TUGAY CAN / İZ GAZETE - 25 Ocak 2020’de Resmi Gazete’de yayınlanan ve 2054 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Çeşme ve Urla’da bulunan toplam 511 parsele acele kamulaştırma gerçekleştirilmişti. Urla’nı Zeytineli bölgesinde 333, Çeşme’nin Alaçatı bölgesinde 178 parselin acele kamulaştırmasının ardında İzmir ve Türkiye kamuoyunda konu konuşulmuş, karara pek çok itiraz da yükselmişti.

Süreç içerisinde Çeşme Kanalı projesinin ortaya atılmasının ardından Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, kanal projesinin bulunmadığını ancak Çeşme’ye dair bir projelerinin bulunduğunu kaydetmişti.

293’Ü İPTAL EDİLDİ

Sürece ilişkin yeni bir gelişme yaşandı. 12 Şubat tarihli Resmi Gazete’de 2102 sayılı bir Cumhurbaşkanı Kararı yayınlandı. Karara göre Urla’nın Zeytineli bölgesinde bulunan parselllerden 293’ünün acele kamulaştırma kararının iptali yönünde karar verildi.

İşte iptal edilen parseller;

ÇEŞME İLE İLGİLİ YENİ KARAR

Öte yandan 12 Şubat 2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan 2103 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile de Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesinin sınırlarının geliştirmesi yönünde karar verildi.

İşte Çeşme için genişletilen alan( Taralı alan, Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi için genişletilen alan)

BAKANLIK PROJEYİ RESMEN AÇIKLADI

25 Ocak 2020’de Resmi Gazete’de yayınlanan 2054 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Çeşme ve Urla’da 511 parselin acele kamulaştırılmasına ilişkin ilk ve tek resmi açıklama Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’dan gelmişti. Ersoyi yaptığı açıklamada Çeşme için bir projelerinin olmadığını ancak Çeşme’yi Cannes gibi yapacaklarını söylemişti.

Ersoy’un; Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılacağını ifade ettiği ve Çeşme’de turizmi 12 aya çıkaracak olan projenin detayları ortaya çıktı.

İşte proje kapsamında yapılacaklar;

Proje yatırımı için 14 -20 milyar dolar olacak,

Ege’nin turizm sezonunu 12 aya yayacak,

2 kattan fazla yapılaşma olmayacak (Ev-konut projesi yani),

20 adet golf sahası, nitelikli spor tesisleri, termal tesisler, sanat ve kültür etkinlik alanları, yapılacak.

Bölgenin en büyük sorunu olan suyu denizden elde edecekler,(Dünyanın en pahalı su üretme şekli)

Sinema Platosu kurulacak,

100 bin lisan bilen kişinin istihdam edilecek..

Sivil Toplum Kuruluşları ile görüş alışverişi olacak,

İhalelerin 2021 yılı sonunda başlayacak,

 

Editör: Haber Merkezi