ASYA YAŞARİKİZ / İZ GAZETE - ODTÜ Ege Mezunları Derneği’nde yapılan toplantıya Kültürpark Platformu üyeleri ve yurttaşlar katıldı.

Büyükşehir Belediye Meclisi, 12 Eylül 2018 tarihinde Kültürpark’ta yer alan Kültürpark Şube Müdürlüğü tarafından kullanılmakta olan hizmet binasını, eğitim hizmetlerinde kullanılması amacıyla, İzmir Tınaztepe Üniversitesinin rektörlük ve akademik birimlerine 3 yıl süre ile bedelsiz tahsis etti.

20 BİNİ AŞKIN İMZA TOPLANDI

Behçet Uz tarafından kente armağan edilen, 2. derece doğal ve tarihi sit alanı da olan Kültürpark içerisinde yer alan söz konusu bina hakkında alınan karar, Kültürpark üyeleri tarafından bir kez daha talihsiz bir karar olarak nitelendirildi.

Toplantıda, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ile korunan Kültürpark, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olması gerekçesiyle, Büyükşehir Belediyesi Meclisinden geçen kararın usulsüz olduğu ifade edildi. Bakanlıktan herhangi bir görüş alınmadığını söyleyen Kültürpark üyeleri, TMMOB tarafından yasal sürecin başlatıldığını ve 20 bini aşkın imzanın toplandığını belirtti.

KOCAOĞLU SÖZÜNÜ TUTMADI

12 Kasım tarihinde gerçekleşen Büyükşehir Belediye Meclisinde, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu tarafından verilen toplantı sözünün tutulmadığını ifade eden üyeler “Meclis toplantısında Kocaoğlu Kültürpark Platformu’nu makamına çağırdı ve grup başkan vekilleri ile bir buluşma ayarlamayı vaat etti. Aradan geçen 3 haftalık sürede, söz konusu vaat gerçekleşmediği gibi, henüz ortada olmayan Tınaztepe Üniversitesinden tahsise ilişkin açıklamalar geldi” şeklinde konuştu.

Kamu zararına suç işlendiğini belirten üyeler, Kocaoğlu, Belediye Meclis üyeleri ve koruma kurulunun, tarihi ve doğal sit alanı olan bu alanı korumakla yükümlü olduklarını ve söz konusu binanın özel bir kuruma kiralanmasının Kültürpark’ın talanına neden olacağını ifade etti.

TINAZTEPE ÜNİVERSİTESİ YETKİLİLERİNE SESLENDİLER

“Kültürpark’a sahip çıkmayanları yönetimde görmek istemiyoruz” diyen üyeler, Tınaztepe Üniversitesi yetkililerine de “İşi eğitim olan bu kurumun, Kültürpark’a gelmesiyle oluşacak tahribat, eğitimci misyonlarıyla asla bağdaşmamaktadır. Poltikacılar kendilerine bu alanı önerseler de, onların bilim insanları olarak tavırları bunu red etmek olmamalı mı?” şeklinde seslendi.

Kültürpark’ta herhangi bir üniversite olamayacağını ve olması halinde bunun yanlış adımlara emsal oluşturacağına dikkat çeken üyeler, Büyükşehir Meclisinin aldığı kararın, Kültürpark’ı parça parça yok edeceğine dikkat çekti.

"BİR DAHA BÖYLE BİR ALAN YARATAMAYIZ"

Toplantıda söz alan Sancar Maruflu, Kültürpark’taki botanik bahçesinde Halikarnas Balıkçısının oluşturduğu 900’den fazla bitki türünün tahrip olma ihtimaline dikkat çekerek Behçet Uz’un da kente armağan ettiği bu bölgeyi korumanın önemine değindi. Maruflu, konuyla ilgili olarak “Söz konusu tahsis gerçekleşirse bu doğa harikasının sonu olur. Kültürpark yağmalanmaya başlar. Buranın tahsisi örnek gösterilerek başkalarına peşkeş çekilmeye başlanır. Kültürpark bir bütün olarak korunmalıdır. Başka bir Kültürpark yok. Bir daha böyle bir alan yaratamayız. İzmir’in hiçbir yerinde böyle bir alan yok. Bu konuda duygusal davranıp, Kültürpark’a sahip çıkalım” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi