İZ GAZETE -18 Ağustos'tan bu yana devam eden İzmir yangını rüzgarın etkisiyle yayıldı. Karabağlar'da 700 futbol büyüklüğünde alan içindeki canlılarla birlikte yandı. Seferihisar ve Buca'da çıkan yangınlar da kontrol altına alınamadı.

İzmir yangınları akıllara, gece de uçabilen gelişmiş yangın söndürme uçaklarını getirdi. THK'da 6 adet faal 9 uçak, Türk Hava Kuvvetleri’nde ise 6 adet devasa yangın söndürme uçağı bulunuyor.

13 UÇAK NEREDE?

THK'na ait ateş kuşları uçaklarının İzmir yangınlarında kullanılmaması tepkilere neden oldu. CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, sosyal medya hesabından duruma tepki gösterenlerden biri oldu. Bakan, uçakların kullanılmadığını söyleyerek yetkililerden açıklama beklediğini söyledi. "Derdimiz kimseyi sebepsiz yere eleştirmek değil! Buralar hepimizin ormanı, hepimizin köyleri, hepimizin vatanı! Tüm kaygımız, tüm derdimiz yangının durdurulması." diyen Bakan, yangının söndürülmesinde sorun yaşandığına dikkat çekti. Bakan ayrıca, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yangınlarda 13 helikopter kullanıldığı yönündeki açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını ve 6 helikopterin yangınlara müdahale ettiğini söyledi. Bakan, THK'ya ait 4 uçağın ise kiralanmadığı için yangın çalışmalarına katılamadığını iddia etti.

"UÇACAK ADAM YOKSA BEN HAZIRIM!"

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi de Pakdemirli'ye tepki gösterdi. Çelebi, kiralama yapılmadığı için uçakların yangına müdahale edememesine tepki göstererek şu açıklamayı yaptı, "İzmir yanıyor ve kiralama yapılmadığı için uçakla müdahale edilemiyor. Sayın bakan Pakdemirli, neden acil kiralama yapmıyorsunuz? Her yer kül olduktan sonra mı önlem alacaksınız! Avrupa’nın en büyük özel uçak yangın söndürme filosunu neden kullanmıyorsunuz! Acilen açıklamak zorundasınız. İzmir’de ciğerimiz yanıyor. Afet yaşanıyor afet! Bırakın ihaleyi gerekirse el koyun uçaklara uçurun! Uçacak adam yoksa ben de hazırım! "

"GELECEĞİMİZ YANIYOR"

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç da bakan Bekir Pakdemirli'ye uçakların uçurulmamasıyla ilgili tepki göstererek "İzmir yanıyor ve kiralama yapılmadığı için uçakla müdahale edilemiyor. Köyler boşaltılıyor, rüzgâr arttıkça yangın yayılıyor. Uçak bulmak için daha ne bekliyorsunuz tüm İzmir'in yanmasını mı? Milletvekili seçilip yemin ettikten sonraki ilk soru önergem İzmir'deki Orman Yangınlarına ilişkin olmuştu. 17 Temmuz 2018! ne sorularımıza yanıt alabildik ne de bu konuda iktidar bir çalışma yaptı. Bugün sonuç ortada İzmir yanıyor. Geleceğimiz yanıyor! Hâlâ cevap yok!" açıklamasını yaptı.

"İHALENİZ BATSIN!"

İYİ Parti İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu da Pakdemirli'ye tepki gösterenler ar asındaydı. Dervişoğlu yangın söndürme uçaklarının kullanılmamasına tepki göstererek "İzmir’in ciğerleri yanıyor. Yangını söndürmek için halk seferberlik ilan etmiş durumda. Avrupa’nın en büyük yangın söndürme filosuna sahip Türk Hava Kurumuna ait uçaklar devre dışı bırakıldığından beri orman yangınları ile havadan mücadele neredeyse imkansız. İhaleniz batsın! İzmir’de devam eden orman yangınları yerleşim alanlarını tehdit ediyor ve THK Yangın Söndürme Filosu maalesef hangarlarda bekletiliyor. Hükumet mevzuattan kaynaklı engelleri kaldırırsa, yerel yönetimler, STK’lar ve iş dünyası bu uçakları kiralamaya hazırdır. İzmir hepimizindir." değerlendirmesinde bulundu.

Editör: Haber Merkezi