İZ GAZETE - Cengiz Holding’in Cerattepe’yi talan etmesine karşı iş makineleriyle direnen ve haklarında soruşturma açılan Cerattepelilere, 21 Ocak’ta görülen davada ceza yağdı. Konuya ilişkin İzmir Artvinliler Derneği’de bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Polisin müdahalesinde gözaltına alınan Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, Artvin Halkevi Başkanı Dursun Ali Koyuncu, ÖDP İlçe Başkanı Kamil Güven, Kenan Balcı ve Osman Okur’un yanı sıra dava dosyasına Bahattin Altuntaş, Sercan Dede, Mahir Burak Köksal, Ersin Yılmaz, Tanju Gümüşkaya, Taylan Kaya, Yavuz Yenigül ve Metin Avcı da eklendi.

21 Ocak tarihinde verilen cezalara ilişkin İzmir Arvinliler Derneği tarafından yapılan açıklamada “Verilen bu cezalar ilk değildir. Bilinmelidir uygulanan baskılar, açılan davalar, dün olduğu gibi bundan sonra da ekoloji mücadelesi veren Artvinlileri yıldırmayacaktır” denildi.

‘YAŞAM HAKLARINA SAHİP ÇIKAN YURTTAŞLAR GÖZ ALTINA ALINIYOR’

Açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi: “Eşi bulunmaz endemik bitki çeşitliliğine ve yaban hayata ev sahipliği yapan Artvin’in Cerattepe bölgesi, hukuka aykırı bir biçimde işletmeye açılan bir maden şirketinin saldırısı altındadır. Uygulanan baskıları fırsat bilen Cengiz holdinge bağlı şirket 32 hektarlık alanda faaliyet gösteren maden sahasını, aşamalı olarak 239,12 hektara çıkarmak istemiştir. Ayrıca, Artvin’in doğasını tamamıyla yok edecek olan 4406 hektar olan maden ruhsat alanlarının yanı sıra bitişik 4132 hektarı da alarak işletme sahasını 8538 hektara çıkartmıştır. Artvin halkının talepleri ve yaşam hakkını hiçe sayarak, Cerattepe’de bri adet önemli içme suyu kaynağı şirkete tahsis edilmiştir. Bu da yetmezmiş gibi, iki adet su kaynağına da şirket tahsis kararı olmadan el koymuştur. Artvin halkının karşısında, şirketlerin yanında yer alan devletin yetkilileri ise; yurttaşların en demokratik haklarını kullanmalarına bile izin vermiyor. Yaşam alanlarına sahip çıkan yurttaşlar gözaltına alınıyor. Hak etmediklerş halde birçok haksız fiil ve hukuksuz uygulamaya maruz bırakılıyor”

Editör: Haber Merkezi