İZ GAZETE - Arazinin, üniversitenin söz hakkı olmayacak şekilde devredilmesi, kampüs ekosisteminin zarar görebileceği ve yurdun gerici yapılanmaları güçlendirebileceği endişeleri nedeniyle öğrenciler inşaat alanına kurdukları çadırlarla yaklaşık iki aydır direniyordu. 15 Mayıs’tan beri devam eden öğrencilerin protestolarına destek amaçlı gelen üniversite hocalarının rektörü istifaya çağrıları yanıt bulmazken, milletvekilleri kampüs içerisine alınmadı. Sabah saat 9.30’ta başlayan polis müdahelesi sonrası, öğrenciler dışarı alındı ve ağaç kesimine başlandı. Edinilen bilgilere göre henüz gözaltı olmadı.

Konuyla ilişkin BirGün’e konuşan ODTÜ Mezunları Derneği Başkanı İrfan Türkkolu, “KYK yurdu sadece bir yurt değil. ODTÜ’yü yok etmek, parçalamak. Bir kez daha ODTÜ’ye polis sokuldu. ODTÜ’de 1977 yılında Hasan Tan’la yapamadıklarını yapmaya Verşan’la (Kök) çalışıyorlar, ODTÜ’nün özerk, demokratik, devrimci, mücadeleci, halktan yana, bağımsızlıktan yana geleneğini yok etmeye çalışıyorlar. Mesele yurt değil. Bu yurdu biz yaparız. ODTÜ bu ülkenin devrimci mücadelesinin önemli merkezlerinden birisidir ve böyle kalacak,” ifadelerini kullandı.

MİLLETVEKİLLERİNDEN DESTEK

ODTÜ Savunulmalıdır hesabından polis saldırılarının görüntüleri paylaşılırken, milletvekilleri de yaşanılan olaylara sessiz kalmadı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Tuncay Özkan sosyal medya hesabından “İktidar emretti, polis öğrencilere operasyon düzenledi ODTÜ'de ağaçlar kesiliyor. 55 gündür ağaçlar kesilmesin ODTÜ beton olmasın diyen öğrencilerin bu gözyaşlarının hesabını vereceksiniz #polisODTÜde” paylaşımında bulundu.

CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, “Bizi betonlar değil; Ağaç altında bilim tartışan, felsefe yapan, sanat üreten gençlerimiz, çocuklarımız kurtaracak. Yapılan doğa katliamları artık son bulsun. Çocuklarımıza betonun griliğini değil; ağacın yeşilini, denizin mavisini teslim edelim. #PolisODTUde” paylaşımıyla olaya dikkat çekti.

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, "Sürekli olarak doğayı katledip, betonlaşmayı güzel bir şey gibi anlatan betongillerin vicdanına sesleniyorum. Sürekli ağaçları kesenler, yakın zamanda yaşamak için başka bir dünya bulamayacaksınız. #PolisODTÜde" ifadelerine yer verdi.

CHP İzmir Milletvekli Sevda Erdan Kılıç, "ODTÜ’de ağaçlar kesilerek kavaklık alana yapılmak istenen KYK yurduna karşı çıkan öğrencilere polis müdahale etti. Burada dertleri, oraya yurt yapmak değil, “truva atı” olarak ODTÜ’ye girmek. #PolisODTUEde #ODTUESavunulmalıdır #ODTUEdeKYKistemiyoruz" açıklamalarında bulundu.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, "Yaşanan ağaç katliamına son vermek ve ruhsatsız inşaatı mühürlemek için gelen Çankaya Bld görevlileri önce içeriye alınmadı sonrasında ise işlerini yapmaları engellendi. ODTÜ Rektörlüğü, bu hukuksuzluğa bir an önce son vermelidir!#ODTÜdeKatliamVar #PolisODTÜde #ODTÜSavunulmalıdır" diye vurguladı.

Önceki dönem CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı, sosyal medya hesabında “Bu kötülük ısrarını anlamak mümkün değil. Asırlık ağaçları kesme ısrarı! Bir ağaç gölgesine muhtaç olun” sözlerine yer verdi.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, "ODTÜ'liler elinden geleni yaptılar. Ama kelleci bunlar..! Vicdansız! Ceddimiz, atamız derler... "Yaş kesen baş keser"i öğrenmemişler." dedi.

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, ODTÜ'den bir video paylaşarak sosyal medya hesabında "ODTÜ Kavaklık alanı polis tarafından ablukaya alındı. Saldırı sonrası ağaçları kesmeye başladılar" duyurusunda bulundu.

Editör: Haber Merkezi