NİLAY MADENÜS / İZ GAZETE - Orman Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ‘21 Mart Dünya Ormancılık Günü’ kapsamında bir basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasında ülkede orman varlığını tehdit altına alan Orman yasasına eklenen Ek 16. madde ve açmazlarına dikkat çekildi.

“EK 16. MADDE AÇIK BİR ŞEKİLDE ANAYASAYA AYKIRI”

TMMOB Orman Mühendisleri Odası İzmir Şubesi adına basın bildirisini okuyan Orman Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Sabahattin Bilge, 28.04.2018 tarihinde 6831 sayılı Orman yasasına eklenen Ek 16. maddeye dikkat çekti. Bilge, orman ekosisteminin önemli parçalarını oluşturan ağaçsız, taşsız, kayalık alanların yaban hayatını için önemini vurguladı. Kanuna eklenen “Orman sınırlarına dışına çıkarılan alanın iki katından az olmak olmamak üzere devletin hüküm ve tasarrufu altında ve Hazinenin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazlar Orman Genel Müdürlüğüne orman tesis etmek üzere tahsis edilir” şeklindeki hükmün algı oluşturma amaçlı ve yanıltıcı olduğunu ifade eden Bilge, bu kanunun açık bir şekilde anayasanın ormanların korunması ve geliştirilmesine ilişkin 169. maddesine aykırı olduğunu hatırlattı.

Orman Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Sabahattin Bilge, son olarak 08.03.2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Adana ve Manisa’da fiilen orman vasfı taşımadığı gerekçesiyle orman alanı dışına çıkarılmış iki eşsiz alanın rant alanı olmaya aday alanlar haline dönüştürüldüğünü ifade ederek bu durumun acilen durdurulması gerektiğini belirtti.

‘KARŞIYAKA ORMAN FİDANLIĞI YOK EDİLMEK İSTENİYOR’

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk orman fidanlığı olmasını nedeniyle sembolik önem taşıyan Karşıyaka Orman Fidanlığı’nın şeflik seviyesine düşürülmesini eleştiren Bilge, takip eden uygulamalarda bununla da yetinilmeyip yaklaşık 2000 metrekare tutarındaki iki adet parselin yapılması planlanan Karşıyaka Stadı’nın otoparkı olmak üzere verilmek istenmesini için “Karşıyaka orman fidanlığı sessiz sedasız yok edilmektedir” dedi.

‘FİDAN DİKMENİN SEÇİM YASAĞI İLE NE İLGİSİ VAR?’

Her yıl Orman Günü dolayısıyla ağaçlandırma etkinliklerinin düzenlendiğini, fakat bu yıl etkinliklerin seçim yasakları nedeniyle İzmir Valiliği tarafından iptal edildiğini söyleyen Bilge, "Valilik, ağaçlandırma kurulunun her yıl düzenlemiş olduğu programı bu sene seçim yasakları nedeniyle askıya aldı. Buna söylenecek bir şey bulamıyorum. Fidan dikmenin seçim yasağı ile seçim propagandasıyla ne ilgisi var" dedi.

‘BAHARI KARŞILAYABİLMEMİZ İÇİN ORMANLARA İHTİYACIMIZ VAR’

Okunan bildiri sonrasında Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay günün bir diğer önemli kutlama değeri taşıyan hadisesi olan newrozu hatırlatarak “Bugün aynı zamanda newroz, baharı karşılıyoruz. Ama baharı karşılayabilmemiz için ormanlara, yeşil alanlara, ormana , suya ihtiyacımız var.” dedi. Açıklamanın kutlama maksadı dışında karşı karşıya olunan tehditlere vurgu yapmak olduğuna değinen Kınay, “Bugün Dünya Ormancılık Günü, olmayan ormanlarımızın ve yeşil alanlarımızın yapılan uygulamalarla ve yasal düzenlemelerle ranta açıldığı bir süreci yaşıyoruz” diyerek ormanlara yönelik tehdide dikkat çekti.

1971 yılında Avrupa Tarım Federasyonu (CEA) tarafından, dünyanın en önemli yenilebilir kaynaklarından olan ormanlara gereken önem ve dikkatin verilebilmesi adına bütün dünya ülkelerinde kutlanması tavsiye edilen 21 Mart, ‘Dünya Ormancılık Günü’ olarak kutlanmakta. 21 Mart’ı içine alan hafta ise ‘Orman Haftası’ olarak kutlanılıyor.

Editör: Haber Merkezi