CENGİZ ALDEMİR / İZ GAZETE - Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı görevinden, Genelkurmayın emrine verilmesi sonucu görevinden istifa eden Tümamiral Cihat Yaycı'nın istifası sonrası birçok senaryo ileri sürüldü. Konuyu bilmeyen kişilerin yorumlarına itibar edilmemesi uyarısında bulunan CHP’li Mehmet Ali Çelebi, İz Gazete'ye yaptığı değerlendirmesinde, vatanın bütünlüğünü, “Anavatan, yavru vatan, mavi vatan ve semaları bir bütündür parçalanamaz.” şeklinde kamuoyuna anlatılmasını istedi. Çelebi bu konuda paylaştığı haritalara da dikkat çekti.

Tümamiral Cihat Yaycı’nın istifa ettiği haberini sosyal medya hesabında paylaşan CHP’nin asker kökenli İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, takipçilerine, “Mavi Vatan politikası üzerinden Libya ile yapılan deniz yetki alanlarının genişletilmesine ilişkin anlaşmanın mimarı olarak gösterilen, FETÖ ile mücadelede kritik isimlerden biri olarak öne çıkan Tümamiral Yaycı’nın istifası üzerine, “FETÖ sevindi. Yunanlılar sevindi. ‘Mavi Vatan’ hüzünlendi.” diye yazdı.

FETÖMETREYİ İCAT ETTİ

Yaycı’nın Mavi Vatan konsepti çalışmaları ve askeriye içindeki FETÖ’cüleri tespit etmek için yaptığı FETÖMETRE uygulamasına dikkat çeken Çelebi, “2009 Yılında Cihat Yaycı, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sınırlarının çizildiği yöntemin eksik olduğunu fark etti. Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sınırlarının dikey hatlar kullanılarak yanlış bir şekilde çizildiğini, diğer ülkeler gibi diyagonal hatların kullanılması gerektiğini fark edip çalışmaya başladı. Bu çalışmalar makale olarak 2011’de yayınlandı. Makalelerin ardından birçok kitap çıkardı ve 10 yıl sonra da olsa Libya ile anlaşma yapıldı. FETÖMETRE uygulaması yöntemi ile belirli kriterler oluşturuldu ve tespit edilmekte zorluk yaşanan örgüt mensuplarının tespitinde çok büyük yer tutmuştur” dedi.

ZENGİN DOĞALGAZ REZERVLERİ

Mavi Vatan’ın, Misak-ı Milli sınırlarının denizdeki karşılığı olduğunu ve stratejik öneminin yanı sıra doğalgaz yönünden zengin rezervlerine dikkat çeken Çelebi, “Mavi Vatan Doktrini: Yetki alanlarımızın ekonomik, jeopolitik, savunma eksenli perspektifidir. Toplam değeri 3 trilyon doları bulan doğalgaz rezervleri Türkiye’nin 572 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılayabilecek Doğu Akdeniz’de hak ve menfaatlerimiz korunmalıdır. Aksi taktirde Seville haritası ile 189000 km2 hakkımız 41000 km2 düşürülecektir. Sözde Seville haritası Antalya körfezine Türkiye’yi hapsedecektir. 148bin km2 yani Kıbrıs adasının 11 katı kaybımız olacaktır” uyarısında bulundu.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) 2003 yılında Mısır, 2007’de Lübnan, 2010’da ise İsrail ile MEB sınırlandırma anlaşmaları yaptığını hatırlatan Çelebi, Rum yönetiminin 2007’de 13 petrol arama ruhsat sahası ilan ettiğini 1,4,5,6,7 nolu sahaların ise Türkiye ile çakıştığını belirtti.

ULUSLARARASI KARARLAR…

Türkiye’nin Mavi Vatan’da 2. Sevre karşı ganbot, sismik, sondaj diplomasi uygulamalarının devam ettirilmesi gerektiğini söyledi. Konu ile ilgili uluslararası kararların önemine vurgu yapan çelebi, ülkeler arasındaki örnek davaları sıralayarak şöyle konuştu: “ Bu konuda paylaştığım haritalar önemli. Adaların karasuları kadar deniz yetki alanına sahip olmasına dair Uluslararası Adalet Divanı ile Uluslararası Hakem Heyeti Kararları yüksek sesle dillendirilmelidir. 1969 kuzey denizi davası; 1977 İngiltere-Fransa davası, Alcatraz adaları; 1982 Tunus-Libya davası gibi…Unutulmasın ki istikbal göklerde, ikbal denizlerdedir.”

Editör: Haber Merkezi