Mahkeme kararına rağmen RES tesisi kurmak için Çeşme Germiyan’da ormana, antik eserlere zarar veren Güral Porselen Firması bugün İzmir, Çeşme, Urla’dan gelen çevreciler, STK temsilcileri Germiyan yerli halkı ile birlikte Germiyan’da protesto edildi. Germiyan Muhtarı Işık Kaya, Germiyan-Kislecik mevkiininde Güral Porselen firmasının 2016’da inşa etmeye kalkıştığı Rüzgar Enerjisi tesisini karşı açtıkları davayı kazandıklarını, mahkemenin ÇED olmandan tesis kurulamayacağı kararını verdiği halde Ağustos 2020 başında aynı firmanın ÇED izni almadan ormana yollar açmaya başladığını, SİT koruma alanı bölgesinde antik Roma eserlerine müze denetim ve izni olmadan zarar verildiğini ifade etti.

Güral Porselen A.Ş. tarafından kurulmak istenen RES için önceki yıllarda alınan ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı, İzmir 5. İdare Mahkemesi’nin 2016/969 E sayılı dosyaca “iptal” kararı verilmişti.

Çeşme Belediyesi tarafından 16.08.2020 tarihinde inşaat yasağı nedeniyle durdurulan katliam, Valilikten alınan ‘Kamu Yararı Var’ izni ile birkaç gün sonra tekrar başladı. 2016’da davayı kazanan çevre avukatları Güral Porselenin sunmuş olduğu belgelerin geçersiz olduğunu, inşaatın yasalara aykırı olarak devam ettiğini, tekrar dava açacaklarını belirttiler. Güral Porselen şirketi ayrıca Germiyan’da mahkeme kararıyla kapatılan taş ocağını açtırıp kaçak inşaatına malzeme temin etti.

Çevrecilerin şikayeti üzerine arkeolojik kalıntı alanı olduğu gerekçesiyle Çeşme Müze Müdürlüğü ekipleri de alanda inceleme yaptı.  

'MEVSİMLİK İNŞAAT YASAĞINI VALİLİK KALDIRDI'

Çeşme Belediye Başkan yardımcısı Faika Tütüncüoğlu,“ İzinlerin Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından belediyeye olduğu bildirilmiş. Belediye ruhsat vermeyi reddetti. İtirazımıza rağmen Bakanlık inşaat ruhsatını verdi. Mevsimlik inşaat yasağını da valilik kaldırdı. Yapabileceğimiz başka bir şey kalmadı” dedi. 

EGEÇEP platformu sözcüsü Berna Ulutaş’da valilik ve Bakanlık kararına karşı itiraz edilebileceğini, EGEÇEP olarak bu tahribatta halkın yanında olacaklarını bildirdi. 

Çevrecilerden Dr.Ahmet Güler, hukuk davalarının yanısıra Güral Porselenin markası üzerine gidilmesi gerektiğini, ürünlerin boykot edilmesi gerektiğini söyledi. 

'ORMAN TAHRİBATI İNANILMAZ BOYUTTA'

Çevreci Avukat Sehrazat Mercan, “3 türbin de olsa ÇED gereklidir. ÇED kapsam dışı kararı aldırılabilinir. Mücadele hem hukuksal hem sosyal alanda devam etmelidir" dedi. Dr.Engin Önen, "Gerek arkeolojik gerekse orman tahribatı inanılmaz boyutta. Germiyan'da zaten olması gerekenden fazla RES ve taş ocakları var"

Arkeolog Elif Koparal, "Bölge arkeolojik açıdan çok önemli bir bölge, bu bölge için 2016’da hazırladığımız raporlar ne yazık ki sümen altı edilmiş" diye konuştu. Sonuç olarak katliam devam ediyor.

“TAHRİBATA SEYİRCİ KALMAYACAĞIZ”

Katılımcılar, firmanın sunduğu belgelerin geçersiz olduğunu, ÇED raporu olmadan yasalara aykırı olarak çalışmaların yapıldığını söyleyerek ,"Biz Çeşme Germiyanlılar ve çevre dostları olarak bu katliama ve tahribata seyirci  kalmayacağız, Güral porselen ürünlerini boykot için ulusal çağrı yapacağız" ifadelerini kullandılar.

Editör: Haber Merkezi