DUYGU KAYA/ ÖZLEM KARA/ İZ GAZETE- Geçtiğimiz günlerde, İzmirlilerin merakla beklediği Kültürpark Koruma Amaçlı İmar Planı, Büyükşehir Belediyesi ihtisas komisyonlarından oy birliği ile meclis gündeminde yer almıştı. Planın 8 Şubat’ta gerçekleşecek oturumda meclisin onayına sunulacağı ifade edilirken, Konak Kent Konseyi ve Kültürpark Platformu üyesi Yasemin Sağlam’dan sert bir tepki geldi. İz Gazete’ye konuşan Sağlam, Tunç Soyer ve meclis üyelerine çağrıda bulunarak, “Gelecekte isimlerinin Kültürpark'ın yok olmasına imza atan meclis olarak geçmemeleri için pazartesiye kadar son bir şansları daha var” dedi.

‘KÜLTÜRPARK’IN MEVCUT YAPISIYLA BAĞDAŞMIYOR’

Konak Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesi Yasemin Sağlam, İmar Planı’nın 2014 yılında başlamış bir süreç olduğunu ifade ederek, “2016 yılında Aziz Kocaoğlu’nun şu anki hangarlar, Soyer’in ise yeni bir kongre merkezi yapma projesi ile gündeme düşen bir mesele. O günden bugüne de Basmane kapısında şu anda hangarların olduğu alanda Kültürpark’ın mevcut yapısıyla bağdaşmayan herhangi bir uyumu ve ihtiyacı olmayan, 12 dönüm zeminli, ne yapıldığı beli olmayan büyük bir bina oluşturma planı yapıyorlar, bunu da belediye meclisinden geçirecekler” diye konuştu.

‘GEREKLİ OLMAYAN KARARLAR’

“Olay sadece bu da değil” diyen Sağlam, “1950’li yıllarda yapılmış olan ve o dönemin mimari değerlerini taşıyan Celal Atik Spor Salonu kompleksi yıkılacak ve onun yerine 6 dönümlü zemin alanı olan bir spor salonu yapılacak. Bunlar Kültürpark için gerekli olmayan adımlar, kararlar. Celal Atik’in binayla uyumlu olmayan yanlış eklentilerinden arındırılarak binanın restore edilebileceğini, mevcut yapının spor salonu olarak rahat bir şekilde kullanılabileceğini belirlemiş durumdayız. Bu durum, 2016-2017 yıllarında, Kültürkpark Platformu ve Mimarlar Odası tarafından yapılan çalışmalarla belirlendi.” dedi.

‘SORULARIMIZA HERHANGİ BİR YANIT ALAMADIK’

Sağlam, “Hangarların olduğu alanda yeni bir bina yapılması planlanıyor. Ahmet Piriştina döneminde alınmış olan bir kararda, bu, yıkılma kaydıyla yapılmış olan binalar serisiydi. Fuar alanı yapılana kadar geçici olarak kullanılmak üzere yapılan, herhangi bir temeli de olmayan binalardı. Kötü bir adım atılıyor, geçici kaydıyla yapılıp sökülecek ve parka dahil edilecek alan, Soyer ve belediye meclis sebebiyle tamamen kalıcı bir binaya dönüştürülüyor. Ne yapılacağına dair sorularımıza da herhangi bir yanıt alamadık. Ne için yapıldığı, ne gerekçe ile yapıldığı İzmirli’den, ilgili aktörlerden ve herkesten bir anlamda saklanıyor. Biz belediye meclis üyeleriyle görüştüğümüz komisyon başkanlarına da sorduk, onlar da bilmiyorlar” diye konuştu.

‘BU YANLIŞA GÖZ YUMMAYACAĞIZ’

Yasemin Sağlam bu imar planının, komisyonlardan geçtiği için meclis görüşmesinde de büyük ihtimalle kabul edileceğini kaydederek, “Meclis kararı 2863 sayılı yasa kapsamında İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na iletilecek ve muhtemelen taşıdığı eksikler ve yanlışlıklar dolayısıyla oradan geri dönecek. Eğer dönmezse oradan Bakanlık’a aktırılacak ve gerekli incelemeler yapılacak. Plan, Çevre Bakanlığı tarafından da onaylanırsa bir aylık askı sürecine tabii olacak, o askı sürecinde biz de gerekli yasal müdahalelere başvuracağız. Eğer süreç oraya kadar devam ederse bu yanlışa göz yummayacağız, izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

‘İZMİRLİLERİ DÜŞÜNEREK KARAR VERSİNLER’

Sağlam, Tunç Soyer ve meclis üyelerine çağrıda bulunarak, “Kentin, kentin ekolojik dengesini, İzmirleri ve Kültürpark’ı düşünerek karar versinler. Gelecekte isimlerinin Kültürpark'ın yok olmasına imza atan meclis olarak geçmemeleri için pazartesiye kadar son bir şansları daha var” dedi.

NE OLMUŞTU?

Geçtiğimiz aylarda, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Kültürpark’ın Koruma Amaçlı İmar Planı’na ilişkin çalışma başlatarak Kültürpark Anayası hazırlamış, çalışma sonrası Kültürpark Platformu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e açık mektup yazmıştı. Mektupta, Kültürpark’ta yapılacak her işin, atılacak her adımın takipçisi olunacağı ve yaşamdan yana tüm kararlara destek verileceği belirtilirken, Soyer’in Kültürpark’ın Koruma Amaçlı İmar Planı’na ilişkin açıklamalarının anlaşılmadığına da dikkat çekildi.

Editör: Haber Merkezi