Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İzmir'in hava kalitesinin arttırılması için yapılacakları belirledi. Müdürlük, başta İzmir Büyükşehir Belediyesi, kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, meslek odalarının yeraldığı komisyonun görüşleri doğrultusunda hazırladığı Temiz Eylem Planı'nda en dikkaç çeken kentsel dönüşüm projelerine paralel yürütülecek çalışmalar oldu.

Buna göre İzmir'de Kentsel Dönüşüm sonrası doğalgaz kullanım oranın arttırılması için çalışmaların yapılması, binalarda ısı yalıtımı yapılması sağlanacak. Ayrıca yaz sezonu boyunca sıcak su temini amacıyla kalorifer kazanlarının yakılmaması, güneş enerjisi, jeotermal kaynakların kullanımının teşvik edilmesi, ısınma kanyaklı kirlilğinin azaltılması yönünde kararın uygulanması da planda yer aldı.

Temiz Hava Eylem Planı'nda insan, sanayi ve trafik kaynaklı kirliliğe karşı alınacak tedbirler ayrı ayrı belirlendi. Öncelikle 2017 yılından itibaren konutlarda kamu kurum ve kuruluşlarında okullarda hastanlerde ısı yalıtımının yapılması planlandı. 2019 yılı hedefiyle hem konutlarda hem de sanayide doğalgaz kullanımının teşvik edilmesi ve yaygınlaştırılması, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi ve jeotermal kaynakların kullanımı gibi yenilebilir enerji kaynaklarının kullanım oranlarının attırılması hedeflendi. Isınma kaynaklı denetimlerin de sürekliliğin sağlanması kararlaştırıldı. Sanayi kuruluşlarının yakıt kalite ve kullanımı eğitimine tabi tutulması, emisyon kontrolünde mevcut iyi tekniklerin kullanımının sağlanması, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün sanayi kuruluşlarına denetimleri sıklaştırılması planlandı. Trafik kaynaklı kirlilği önlemek için ise toplu taşımanın, raylı sistem, metro hatları ve deniz ulaşımının yaygınlaştırılması, vatandaşı toplu ulaşıma teşvik, karayollarında sinyalizasyon ve kavşak düzenlemelerinin yapılması, araçların egsoz emisyon ve mauyanelerenin düzenli olarak yaptırılması, denetimlerin sıklaştırılması kararı planda yeraldı.

Uzun vadede ise çevre bilincinin geliştirilmesi için kamu spotunun oluşturulması ve önlemlerin vatandaşlara aktarılması, çocuklardaki çevre bilincinin geliştirilmesi için okullarda konferans, seminer düzenlenmesi, hava kalitesi izleme istasyonlarının arttırılmasının sağlanması, tesislerde emisyon azaltıması için en iyi teknik ve teknolojilerin kullanımı için çalışma yapılması planlandı.

Temiz Hava Eylem Planı, İzmir Valisi Erol Ayyıldız ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun onayının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ana gönderildi. Bu planın yanısıra İzmir, Denizli, Manisa, Aydın, Muğla, Uşak'ta kurulma işlemleri devam eden hava kalitesi izleme istasyonlarında ölçümlenen verilerin toplanacağı İzmir ili Temiz Hava Merkezi de tamamlandı.

Editör: Haber Merkezi