Gizem TABAN/İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türk Mühendisi ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İzmir Tabip Odası, İzmir Barosu, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Kent Konseyleri, sivil toplum kuruluşlar ve çevre platformları olarak İzmir Emek Demokrasi Güçleri ile yurttaşlardan oluşan İzmir Gemi Söküm Koordinasyonu Kurulu; Türk karasularına girmeyeceği açıklanan ancak yolundan dönmeyen Brezilya Donanması’na ait Nae Sao Paulo uçak gemisine ilişkin basın açıklaması yaptı. Bünyesinde yüksek miktarda asbest barındırdığı iddia edilen geminin Aliağa’da sökümüne karşı mücadele yürüten İzmir Gemi Söküm Koordinasyon Kurulu, sürecin takipçisi olunacağını kaydetti. Toplantıda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Aykut Akdemir, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Bülent Karakaş, İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Yüce Ayhan ve İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel konu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

‘NİHAİ BİR SONUÇ DEĞİL’

Ortak metni okuyan TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sekreteri Aykut Akdemir, şunları söyledi:

“Mücadelemiz güçlenerek devam ederken Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından Tehlikeli Madde Envanter Raporu’nun Bakanlığa sunulmaması nedeniyle, Nae Sao Paulo gemisi için verilmiş olan şartlı notifikasyon onayının iptal edildiği, geminin Türkiye kara sularına girişine izin verilmeyeceği açıklandı. Yapılan açıklama, çevre ve halk sağlığına zararlı olan, bilim ve hukuk dışı işlere karşı yürütülen örgütlü mücadelenin sonucu ortaya çıkmıştır.  Ancak bu açıklama mücadele için nihai bir sonuç değil, ihtiyatla karşıladığımız bir karardır. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada “gerekli belgelerin sağlanmamış olması” gerekçe gösterilmiştir. Gerekçenin esasa değil şekle ilişkin olması, sürecin kesin olarak sonlandırılmadığı anlamına gelmektedir. Gemi hareketine devam etmektedir.”

‘HAKLILIĞIMIZ TESCİLLENDİ’

Akdemir ayrıca, “Asbestli geminin sökümünü yapmayı planlayan firma SÖK Denizcilik haklı olsaydı bize dava açması gerekirdi, çünkü marka değerine zarar verilmiş durumda… Brezilya mahkemesinin kararı ve Bakanlığın giriş iznini iptal etmesiyle haklılığımız tescillendi. Biz halkımıza hiç yalan söylemedik. Halkı kandıranların karşısında olmaya devam edeceğiz” dedi.

‘GELECEKLERİ VARSA GÖRECEKLERİ DE VAR’

Sürece ilişkin konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Uyanık olmaya devam edeceğiz. İzmir halkının büyük bir duyarlılık göstererek tek yumruk olduğunu biliyoruz, bunu korumaya devam edeceğiz. Son buluşmamıza göre şu an çok daha büyük bir umut ve mutlulukla buradayız. Önemli bir kazanım elde ettik. 30 Ağustos 1922, emperyalizme vurulan en büyük tokadın tarihidir. Ancak emperyalizm bu topraklar üzerindeki emellerinden asla vazgeçmemiştir. Bugün de çöpüyle, atığıyla bu topraklar üzerindeki emellerini gerçekleştirmeye gayret etmektedir. Kalıcı barışın tek sigortası var; o da o halkın örgütlü birlikteliği ve direniş ruhunu koruyor olmasıdır. Karşılarında çelik gibi durmaya devam edeceğiz. Biz buradayız, gelecekleri varsa görecekleri de var” dedi.

MÜCADELE ÇAĞRISI

Savaş gemisine karşı mücadelenin sürdüğünü belirten DİSK Ege Bölgesi Temsilci Memiş Sarı, tüm savaşlara, ölümlere hayır demek için vatandaşları ölüm gemisine karşı mücadeleye davet etti.  KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Bülent Karakaş ise “Biz burada şunu gördük kararlı örgütlü olursak, direnirsek, kazanabiliriz. Biz de otoriter zihniyeti dayatmasını kabul etmiyoruz. Bunu kararlı, örgütlü mücadelemizle göstermeye devam edeceğiz” diye konuştu.

‘BAĞIMSIZ YARGI’ VURGUSU

Giderek artan dayanışmanın kendilerini umutlandırdığını ifade eden İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uzm. Dr. Yüce Ayhan, “Bu mücadeleyi kazanacağımıza inanıyorum. Bu mücadele sonrası işimizin bitmeyeceğini de biliyoruz. Başta Aliağa gemi söküm olmak üzere, işçi sağlığı, toplum sağlığının kalıcı olması için mücadelemiz devam edecek” ifadelerini kullandı.

'ORTAYA ÇIKIYOR'

Bağımsız yargının önemine dikkat çeken İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, “İnsanlarımız, topraklarımız, geleceğimiz için mücadele ediyoruz. 81 ilde ortak mücadele için kararlıyız. Bağımsız yargının gücü burada ortaya çıkıyor. Bu tür sorunlar dahil olmak üzere hukuk tanımayan yöntemleri durdurabilmenin yolu bağımsız yargıdır” açıklamalarında bulundu.

GÖZÜM ÜSTLERİNDE

Açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başkan Soyer, Aliağa Gemi Söküm Tesisleri’nin kaldırılmasıyla ilgili bir çalışma yapılıp yapılmayacağına ilişkin, “Gözüm üstlerinde. AB standartlarında normlara kavuşması lazım. oradaki söküm faaliyetlerinin başıboş olmaktan çıkarılması lazım. O nedenle takipçisi olacağız” diye konuştu.

GEREĞİNİ YAPARIZ

Büyükşehir’in Konak’taki ana hizmet binasının yıkım sürecinin Bina Yıkım Yönetmeliği’ne aykırı sürdüğüne ilişkin eleştirilere de yanıt veren Soyer, “Bunları bize iletirlerse gereğini yaparız. İlk kez duyuyorum” açıklamasını yaptı. Binadaki asbestli malzemelerin sökülüp sökülmediğine dair raporların da sorulduğu Başkan Soyer, “Tüm raporların tamam olduğunu biliyorum” açıklamasını yaptı.

Editör: Haber Merkezi