TUGAY CAN/ İZ GAZETE- Özellikle yanlış avlanma biçimleri sebebiyle palamutta azalma yaşanırken, uzmanlar ekim ayı ile birlikte palmutta artış yaşanabileceğine işaret etti.

1 Eylül tarihinde av yasağının da kalkmasıyla birlikte balık fiyatlarında yaşanan düşüş palamutta etkisini bir türlü gösteremiyor. Özellikle Ege Denizi’nde palamutun az çıkıyor oluşu hem vatandaşı hem de balıkçıları kara kara düşündürüyor. Palamut fiyatlarında düşüş yaşanmamasının temelinde ise palamut avında yaşanan son 10 yılın en verimsiz av sezonunun yaşanması yatıyor.

Protein ve D vitamini açısında zengin olan palamutta yaşanan verimsiz sezonun en önemli sebeplerinden biri ise kaçak ve yanlış avlanma biçimi. Yasak olmasına rağmen kullanılan algarna yöntemi balık yuvalarını yok ederek balık türlerinin çeşitliliği ve sayısını ciddi bir biçimde tehdit ediyor.

İzmir’de palamut başta olmak üzere balıkta yaşanan sıkıntı hakkında değerlendirmelerde bulunan İzmir Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Metin Karan, palamut balığının bulunmayışının temel sebebinin ‘kaçak balıkçılık’ olduğuna işaret etti.Karan, geçtiğimiz yıl ki av sezonunda yapılan aşırı avlanmaların  palamutta yaşanan sıkıntının başını çektiğini ifade etti.

‘KÖRFEZE BALIK GİRMİYOR’

Karan, “Özellikle algarna yöntemi kullanılarak yapılan avlanmalar ile balık yuvaları ciddi biçimde zarar görüyor. Bu da av sezonununa etki ediyor. Şu anda İzmir Körfezi’nde balık bulunmuyor oluşunun temel sebebi de bu. Kaçak balıkçılık sebebiyle körfeze balık girmiyor ” şeklinde konuştu.

‘EKİM AYINDA ARTABİLİR’

Palamutta yaşanan sıkıntıya dair bir diğer hususun mevsim sıcaklar olduğunu belirten İzmir Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Metin Karan, “Şu anda İzmir’de sular halen sıcak. İstanbul’da palamutun bulunduğu söyleniyor. İzmir’de özellikle ekim ayında ve sonrasında havaların da soğumasıyla birlikte palamutta bir artış yaşanabilir. Ancak bu artış yine önceki yıllarda avlanan palamut ile kıyaslanamayabilir” dedi.

Öte yandan palamut avlanmasında yaşanacak artış ile birlikte fiyatlarda da bir düşüş yaşanması bekleniyor.

 ALGARNA NEDİR?

Deniz Salyangozu, Karides, Midye, İstridye avında kullanılan, dip tarama yöntemli avlanma çeşididir.Av yasağı zamanlarında (üreme zamanları) yapıldığında, balık yuvalarını ve balık yumurtalarını talan ettiğinden, zararı yararından çoktur. Ege Denizi ve Akdeniz’de algarna ile su ürünleri avcılığı yasaktır. Marmara Denizi'nde dip trolü ve orta su trolü ile su ürünleri avcılığı yasaktır.

Editör: Haber Merkezi