İZ GAZETE - Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı rapora göre, Türkiye’ de 2017 yılında 119 bin 92 hektar ormanlık alan yangınlarda zarar gördü. Yine aynı rapora göre, geçen yıl meydana gelen 2411 orman yangınından 1280‘inin ise çıkış nedeni aydınlatılamadı. Bu yıl ise sadece 16-23 Temmuz tarihleri arasında, 33 ilde 90’dan fazla orman yangını meydana geldi.

HDP İzmir Milletvekili Murat ÇepniHDP Ekoloji Komisyonu adına Dersim yangınlarıyla ilgili bir açıklama yaptı.

Mardin, Hakkari, Şırnak, Diyarbakır, Bingöl, Dersim'de çıkan yangınlara dikkat çeken Çepni, devletin yangınlara müdahale etmediğini yurttaşların kendi olanakları ile yangınları söndürmeye çalıştığını ifade etti. 

"Bölgede çıkan yangınların esas sebebi askeri operasyonlardır. Halkın demokrasi ve eşitlik taleplerinin şiddetle bastırılmasının sonucu ise hem siyasi hem de ekolojik yıkımdır. Dolayısıyla yok olan sadece ormanlar, ölen sadece canlılar değil, bir bütün olarak halkın ve doğanın geleceğidir. Kürt halkının demokratik talepleri; işçi ve emekçilerin güvenceli iş, güvenceli gelecek ve onurlu bir yaşam mücadelesi, ‘devletin ve sermayenin bekası’ denilerek şiddetle yanıtlandığında, gerçekler karşısında yalan tek siyaset haline gelir." şeklinde konuşan Çepni, "Dersim’deki ormanlar ‘yerli ve milli’ değil midir?" dedi.

Yanan orman arazilerinde devletin maden arama çalışmalarına izin verdiğini iddia eden Çepni, "Orman Genel Müdürlüğü’nün ‘faili meçhul’ dediği bir çok yangın alanı, ya turizm ya da  maden şirketlerine peşkeş çekiliyor. Erzincan İliç’te uzun zamandır altın madeni çıkarılıp siyanürle işleniyor. İliç’ten başlayıp Ovacık üzerinden Hozat’a doğru olan ormanlık alanlarda toplam 5 bin metre maden sondajı yapıldığı biliniyor. Şu an İliç’teki maden sahasını genişletmek ve yeni alanlar ortaya çıkarmak için çabalanıyor. Bu nedenle insanlar kırsalda yaşam alanlarından sürülmekle karşı karşıya kalıyor." açıklamasında bulundu.

Dersim'de anayasal suç işlendiğini ifade eden Çepni orman yangınlarının sorumlularının bulunmasında ve araştırılmasında takipçi olacaklarını ifade etti.

Editör: Haber Merkezi