeken Arslan, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu yaptığı incelemede, radyoaktif maddenin nükleer santrallerde kullanılan çubukların eritilmesiyle ortaya çıkan ve kansere neden olan "Evropiyum-152" maddesi olduğunu tespitini, fabrika arazisinin 21 noktasında atıklara rastlandığını ve fabrikanın açık depolarında 200 ton radyoaktif tehlike taşıyan atık tespit edildiği bilgisini paylaştı. 

HİÇBİR ŞEY YAPILMADI

2008 yılında Çevre ve Orman Bakanlığı denetçilerinin fabrika incelemelerinde başka bir alanda 180 ton aynı içerikli tehlikeli atık tespit ettiklerini, aynı yıl içerisinde Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ile İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerinin yaptığı incelemede ise 70 dönümlük arazinin 97 bin metreküplük bölümünde çok sayıda radyoaktif madde bulaşmış malzeme olduğunu tespit ettiklerine dikkat çeken Arslan, önlemler konusunda şimdiye kadar hangi bir şey yapılmayışını eleştirdi.

TEHLİKE DEVAM EDİYOR

Bakanlığın 2013 yılında radyoaktif cürufu tekrar teyit ederek yer altı sularına karışması konusunda çekincesini belirttiğini fakat Nükleer Düzenleme Kurumunun hiçbir işlem yapmadığını, faaliyetine 2010 yılında ara veren fabrikanın etrafı tel örgülerle kapatıldığını ifade eden Arslan, tehlikenin devam ettiği uyarısında bulundu.

NORMALDEN 219 KAT FAZLA RADYASYON

Yapılan ölçümlerde normalden 219 kat daha fazla nükleer ışıma tespit edildiğini, 9 Eylül Üniversitesi çevre mühendisi öğretim üyelerinin; "Cihaz alarm verince daha ileriye gidemedik. Belki arazinin ilerisinde normal değerinin 1.219 katında radyasyona rastlayacaktık." uyarılarını da aktaran CHP'li Arslan, ülkeye girişi yasak olan atıkları hangi yollarla geldiğini, işletmenin bu atıkları nereden aldığı konusunun araştırılarak kaynağını bulunmasını istedi.

İKTİDARA SORULAR

Arslan, İzmirliler adına;  "Gaziemir'de tespit edilen, ülkeye girişi yasak radyoaktif atıklar hangi yolla gelmiştir? On dört yılda bu atıkların ülkeye girişi ve gelişigüzel gömülmesiyle ilgili açılan idari ve adli soruşturma var mıdır? Bu atıkların bertaraf edilmesi için daha ne beklenmektedir? Kanser vakalarının artması, can kayıplarının olması mı bekleniyor? Radyoaktif kirlilik ve etkilerine yönelik izleme ve ölçümler düzenli olarak yapılmış mıdır? Kirlenmenin boyutları ne safhadadır? Kirlilik yer altı sularını etkilemiş midir, etkilemişse ne ölçüde etkilemiştir? Son olarak, tehlikeli atığın kaldırılması için gereken bütçe nedir?" diye soran Arslan, iktidarın bu soruları acilen yanıtlaması istedi. Arslan, yetkili tüm kurumları bir kez daha göreve çağırdı.

Editör: Haber Merkezi