ASYA YAŞARİKİZ/ İZ GAZETE- Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, parti üyelerinin ve HDP İzmir İş Eşbaşkanı Besriye Tekgür’ün katıldığı bir basın toplantısı düzenledi. Basın açıklamasını Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi  İzmir İl Eşbaşkanı Atilla Kılıç okudu.

Yapılan basın toplantısında iklim krizine karşı hükümetlerin eyleme geçmesi talebiyle okul grevine çıkan milyonlarca öğrenciye destek verildi.

Kılıç sözlerine “İklim krizine karşı hükümetlerin eyleme geçmesi talebiyle okul grevine çıkan milyonlarca öğrenci 4. Küresel İklim Grevi’ni gerçekleştiriyor. Bugün Black Friday yani Kara Cuma. Kara Cuma’ya denk gelen bugün, Yeşil Sol Parti İzmir İl Örgütü olarak ‘Geleceğimiz satılık değil’ diyerek çağrı yapıyoruz.” diyerek başladı.

Ülke ekonomilerinin acil olarak iklim krizi için dönüşüm başlatmaları gerektiğini vurgulayan Kılıç, “Torunlarımıza bunu miras bırakmak istemeyiz. Dönüşümsel bir değişimden bahsediyoruz, kademeli değişimle bu hedefi başaramayız. Gelecek 10 yılda toplumlarımızı dönüştürmemiz gerekiyor. Ülkelerin taahhütlerini yerine getirmek için 2020 sonunu beklememesi ve her şehrin, bölgenin, işletmenin ve bireyin şimdiden harekete geçmesi gerekiyor. 2020 yılında emisyonları mümkün olduğunca azaltacak hızlı kazanımlara, ardından da ekonomilerin ve toplumların büyük dönüşümlerini başlatmak için daha güçlü Ulusal Katkılara ihtiyacımız var. İklim eylemini ertelediğimiz yılların açığını kapatmak zorundayız. Bunları gerçekleştiremediğimiz takdirde, 1,5°C derece hedefini tutturma ihtimalimiz 2030 yılından önce ortadan kalkacak.” şeklinde konuştu.

“2-13 Aralık tarihleri arasında İspanya'nın Madrid kentinde düzenlenecek olan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı öncesinde fosil yakıt tüketimlerinin sonlandırılmasını talep ediyorlar.” şeklinde konuşan Kılıç, Birleşmiş Milletler’in iklim değişikliğine ilişkin acil durum çağrısına dikkat çekti.

Iklim adaleti için ilerici siyasi güçlerin, sivil toplum örgütlerinin birleşerek ortak bir zeminde buluşması gerektiğini söyleyen Kılıç, “İklimsel acil durum bir söyleme, politik bir pazarlama stratejisine veya yeşil güzellemeye indirgenemez. Vatandaşımın havasını zehirletmem demeçleri ile bir sonuç almak mümkün değildir. İklimsel bir acil durumda olduğumuzu kabullenmek ve derhal önlem almak gerekiyor. Bu nedenle hükümetlerin inkarcı, gecikmiş, ihmalkar tutumlarına karşı grevci gençlerin çağrısına kulak verelim ve iklim adaleti için mücadeleye hemen şimdi başlayalım.” değerlendirmesini yaptı.

BM'den İklim Krizi Raporu: Hemen Şimdi Harekete Geçmeliyiz

BM'nin alt kuruluşlarından UNEP, gelecek hafta başlayacak BM İklim Zirvesi'nden önce açıkladığı yeni raporda iklim değişikliğine ilişkin acil durum çağrısında bulundu. UNEP’e göre yıllık Emisyon Açığı Raporu, Paris Anlaşması'nın tüm taahhütleri yerine getirilse bile, sıcaklıkların 3,2°C derece artarak, daha geniş ve daha tahrip edici iklim etkilerine yol açacağını ifade ediyor.

Editör: Haber Merkezi