CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, kadına karşı şiddetle mücadele kapsamında TBMM Genel Kurulu’nda konuştu. Sadece 24 saat içinde 8 kadının öldürülmesine tepki gösteren Kılıç, “Bu ülkede Kadınların neden öldürüldüklerini biliyoruz. Evlenmek istemediği için, beraber olmak istemediği için, boşanmak istediği için… Erkekler, ‘çok seviyordum, çok aşıktım’ diyorlar.  Beyler yere batsın böyle sevginiz yere batsın böyle özleminiz yere batsın böyle kıskançlığınız yere batsın böyle aşkınız” dedi. 

Kadına karşı şiddet komisyonunda kadınlara psikolojik şiddet uygulandı

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Meclis'te verilen kadına yönelik şiddetin araştırılmasına ilişkin olarak partisi adına konuştu. Kılıç, şunları söyledi: 
“Kadına karşı şiddetle mücadeleye ilişkin bir Komisyon kurulmalı fakat 27. Dönem’de kadına yönelik şiddetin araştırılması için bir komisyon kurulmuştu. Biraz çalıştılar ama Komisyon öyle bir hale geldi ki iktidarın kadın üyeleri muhalefetin kadın üyelerine psikolojik şiddet uyguladı. Söz kesmeler, konuşma sürelerini getirilen kısıtlamalar, kadın -erkek eşitliğine inanmayan kişilerin bu Komisyon’a çağrılıyor olmasına yapılan itirazların dikkate alınmaması derken vekil arkadaşlarımız Komisyon’dan çekildi. Eğer yeniden Komisyon kurulursa benzer durum yaşanmamalı.

24 saatte 8 kadın öldürüldü

Dün bu ülkede kadın cinayetleri konusunda vahim bir gündü.  Sadece 24 saat içinde bu ülkede, 8 kadın katledildi. Tabi bu sadece bildiklerimiz. İstanbul, Sakarya, İzmir, Bursa, Adıyaman, Denizli, Erzurum…
Bu ülkede Kadınların neden öldürüldüklerini biliyoruz. Evlenmek istemediği için, beraber olmak istemediği için, boşanmak istediği için, çalışmak istediği için,  yemek yapmadığı için, habersiz bir yere gittiği için, yemeğe fazla tuz attığı için, telefonla görüştüğü için, fazla makyaj yaptığı için….
Erkekler ne dediler?
Çok seviyordum, çok kıskanıyordum, çok özlüyordum, çok beğeniyordum, çok aşıktım.  Beyler şere batsın böyle sevginiz yere batsın böyle özleminiz yere batsın böyle kıskançlığınız yere batsın böyle aşkınız.
Kadınlara copla, biber gazıyla saldırdınız

Gerek bu kürsüden gerek genel kurul sıralarında gerekse de sokaklarda çeşitli eylemlerle anlatmaktan bizim dilimizde tüy bitti ancak iktidarın kadın düşmanlığı bir türlü bitmek bilmedi. Bunu da kadınlar ölmesin diye eylem yapan kadınlara copla, biber gazıyla saldırarak gösterdiniz. Kadınları saçından sürükleyip gözaltına aldırarak gösterdiniz. Çete üyelerine, mafyalara süt dökmüş kedi gibi olan sizler, söz konusu kadınların eylemi olunca engellemek için insanlıktan çıkıyorsunuz.

Sizde haklısınız! Çetelerden mafyalardan çok kadınlardan korkuyorsunuz. Çünkü kadınlar vazgeçmiyor. Çünkü değiştirirse dünyayı kadınlar değiştirir.

Kadın cinayetleri politiktir

O yüzden hep diyoruz ki kadın cinayetleri politiktir. Eğitim, medya, siyaset, sokak, çalışma hayatı ve ev için eşitlik politikalarını hayata geçirmediğiniz sürece kadınlar öldürülmeye devam edecektir.

Bu yüzden, biz kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden imzalanması, kadın erkek eşitliğini savunan yasaların çıkarılıp uygulanması, cezaların caydırıcı hale gelmesi için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.

Ama beyler öldürülen şiddet görenler kızlarınız, kız kardeşleriniz, anneleriniz, akrabalarınız, arkadaşlarınız… Bir zahmet kafanız kumdan bir çıkarın. Elinizi vicdanınıza koyun bu eşitlik mücadelesini birlikte verelim.

Editör: Esra Seyirden