ASYA YAŞARİKİZ / İZ GAZETE - Konak Ahmetağa Mahallesi'nde bulunan Kaptan Mustafa Paşa Vakfı temelinden çıkan tarihi kalıntılar İzmir tarihine ışık tutuyor. Fakat alanın ne olacağı belirsizliğini koruduğu gibi yapılan çağrılara da cevap verilmiyor.

Mülkiyeti Vakıflar Müdürlüğüne ait alan, 2016 yılında yap-işlet-devret modeli ile ihaleye çıktı. İhaleyi alan firma aynı yılın 12 Haziran'ında alana alışveriş merkezi yapmak için çalışmalara başladı. 

3. Derecede sit alanı olan bölge için İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü, arkeolojik sondaj çalışmalarının parsel bütünlüğünde yapılması yönünde karar almıştı. Alan ile ilgili Arkeologlar Derneği, bölgenin temizlenip açıldıktan sonra arkeopark yapılması yönünde görüş bildirdi.

İzmir'de çevre davalarının savunucu avukat Arif Ali Cangı bölgenin gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini söyleyerek konunun takipçisi oldu. Cangı yaptığı açıklamada, İzmir 1. Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ve Müze Müdürlüğü'nü yasal görevini yapmaya çağırarak şu açıklamayı yaptı: "Tarihi varlıklar insanlığın ortak kültür mirasıdır, gelecek kuşakların haklarındandır. İzmir -Konak -Kaptan Mustafa Paşa Vakıf işhanı temelinden çıkan kalıntılar İzmir'in tarihinin bilinmeyen yanlarını aydınlatmaya aday. Koruma kararı ile arkeolojik kazılara başlanmalı. İzmir 1. Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ve Müze Müdürlüğü'nü yasal görevini yapmaya çağırıyorum."

Editör: Haber Merkezi