Yarımada Talanını Durdur Koordinasyonu, İzmir kamuoyunda tartışmaları dinmeyen Çeşme Turizm Projesi’ne karşı bir hamlede bulundu. Projeye karşı Çeşme’de toplanan 4 bin imza Kültür ve Turizm Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne teslim edildi. Koordinasyon bir basın açıklaması da yaptı.

Koordinasyon üyesi Selin Vural tarafından okunan açıklama şu şekilde:

İzmir’in doğal yaşamına, güzelliklerine ve turizm ekonomisine ev sahipliği yapan Yarımadayı, dolayısıyla İzmir’i tehdit eden, İzmir’in Kanal İstanbul’u olarak bilinen ve ayrıntıları sır gibi saklanan “Çeşme Turizm (Talan) Projesini” durdurmak için mücadelemiz devam ediyor.

Çeşme’deki kamu arazilerinin %55’i talan projesinin alanı içinde yer alıyor. Turizm geliştirme bölgesi olarak belirlenen 166,2 milyon m2’lik, %98’i kamuya ait bu alan turizm yatırımcılarına satılmak için çok sayıda parsele bölünüyor. Kamu malı olan, yani hepimizin olan dönümlerce arazi sermayeye aktarılıyor. Yarımada’nın sahilleri ve hatta Yarımadanın sahilleri de satışa dahil edilmiş durumdadır. Yarımada’da planlanan bu talanın, bu yağmanın tam karşısındayız.

Bu alanda endemik, nadir ve acil korunması gereken on dokuz tür var. Bu bölgede çok sayıda, bazıları nadir görülen kuş türü yaşıyor. Bunlardan bazıları da soyları tehlike de olan tavşancıl, bıyıklı doğan ve küçük kerkenez. Proje alanı soyu tükenmek üzere olan Akdeniz fokunun Ege kıyılarında işaretlenen beş öncelikli üreme alanını da barındırıyor.

Doğal yaşam alanlarını yok edecek bu projeye karşı ilk günden itibaren, İzmir Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB), İzmir Tabip odası, Barosu, yaşamdan yana olan Çevre örgütleri, Kent Konseyleri ve Siyasi Partiler yoğun bir karşı koyuşla kararlı bir mücadele içindeler.

Davalar açıldı, basın açıklamaları yapıldı, projeyle ilgili tüm Yarımada’da yaygın şekilde bilgilendirme toplantıları yapıldı. Bilim insanları, Meslek odaları, Kent Konseyleri Çalıştaylar, toplantılar düzenledi, raporlar hazırlayıp, kamuoyu ile paylaştılar.

Tüm bu çalışmaların yanında Yarımada yerellerinde yeni bir mücadele ağı örmek gerekiyordu. Yarımada’da yerelinde mücadeleyi koordine edecek, yereli bilgilendirecek, talan projesini, bu projenin neden olacağı yıkımları anlatacak, bölgede kamuoyu oluşturacak, mücadeleyi örecek YARIMADA TALANINI DURDUR KOORDİNASYONU oluşturuldu.

Yapılan çalışmaların bir ayağı olarak ÇEŞME bölgesinde imza kampanyası kararı alındı. Bu imza kampanyası ile yurttaşlarla yüz yüze temas edip, hem bire bir bilgilendirme hem duyarlığı artırmak hedeflendi. Toplanan imzalarında bu projeden vazgeçilmesi talebi ile İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne teslim etmek kararı alındı.

Bugün burada duyarlı yurttaşlarımızın imzalarını teslim etmek için bulunuyoruz. Talebimiz; toplumsal hiçbir yararı olmayacağı iktidar tarafından seçilmiş Bilirkişi heyetinin raporuna geçmiş, toplumun her kesiminin reddettiği, yalnız insanların değil bölgede yaşayan her canlının, varlığın, yaşam alanlarını ortadan kaldıracak olan bu projenin hemen durdurulması ve geriye dönüşü olmayacak bu yoldan derhal vazgeçilmesidir.

Bu taleplerimiz için sonuna kadar mücadele edeceğimizi de buradan duyuruyoruz.

Editör: Haber Merkezi