İZ GAZETE- Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi, Türkiye’de de ormanların devamlılığını tehdit eden tehlikelerin başında orman yangınlarının geldiğini ve orman yangınlarının sadece ağaçlara değil, ormanda yaşayan tüm canlılara, ekosisteme, ülke ekonomisine telafisi olmayan zararlar vermekte olduğunu dile getiren Çepni, ‘’Binlerce yılda oluşan, Anayasa ve yasalarla güvence altına alınan ormanların yanması tüm insanlığa karşı işlenen bir suçtur. Bu nedenle tamamen bilimsel yöntemlerle yapılması gereken söndürme çalışmalarında;  havadan müdahale, müdahalenin hızı hayati önem taşımaktadır.’’ Şeklinde konuştu.

Çepni, Orman Bakanlığı’nın yaklaşık 30 yıldır yangınlarla mücadele için yurtdışından ve özel şirketlerden milyonlarca dolar ödeyerek uçak ve helikopter kiralamakta olduğunu belirterek konuyu meclis gündemine taşıdı.

HDP’li Çepni, Tarım Ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

1- Bakanlığınız 2019 yılı için hangi ülkeden kaç adet helikopter,  ne kadar süreliğine kiralamıştır? Kiralanan helikopterler yıl içinde kaç gün görevde olacaktır? Kiralanan helikopterlerin yakıt, ekipman ve insan faktörü dahil maliyeti ne kadardır? Ardı ardına yangınların bu kadar çok çıkmasından dolayı bu sayı yeterli midir?

2- Kiralanan yangın söndürme helikopterlerinin su taşıma kapasitesi kaç tondur? Ne kadar zamanda yangın bölgesine ulaşıp,  müdahale edebilmektedirler?

4- Yangın söndürme uçaklarının yüksek sürat ve kapasiteleriyle etkin söndürme operasyonu yapabildikleri bilinmektedir? 2019 yılı için neden uçak kiralaması yapılmamıştır?

5- 2003-2019 yılları arasında orman yangınlarıyla mücadele için kiralanan uçak ve helikopter için toplam ne kadar ödenmiştir? Kiralanan uçak ve helikopterlerin satış bedelleri ne kadardır?

6-Türkiye’nin havadan yangınlara müdahale edecek, uçak ve helikopterlerden oluşan, yer desteğiyle bütünleşen güçlü bir söndürme filosuna ihtiyacının olduğu ortadadır. Her yıl bir sezon için milyonlarca dolar vererek kiralamak yerine yangın söndürme uçağı ve helikopteri satın alınarak neden kendi filosunu oluşturmamıştır? Kendi filosunu oluşturmanın ülke ekonomisine de katkı sağlayacağını düşünmüyor musunuz?

7- Kiralanan helikopterler hangi illerde görevlendirilmiştir? Helikopterlerin teknik özellikleri dar ve engebeli arazi şartlarına uygun mudur? Yangın haricinde arama kurtarma vs. hizmeti de vermekte midir? Yangının çıkar çıkmaz müdahalesi hayati önem taşımaktadır? Helikopterler ne  kadar sürede yangın noktasına ulaşıp, müdahale etmektedirler?

8-Yangın söndürme helikopteri dışında, yangın söndürme önleme amacıyla ne tür aletler kiralanmaktadır?

9- Bölgelere göre orman yangınında kullanılan kaç adet aröz, dozer, su tankeri bulunmaktadır? Kaç kişlik ekipler yangın söndürmede görev yapmaktadır?

10- Yangın söndürme çalışmalarında ilgili belediyeler ile işbirliğine gidilmekte midir? Belediyelerin kiraladığı yangın söndürme helikopterleri de kullanılmakta mıdır?

11- Yangın söndürmede hava araçlarının kullanımı için Dünya’daki örnekler incelenmiş midir? Bu konuda uluslararası işbirliğiniz var mıdır?

Editör: Haber Merkezi