Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Buğra Gökce, kentin kişi başı gelir payının yıllar içinde giderek azaldığına verilerle dikkat çekti. 2001 yılında İzmir’de kişi başı gelirin Türkiye’de kişi başına düşen gelirin bir buçuk katı olduğunu hatırlatan Gökce, 2022 yılında ise bu oranın dörtte üçten daha aza gerilediğinin altını çizdi. İzmir’in 21 yıldır merkezi idare tarafından ayrımcılığa uğradığını, sistematik olarak cezalandırılmak istendiğini ve bu nedenle hak ettiği yatırımları alamadığını rakamlarla detaylandıran Gökce, son 14 yıllık süreç içinde 1 trilyon 359 milyar lira vergi ödeyen kentin sadece 35 milyar lira yatırıma layık görülmesini eleştirdi. “Uygulanan ekonomi politikalarıyla İzmirliler yoksullaştı” diyen Gökce, bu tabloyu değiştirmeye talip olduklarını dile getirdi. Kalkınma atağını sürdüren bir İzmir için canla başla çalışacaklarını açıklayan Gökce, “Bunun yolu, istihdam kapasitesi yüksek daha çok yatırımcıyı bu kente çekmekten geçiyor. Bürokrasiyi azaltarak, mevzuatta maksimum kolaylığı sağlayarak, fabrikaların alt yapı ve yollarını hızla yaparak, meslek kursları aracılığıyla kalifiye eleman ihtiyacını karşılayarak bunu sağlamaya ve İzmir’deki refahı arttırmaya çalışacağız” şeklinde konuştu.

Ekonomi politikalarıyla İzmirliler yoksullaştı

Gelir eşitsizliği ve yoksullaşmanın İzmir’e etkilerini verilerle anlatan Gökce, sözlerini şöyle sürdürdü: “2001 yılında Türkiye’de kişi başına düşen gelir 2 bin 146 dolar. İzmir’de kişi başına düşen gelir ise 3 bin 275 dolar. Yani o tarihte İzmir’de kişi başına düşen gelir, Türkiye’de kişi başına düşen gelirin bir buçuk katı. 2022 yılında ise Türkiye’de kişi başına düşen gelir 10 bin 659 dolar iken, İzmir’de bu rakam 7 bin 570 dolar. Yani İzmir’de kişi başına düşen gelir, Türkiye’de kişi başına düşen gelirin dörtte üçünden daha az. 21 yıldır İzmir merkezi hükümet tarafından ayrımcılığa uğradı. Hak ettiği yatırımı alamadı. Uygulanan ekonomi politikalarıyla da İzmirliler yoksullaştı ve varlıklarını kaybetti.”

14 yılda 35 milyar yatırıma layık görüldü

İzmir’in ödediği vergilere rağmen merkezi idareden yeterince yatırım almadığına dair rakamlar da paylaşan Gökce, “Örneğin 2019-2023 arasında İzmir 890 milyar lira vergi ödedi, bu dönemde merkezi idarenin yaptığı yatırım sadece 20.6 milyar lira. 2014-2019 döneminde İzmir 283 milyar lira vergi ödedi, bu dönemde merkezi idarenin yaptığı yatırım 7.8 milyar lira. 2009-2014 döneminde İzmir 186,8 milyar lira vergi ödedi, merkezi idarenin yaptığı yatırım sadece 6.9 milyar lira. 2009-2023 arasındaki 14 yıllık süreç içinde İzmir, 1 trilyon 359 milyar lira vergi ödeyip sadece -evet sadece- 35 milyar lira yatırıma layık görülmüş. Arada 38 kat fark var. Türkiye bugün OECD ülkeleri arasında gelir eşitsizliğinin en yüksek olduğu üçüncü ülke. İzmir de bu gelir eşitsizliğinden ve yoksullaşmadan fazlasıyla etkilendi” dedi.

Bu tabloyu değiştirmeye talibiz

Yeni yatırım ve yatırımcılarla ekonomideki çarkı yeniden hızlandırmaya çalışacaklarının altını çizen Gökce, “Biz bu tabloyu değiştirmeye talibiz. Uygulanacak çok boyutlu sosyal desteklerle dezavantajlı kesimlerin yanında olacağız. İstihdamı arttırmak ve yoksulluğu azaltmak konusunda öncülük edeceğiz. Geleceğe umutla bakan, kalkınma atağını sürdüren, güçlü bir İzmir için samimiyetle çalışacağız” ifadelerini kullandı.

Editör: Duygu Kaya