CENGİZ ALDEMİR / İZ GAZETE - İz Gazeteye değerlendirmelerde bulunan CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, iktidarın ekonomi politikalarını ağır bir dille eleştirdi. Böke, aşırı finansallaşmış bir ekonomide, dışa bağımlı yapı ile ithalata bağımlı üretim yarattığını, bunun da cari açık sorununa neden olduğunun altını çizdi. Böke, “ Aşırı finansallaşma sorunu yetmiyor, bir de yanında bir ödemeler dengesini gözetmemiz gereken bir top daha çıkartıyor önümüze. Azıcık ekonomiyi canlandı mı arkasından cari açık sorunu çıkıyor. Bir cari açık sorunu gelecek, üstelik de bu sefer, bu cari açığı finanse edecek sermayeye erişmemizin daha zor olduğu bir dünyada gelecek” dedi.
 

YENİ BİR DÖVİZ KRİZİ

Dünyada büyük bir belirsizlik hali olduğuna vurgu yapan Böke, Türkiye’nin risk algısının olumsuz ve sıkıntılı yönde değiştiği bir dönemde, iktidarın cari açığa yol açacak adım attığını belirtti. Böke, “ Krediyi daha da çok genişleterek ortaya çıkacak bir büyüme, Türkiye’de ödemeler dengesi krizine yol açabilecek bir risk olarak karşımızda duruyor. Yeni bir döviz krizini siz çağırmış oluyorsunuz. Bir dış güç falan değil. Bir başka risk ise bugüne kadar bu krediler, arz tarafında bir canlanma, Türkiye’de yatırımlar, fiziki sermaye ve verimlilik yoluyla, bir ekonomik dönüşüm yarattı mı? yaratmadı. Bugün yaratması için bir koşul var mı? hiç yok. Dolayısıyla bunun bir talep politikası olduğu gerçeğini de unutmayalım” eleştirisinde bulundu.

ENFLASYON RİSKİ

Arzı büyüten değil, talebi canlandırmak üzerine kurulu siyasi anlayışın, bugüne kadar ülkede krizi besleyen temel anlayış olduğunu kaydeden Böke,enflasyon riskini getiren temel olgunun bu olduğunu söyledi.Alınan tedbirlerin enflasyon riskini artıracağını belirten Böke, “ Hem ödemeler dengesi krizi ihtimalini artıran bir iş bu, hem de enflasyon baskısını çok daha fazla arttırma riski barındırıyor. Kendi içerisinde getirisinden çok, götürüsü vardır. Bu riskler ise çok büyük” yorumunda bulundu.Birleşmiş Milletlerin yıllık raporuna değinen Böke, aşırı finansallaşmış düzenin, kırılganlık yarattığının yer aldığını söyledi. Dünyanın bu kırılganlıktan çıkışı henüz bulamadığına dikkat çeken Böke, çıkışın tek yolunun, aşırı finansallaşmayı zabıt altına alarak kontrol etme tavsiyesinde bulundu.

YENİ KRİZ UYARISI

Ekonomideki kötüye gidişin nedenleri ve sonuçlarını 3 başlık altında değerlendiren Böke eleştirilerini şöyle sürdürdü: “ Küresel bir düzende sıkıntı var ve o düzenin bir parçası da Türkiye’dir. Kendi düşenimizi kuracaksak eğer, bu düzeni değiştirerek başlamamız gerekiyor. Aşırı finansallaşmanın yerine, üretimden kazanç elde ettiğimiz bir düzen kurmalıyız. Üç meselenin altını çizmek istiyorum. Birincisi yine aynı raporda, aşırı finansallaşma kendisini özel sektör borçlarına dönüştürdü ve o borçlar yatırıma ve sermaye birikimine dönüşmediğini söylüyor. Yani kendisi bir sorun haline geliyor. İkinci sorun aşırı finansallaşma kredi kalitesini bozmaya başlıyor ve krizlere neden oluyor. Yani büyümeye yol açmıyor. Üçüncü sorun da aşırı finansallaşma eşitsizlikleri de derinleştiriyor. Türkiye zaten eşitsizliklerin çok derin olduğu bir ülke. İktidar yeni krizlere davet çıkartan bir adım atıyor. Atılması ise çok yanlış” uyarısında bulundu.

Editör: Haber Merkezi