Engellilerin kent yaşamında çok zorlandığı alanlardan birisi de kaldırımlar. Kaldırımların, araçlarla, masalarla, sandalyelerle ve panolarla işgal edilmesi ve özel kaldırım taşlarının tam olarak yaygınlaşmaması engellilerin kent içerisinde hareket etmesini zorlaştırıyor. Son olarak, görme engellilerle ilgili çalışmaları olan Beyazay Derneği’nin İzmir Şube Başkanı Salih Arıkan, kaldırımların işgal edilmesinin mağduru oldu. İşe giderken geçtiği kaldırımın masa ve sandalyelerle daraltılmasına itiraz eden Arıkan, esnaf tarafından darbedildiğini belirtti. 

'KALDIRIM AÇISINDAN DAR BİR BÖLGE’

Arıkan yaşadıklarını Evrensel Gazetesi'nden Metehan Ud'a anlattı. Olayın, Basmane 1364 Sokak’taki Kutucular İş Merkezi önünde gerçekleştiğini aktaran Arıkan, “Daha önce de bu sokakta benzer bir olay yaşadım ve esnafı uyarmıştım. Orası kaldırım olarak çok dar bir bölge. Bu sokaktaki büfeler kaldırıma masa, sandalye koyduklarından dolayı bizim için geçiş zor oluyor. Normalde bir çok yerde kaldırımlar, arabalar ve masalar tarafından işgal edilmiş bir durumda ama bir şekilde yanından geçiveriyoruz. Ama burası işe gidip gelirken epey zorlandığım bir yer” diye konuştu.

‘ŞİKAYETTE BULUNDUM, CEZALARINI ÇEKSİNLER’

Uyarılarının dinlenmemesine sinirlendiğini ifade eden Arıkan, “Dün masaları, sandalyeleri devirmeye çalıştım. Beni ellerimden, kollarımdan tuttular, darp ettiler, epey yumrukladılar. O kamera görüntüleri alınabilir mi yok ettiler mi, bilmiyorum ama çok çirkin bir olay. Hem kaldırımı işgal edip insanların geçişini engelleyeceksin hem de bir görmeyen buna itiraz etti diye onu kollarından tutup yumruklayacaksınız. Bu insanlığa, ahlaka uygun bir şey değil. Gerekli şikayetlerde bulundum. Bu insanların gerekli cezaları çekmesini istiyorum” ifadesinde bulundu.

‘KALDIRIMLAR HEPİMİZİN’

Kentin yöneticilerine de Salih Arıkan, “Talebim öncelikle Kutucular İş Merkezi’nin gerisindeki otoparkın kapatılması, ikincisi oradaki dükkanın cezalandırılarak sokağa masa sandalye koyulmasının engellenmesidir. Genel olarak da bütün kaldırımların hepimizin olduğu gerçeğinden yola çıkarak kaldırımların arabalardan, masalardan, sandalyelerden, ayaklı tabelalerden temizlenmesini ve halkımızın rahat bir şekilde yürüdüğü mekanlar haline getirilmesini istiyoruz” dedi. 

Konuyla ilgili görüştüğümüz esnaf ise soruları yanıtsız bıraktı.

Editör: Haber Merkezi