Batuhan KAYA- Demir Yol-İş Sendikası İzmir Şubesi üyesi İzmir Metro A.Ş işçileri, son günlerde İzmir Metro AŞ’deki mobbing, çalışma şartlarındaki sıkıntılar ve işten çıkarmalarla alakalı basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı, Demir Yol-İş Sendikası İzmir Şubesi Başkanı Hamdullah Giral okudu. Giral açıklamasında, “Yemekteki suyumuzu bile kesenlerden, kötü, kalitesiz, içinden çeşitli cisimler çıkan yemekleri bizlere layık görenlerden, baskı, zulüm, mobbing yapanlardan bunların hesabını sormak boynumuzun borcudur” diye konuştu.

“Ölümüne çalışıyoruz, iş güvencesi istiyoruz”

İzmir Metro A.Ş işçilerinin çok zor şartlar altında çalıştıklarını ve tehdit değil iş güvencesi istediklerini söyleyen Giral, “Bizler kurumumuzun çatısı altında 24 yıldır İzmir'imize ve İzmir halkına hizmet veren Metro A.Ş. işçileriyiz. Ölümüne çalışıyoruz, karşılığında da insanca yaşamak ve iş güvencesi istiyoruz. Ülkesini, şehrini ve işini seven Metro çalışanları olarak üzerimize düşeni hep en iyi şekilde yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Son imzaladığımız toplu sözleşmemizde haklarımızı almak için yaptığımız yasal grevden sonra Metro A.Ş. yönetimi intikam alma duygusuyla çalışanlara kin ve nefretle zulüm yapmaktadır. Metro A.Ş. yönetimine buradan bir kez daha sesleniyorum; Yaptığınız baskılardan, mobbingden ve işten atma tehditlerinizden vazgeçin artık...” dedi.

“İş barışı bozuldu adalet bozuldu”

Sahada iş barışı ve adaletin bozulduğunu kaydeden Giral, “Sendika olarak biz ne dedik; İşçilerin sesine kulak verin, İşçileri huzursuz etmeyin, İşçileri görmezden gelmeyin dedik. Siz ne yaptınız? İletişim yollarının tamamını kapatıp baskıya ve tehditlerinize devam ederek çalışanları değersizleştirdiniz. Alnımızın teri hak edişlerimizi ödeyin dedik; hakkınız değil dediniz, eksik ödediniz. Şimdi yetkililere soruyorum; Emekçinin hakkını eksik öderken Genel Müdür dahil kapsam dışı personel de maaşlarını aynı bahanelerle eksik alıyor mu? Yasal olmamasına rağmen kamera kayıtları aylarca geriye gidilip alınarak, çalışanlara ceza kesmek doğru bir davranış mı? Bu da yetmezmiş gibi kayıtlar usulsüz bir şekilde, yetkili olmayan kişilerce alınıp ve gene yetkili olmayan kişilerce cep telefonlarında birbirlerine servis edilmesi yasal mı? Yemekteki suyumuzu bile kesenlerden, kötü, kalitesiz, içinden çeşitli cisimler çıkan yemekleri bizlere layık görenlerden, baskı, zulüm, mobbing yapanlardan bunların hesabını sormak boynumuzun borcudur. Sahada iş barışı bozuldu, adalet bozuldu, en ufak hatamızda bile işten atılırız korkusuyla çalışmak istemiyoruz artık” ifadelerini kullandı.

“İşten çıkarılanları unutmadık”

Geçmiş dönemde işten çıkartılan arkadaşlarını da unutmadıklarını söyleyen Giral, “En son işten atılan; Mustafa ÖZÇELİK kardeşimizi, Cansu ERKAPLAN kardeşimizi, Mustafa AKPINAR kardeşimizi, Emrah ALGIN kardeşimizi de unutmadık, unutmaya da niyetimiz yok. Bunlarında hesabını sormak boynumuzun borcudur. Çalışan arkadaşlarımızın ödenmeyen mesai ücretleriyle ilgili talebimize bile tehditle cevap verip vardiyalarını değiştirdiniz, dinlenme günlerini çaldınız” diye konuştu.

Son olarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ve İzmir Metro A.Ş’ye seslenen Giral, yarından itibaren sakal bırakıp sivil kıyafetlerle çalışarak eylem gerçekleştireceklerini ifade ederek taleplerini şöyle sıraladı:
“Emeğin ve emekçinin dostu Sayın Cemil TUGAY Başkanımızın bu zulme bir an önce dur demesi ve Metro emekçisine sahip çıkmasıdır. Değerli kardeşlerim, Sesimizi duyurana kadar yarın sabahtan itibaren sivil kıyafetle birlikte sakal eylemine başlıyoruz. Eğer sesimize kulak veren olmazsa eylemlerimiz artarak devam edecektir. Çözüme ulaşmasını diler; Daha iyi çalışma koşulları için vermiş olduğumuz mücadelemizde sıkıntılarımızın vakit kaybedilmeden giderilmesini talep ederiz” dedi.

Muhabir: Batuhan KAYA