ÖZER AKDEMİR - Bergama'da yıllardır siyanürle altın işletmeciliği yapan Koza Altın Şirketi'nin Kozak Yaylası'ndaki Çukuralan Altın Madeni üçüncü kez kapasite artırıyor. İzmir Valiliği madenin kapasite artırım ÇED'inin onaylandığını duyurdu. Yüzde 84'ü ormanlık alanda bulunan madenin bu son kapasite artırımıyla birlikte binlerce yeni ağaç kesilirken, bölge Kozak kızılçam gen koruma alanı içinde kalıyor.

MADEN EN AZ 13 YIL DAHA KOZAK'TA

Bilim insanları tarafından "Ekolojik hassas bölge" olarak tanımlanan Kozak Yaylası'nda bulunan Çukuralan Altın madeni AKP-Gülen Cemaati çatışması sürecinde bugün FETÖ üyeliğinden kırmızı bütenle aranan Akın İpek ailesinden alınarak önce kayyıma sonra TMSF'ye devredildi. 2009 yılında faaliyete başlayan madende çıkarılan cevher şirketin diğer altın madeninin olduğu 52 kilometre ötedeki Ovacık'a taşınarak, burada siyanürle ayrıştırmaya tabii tutuluyordu. 2010 ve 2011 yılında olmak üzere iki kez kapasite arttıran altın madeni 141 ha'lık maden alanını 192 ha'a çıkardı. ÇED Raporu geçtiğimiz günlerde onaylanan madenin 3. kapasite artışında ise bu alanın üzerine 132 ha'lık bir alan daha eklenerek toplam maden alanı 324 ha'a çıkarılacak. ÇED Raporu'nda madencilik faaliyetinin yaklaşık 13 yıl süreceği ve bu süre içerisinde 5,82 milyon ton altın ve gümüş cevherinin çıkarılmasının planlandığı yazıyor. 

MADEN SAHASININ YÜZDE 84'Ü ORMAN ALANI

Bergama ilçe merkezine 20, Dikili ilçe merkezine ise 15 kilometre uzaklıkta bulunan altın madeninde 324 ha’lık ÇED alanının 277 ha'ı orman alanı. Madenin yaklaşık 47 hektarlık bölümü ise tarım arazisi olarak geçiriyor. Buna göre maden alanının %84’ü orman alanı! ÇED Raporunda madenin faaliyetleri sırasında çevresel etkilerin söz konusu olacağı belirtilirken, başlıca çevresel etkiler arasında toz emisyonu, gürültü, titreşim, atık su, katı atık ve asit kaya drenajı oluşumu sayılıyor. Projenin olumsuz sosyal etkileri olacağı da dile getirilen konular arasında. Madenin yakınındaki Çukuralan, Nebiler ve Kaplan  köyleri madencilik faaliyeti boyunca ÇED alanı içerisinde tarım ve hayvancılık yapamayacaklar. 
Şirket köylülerin geçimlik alanları üzerindeki bu olumsuz etkiyi toplam 621 kişinin istihdam edileceği madende bu işçilerin büyük bir kısmını civar köylerden sağlayarak ortadan kaldırmayı hedefliyor. 3. kapasite artırımı ile birlikte açık ocak ve yeraltı madenciliği faaliyetleri sonucunda yaklaşık 7,69 milyon ton cevher üretilirken,  yaklaşık 50 milyon ton da pasa ortaya çıkacak. 

EVRENSEL

Editör: Haber Merkezi