İZ GAZETE - İzmir Barosu'nda düzenlenen toplantıya TMMOB Dönem Sözcüsü Melih Yalçın, Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay, Foça Çevre ve Kültür Platformu Başkanı Bahadır Doğutürk, İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Sinan Balcılar ile EGEÇEP ve yurttaşların avukatı Arif Ali Cangı katıldı. 

Açıklamayı İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel okudu. Yapılan açıklamada Aliağa’daki iki ayrı termik santral hakkında mahkemelerin verdiği iptal kararları açıklandı.

İzdemir Enerji Santralı-II İkinci Ünite İlavesi projesi için verilen 19.02.2016 tarihli ÇED olumlu kararının, İzmir 1.İdare Mahkemesi’nin 07.01.2019 tarihli kararıyla iptal edildiği belirtilen açıklamada, İzdemir Enerji II termik santralinin mahkeme kararlarına uymayarak faaliyete devam etmesine tepki gösterildi. 

HUKUK DİNLEMEYEN ŞİRKETİN ÇALIŞMA RUHSATI DA YOK

Termik santral projelerinin Aliağa ve çevresinin kapasitesinin çok üzerinde kirletici tesis barındırdığına dikkat çekilen açıklamada söz konusu termik santralin İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenmiş işyeri açma ve çalışma ruhsatının olmadığı da ifade edildi.

"Halen faaliyete devam eden kirletici endüstri tesisleri nedeniyle Aliağa’nın ve bölgenin sağlıklı yaşamı tehdit altındadır. Böylelikle bölge, denizi, kıyıları, ormanları ve tarım alanları, insanları ve diğer canlılarıyla “sessiz ölüm”e mahkum edilmiş durumdadır." denilen açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, İzmir Valiliğine ve diğer görevli kamu kurum ve kuruluşlarına seslenildi. 

İZMİR VEKİLLERİNE ÇAĞRIDA BULUNULDU

Mahkeme kararlarının uygulanarak Aliağa'da hukuksuz olarak çalışan termik santralin kapatılması, yeni kirletici faaliyetlere izin verilmemesi ve Aliağa, Bozköy, Yeni Foça, Menemen Hava Ölçüm İstasyonları verilerinin açıklanmasını isteyen Yücel, İzmir milletvekillerine de seslenerek "Aliağa’dan kaynaklanan kirliliğin önlenmesi için ne yapacağınızı açıklayın" dedi.

İZMİRLİLERE ÇEVRE MÜCADELESİ HATIRLATILDI

Yücel konuşmasına şu  sözlerle son verdi; "29 yıl önce Konak’tan Gencelli’ye oluşturulan insan zinciri sayesinde o zaman gündemde olan termik santral projesi iptal edilmişti. Siz hayır derseniz, kimse sizin sağlığınızı hiçe sayamaz. Bugünümüz ve geleceğimiz için sessiz kalmayın, itiraz edin, sağlıklı ve dengeli yaşamı savunma mücadelemizde yanımızda olun."

Açıklamaya, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, TMMOB İKK, TMMOB ÇMO, TMMOB ZMO, TMMOB KMO, TMMOB ŞPO, EGEÇEP, Ekoloji Kolektifi Derneği, Kıyı Ege Belediyeler Birliği, Foça, Karşıyaka, Menemen Belediye Başkanlıkları, Menemen Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi, Menemen Minibüsçüler Odası, Menemen Sanatkarlar Esnaf Odası, Menemen Esnaf Odası, Menemen Şoförler Odası, Menemen Ticaret Odası, Menemen Ziraat Odası ve davacı yurttaşlar da destek oldu. 

Editör: Haber Merkezi