ASYA YAŞARİKİZ / İZ GAZETE - Şirince'ye 2.8 kilometre Nesin Matematik Köyü'ne ise 1 kilometre mesafede yapılması planlanan mermer ocağı Şirince'yi tehdit ediyor.

Atmosfer Mühendislik Şirketi tarafından yapılması planlanan ve 60 sondaj açılacak Selçuk, Şirince Belevi Mermer Ocakları Arama ve İşletme Projesi'ne karşı change.org'ta bir imza kampanyası başlatıldı.

"BÖLGENİN EKOSİSTEMİ YERLE BİR EDİLECEK"

Şirince Türetim Derneği'nin 31.07.2019 tarihinde 15 bin imza hedefiyle başlattığı kampanya 13.034 kişiye ulaşmış durumda.

Şirince için çevre mücadelesi başlatan Şirince Türetim Derneği tarafından yapılan açıklamada "Köyümüz sınırları içerisinde, merkeze 2000m ve köyümüzün en önemli değeri Nesin Matematik Köyü'ne 1000m mesafede olan alana Mermer Ocağı Arama ve İşletme Projesi planlanmaktadır. Zeytin ağaçlarıyla dolu bu alanda planlanan proje, yerleşim yerine ve ormanlık alanlara yakın olması sebebiyle doğal ve kültürel mirasımız için tehlikelidir. Böyle bir projenin yaşama geçmesi bölgenin ekosistemini yerle bir edecektir. Bu vahim durumdan Şirince'de yaşayan halk ve köyümüze gelen on binlerce yerli ve yabancı turist olumsuz etkilenecektir. Nesin Matematik Köyü'nde eğitim gören binlerce öğrenci, öğretmenler, çalışanlar ve Belevi Köyü halkı büyük zarar görecektir. Mermer Ocağı'nın çevreye yayacağı toz bulutu nedeniyle tarım doğrudan olumsuz etkilenecektir ve bölgedeki meyve çeşitliliği, toprak niteliği kimyasal atıklar nedeniyle bozulacaktır. Geçimini tarımdan sağlayan aileler büyük bir tehditle karşı karşıyadır. Verimli tarım alanları, çevreye zararı inkar edilemez olan bu projeyle yok olacaktır. Kimyasal atıkların bir diğer etkisi yeraltı suları üzerinde görülecektir. Atıklar sızarak yeraltı sularını kirletip içme suyunun zehirli hale gelmesine neden olacaktır. Tüm bu mağduriyetler dikkate alınarak yapılmak istenen Mermer Ocağı Projesi'nin bir an önce durdurulması gerekmektedir." ifadelerine yer verildi.

SELÇUKLULAR MERMER OCAĞINA KARŞI BİRLEŞTİ

08.01.2019 tarihinde Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel öncülüğünde bir toplantı yapıldı. Toplantıya, bölgedeki arazi sahipleri, yurttaşlar, sivil toplum kuruluşu üyeleri, CHP, AKP ve MHP'li Meclis üyeleri katılarak, Şirince Türetim Derneği'nin başlattığı imza kampanyasına destek verildi ve mermer ocağına karşı birlikte mücadele etme kararı alındı.

Toplantıda mermer ocağının ortaya çıkaracağı sorunlarla ilgili Selçuk Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Gonca Erdem ve avukat Şehrazat Mercan sunum yaptı.

Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel konuyla ilgili olarak, “Burada toplanan CHP, AK Parti ve MHP meclis üyeleri ile muhtarlarımızın tek amacı çevre duyarlılığı ve Selçuk’u korumak. Şirince’nin geleceğini korumak için buradayız. Doğru adım atmak ve bir arada durmak gerek. Bu bölgede Jeotermal ve mermer ocağı yapımına asla izin vermeyeceğiz. Bunun için acil eylem planı hazırlayacağız.” şeklinde konuştu.

Kampanyaya buradan ulaşıp destek olabilirsiniz.

Editör: Haber Merkezi