Zeytinliklerle çevrili tarlaya kalker taşı kırma-eleme tesisi kurulacak. Yüz binlerce ağacın kesilmesine neden olan yolun inşaatında kullanılmak için son olarak zeytinliklerle çevrili tarlaya 2 adet kalker taşı kırma-eleme tesisi açılması onayı verildi.

İzmir Valiliğinin yakın zamanda sonuçlandırdığı ÇED dosyaları arasında, yap-işlet-devret modeli ile yapımı devam etmekte olan İzmir-İstanbul Otoyolu’nun Menemen-Aliağa-Çandarlı kısmını devralan İKA isimli şirket de bulunuyor. Yolun yapımında kullanılmak için daha önce kalker ocağı ve 2 adet asfalt plent ve mekanik plent tesislerine onay veren Valilik yine çevreye etki değerlendirme sürecini işletmeden bu sefer de 2 adet kırma eleme tesisi için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verdi. Aliağa’nın Aşağı Şakran Mahallesi sınırları içinde ocağın faaliyetleri artmış oldu.

MİLLİ GELİŞİME KATKI!

Proje dosyasında başvuru şu gerekçelerle yer alıyor “İzmir’in ulaşımda duyduğu ihtiyacın giderilmesi aşamasında kullanımı gerekli olan agrega üretimi ve bunların yol yapımında kullanılmasıyla sektörel gelişim ivmesi ve milli gelişme kapsamında katkı sağlamayı hedeflemektedir.” Yıllık 389 bin 400 ton kapasite ile çalışacak iki makine tarım alanı üzerine kurulacak. Tarım alanının üzerinde kızılçam ağaçları bulunurken etrafı zeytin tarlaları ile çevrili. Zeytin Kanunu’na rağmen Tarım İl Müdürlüğünün olur yazısı bulunuyor. 2 makinenin de faaliyete başlaması ile birlikte ocağın çevreye vereceği zarar daha da büyüyecek.

700 BİN ZEYTİN AĞACI KESİLDİ

Daha önce projeyle ilgili açıklamalarda bulunan dönemin Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Demran, yol yapımı sırasında 700 bin zeytin ağacının kesildiğini belirterek yol için “Otoyolun tarım alanlarına en az zarar vermesi için dağlardan alternatif güzergahlardan geçirilmesi önerilerimiz dinlenmedi. Türkiye topraklarının tarıma en elverişli, zeytin gibi kutsal bir bitkinin ülkemizdeki en kaliteli yetiştiği bölge işgal altında” ifadelerini kullanmıştı.

KUZEY ORMANLARI

Editör: Haber Merkezi