CEREN DUMAN/İZ GAZETE – 18 Ağustos’ta İzmir’de farklı noktalarda başlayan ve sert rüzgarların etkisiyle giderek büyüyen yangınlar 4 gün sürmüştü. Yangınlarla birlikte 5 bin hektarlık alan yok olmuştu. İzmir Büyükşehir Belediyesi yanan alanlara ilişkin katılımcı belediyecilik örneği sergileyerek, ‘Gel, Gör, Koru’ çağrısıyla geçtiğimiz Cuma günü Efemçukuru Devedüzü mevkiinde halk buluşması (Orman İzmir) düzenledi.

Efemçukuru Devedüzü mevkiinde binleri ağırlayan buluşmaya, CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, İzmir milletvekilleri, belediye başkanları, il ve ilçe başkanları, İzmir Barosu Başkanı, muhtarlar, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ve Gezi Parkı protestoları sırasında yaşamını yitiren Ali İsmail Korkmaz'ın annesi Emel ve babası Şahap Korkmaz ile Deniz Gezmiş'in ağabeyi Bora Gezmiş de katıldı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer buluşmanın açılış konuşmasında, orman seferberliğine katılan tüm İzmirlilere teşekkür ederek, "'Gel, gör, koru' demiştik. Geldiniz, gördünüz, koruyacağımıza dair inancımız pekişti. Bugün 30 Ağustos. Atalarımız bu bereketli, güzel topraklarda huzur içinde yaşayalım diye gözlerini kırpmadan can verdiler ve tarihe unutulmaz bir zafer olarak bugünü kaydettirdiler. Onların aziz hatırasına sahip çıktığınız, bugün bu toprakları korumak için bir araya geldiğiniz için sizleri sevgiyle selamlıyorum. Bugün İzmir için Türkiye için çok anlamlı bir başlangıç yapacağız" diye konuştu.

“ÇELİK BİR ZIRH GİBİ KARŞILARINDA BULURLAR BİZİ”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer buluşmada, yanan alanları imara açtırmayacağız ifadesinin ardından AKP İzmir Milletvekili Hamza Dağ’ın ‘cehaletini ortaya koydu’ cümlelerine yönelik, “Birileri bunu cahilce bulabilir ama açtırmayacağız. Bizim irademiz dışında imara açma söz konusu olursa çelik bir zırh gibi bulurlar bizi karşılarında" ifadelerini kullandı.

Ağacın, fidanın ve ormanın siyaseti olmadığını sözlerine ekleyen Soyer, konuşmasına şöyle devam etti: "Ormanlarımız hepimizin ortak değeri. Orman Bakanlığımızla, Valiliğimizle, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile birlikte çalışarak İzmir'in ormanlarını koruyarak İzmir'den tüm Türkiye'ye güzel bir ders vereceğiz. El ele vererek bu topraklara hep birlikte sahip çıkacağız. İzmirli olmaktan gurur duyuyorum. İzmir küllerinden doğmasını bilir".

"TIPKI 9 EYLÜL'DE KÜLLERİNDEN DOĞAN İZMİR GİBİ..."

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca toplantıda, "Sizler her zaman umudun simgesi oldunuz. Bütün doğaseverlerle yer altı ve yer üstü varlıkların yaşamı için verdiğimiz mücadele ile İzmir küllerinden doğacak. Tıpkı 9 Eylül’de küllerinden doğan İzmir gibi bugün de hepiniz bizlere, ülkenize umut oldunuz." ifadelerini kullandı.

İKİ ELİMİZ YAKALARINDA...

İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel ise alanları kasten veya ihmalle yakanlar için ne yapılması gerekiyorsa yapacaklarını belirterek, “Emin olun ki İzmir küllerinden yeniden doğarken İzmir Barosu bütün fertleriyle, bütün varlığıyla o iradenin yanında olmayı sürdürecektir. Bir sözümüz daha olsun size; bu alanları kasten ya da ihmalle yakanlar, yani İzmir’i yeniden doğma ihtiyacına getirenler için varsa sorulması gereken bir hesap, emin olun iki elimiz sonuna kadar yakalarında olacak” dedi.

‘ÇÖLDE KUM TANESİNE DÖNÜŞMESİN’

Orman İzmir Toplantısında katılımcıların görüşlerini tek tek dinleyen Tunç Soyer, “Gelen öneriler doğrultusunda yaptığımız çalışmalarda ağaçlandırılabilecek 3800 hektar ormanlık alan tespit edildi. İzmir’e bu miktarda yeni orman kazandırmaya kararlıyız. Bununla beraber Avrupa Yeşil Başkenti olmaya aday olacağız 2020, 2021 senelerinde. Bu yeni ve yoğun seferberliğin içerisinde her şeyi stratejik plana ekleyeceğiz. Ay sonunda planladığımız bütün bu adımlar görülecek. İzmir’de gördüğümüz en büyük eksiklik, herkes kendi başına iyi bir şey yapmaya çalışır ama koordine olmadığımız zaman çölde kum tanesi gibi oluruz. Biz ne kadar iyi şey varsa bu şehirde yapılmak istenilen, bunları koordine etmeye talibiz. Yeter ki çölde kum tanesine dönüşmesin, hepsi birbirini desteklesin.” diye konuştu.

BÜYÜK 9 EYLÜL KONSERİ

9 Eylül’de ormanların korunması için gerçekleştirilecek konsere Haluk Levent, Halil Sezai, Gripin, Niyazi Koyuncu, Hayko Cepkin, Oğuzhan Uğur, Anıl Piyancı, Serap Yağız ve Gazapizm katılacak. Kültürpark’ta saat 18.30’da başlayacak olan konserin detaylarına ilişkin Soyer, “9 Eylül günü Fuar’da çok büyük bir destek konseri yapacağız. Aklınıza gelen gelemeyen birçok sanatçı fuarda bir konser verecek. Saatlerce sürecek olan bu konser 10 lira bedel ile düzenlenecek ama sanatçı dostlarımız hiçbir kuruş almayacak toplanan o 10 liralar bağış kampanyamızın ilk adımları olacak.” dedi.

BAĞIŞ NELERİ KAPSAYACAK?

Soyer, bağış kampanyasının detaylarını şu şekilde açıkladı: “9 Eylül günü ağaçlandırma yapacağımız alanların haritalarını ortaya koyacağız. Kim, nereye, ne kadar ağaç dikmek istiyorsa oradan seçip yapabilir olacak. Su havuzlarından bahsettik. Yangın durumlarında helikopterlerin su alabileceği havuzlar… Bunlardan yine toplanan bağışlara göre kaç tane yapabileceğimiz göreceğiz. Bir havuzun maliyetini de vatandaşa sunacağız. Vatandaş ağaç dikimine mi, havuz yapımına mı, helikopter alımına mı katkı koymak istediğini kendi seçecek. Bunu her gün mutlaka duyuracağız. Kim, ne kadar, ne için bağış yaptı bunu bütün Türkiye bilecek, görecek. 9 Eylül’de şeffaf ve herkesin katılımına açık kampanyamızı başlatmış olacağız.”

‘HOŞGELDİN BEBEK’ ÇALIŞMASI

Buluşmada uzmanların konuşmaların ardından söz alan vatandaşları ve çocuklardan bazıları duygularını göz yaşları içinde anlatırken, İZELMAN anaokulu öğrencisi Doğa isimli bir kız çocuğu da her çocuk için Tunç Soyer'den fidan dikilmesini istedi. Soyer konuya ilişkin başlatılan yeni çalışmayı şu ifadelerle duyurdu: “6 yaşındaki Doğa dedi ki, biz 8 bin çocuğuz, hepimiz için bir fidan dikilmesini istiyoruz. Doğa’nın önerisini meclise getireceğiz ve İzmir’de doğan her çocuk için bir fidan dikeceğiz. Çocuklar fidanlarıyla büyüyecek. Her bir çocuğumuzun kendi adına bir fidanı olacak. ‘Hoş geldin bebek’ adıyla yapacağımız bu çalışmada yeni İzmirliler ağaçlarıyla birlikte büyüyecek.”

‘YANGININ DEHŞETİNİ GÖSTERECEĞİZ’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, vatandaşların bağış yapabileceği diğer alanlara örnek olarak ısıya ve dumana duyarlı orman yangını detektörlerini gösterdi. Soyer ayrıca, köylere tam ekipmanlı yangın istasyonları kurulmasını hedeflediğini belirtti. Soyer sözlerine, “Bu uzun soluklu bir yolculuk ve bunun için eğitim şart. Çocuklarımıza yangının dehşeti ve ciddiyetini mutlaka göstereceğiz. Yangın görmüş bir alanı açık hava müzesi haline getirip onları buraya getireceğiz. Bir orman okulu mutlaka kuracağız.” şeklinde devam etti.

ÜRETİCİNİN ZARARI KARŞILANACAK

Tunç Soyer’in Orman İzmir buluşmasında müjdelediği bir diğer konu ise üreticinin zararının karşılanması oldu. İzmir’de çıkan yangınların ardından 278 üreticinin zarar uğradığını tespit ettiklerini belirten Soyer, “Üreticilerimizin mağduriyetini gidermeyi için Büyükşehir Meclisi olarak üstlenip o zararları tedavi edeceğiz. Ben İzmirlilerin bu hassasiyetinin bütün Türkiye’ye örnek olacağına inanarak herkese teşekkür ederim. İzmirli olmaktan gurur duyuyorum. Küllerimizden doğmasını biliriz, doğacağız da…” ifadelerini kullandı.

GÜLSİN ONAY DİNLETİSİ

Toplantı, 'İzmir Küllerinden Doğacak' pankartı önünde çekilen toplu fotoğrafın ardından dünyaca ünlü piyanist Gülsin Onay'ın piyano dinletisi ile son buldu.

Editör: Haber Merkezi