Cengiz Aldemir/ANKARA - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’nin kredi notunun ve iktidarın faiz kredi politikalarını İz gazeteye değerlendiren CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, 11 milyon işsiz olduğu, halkın bir yıl içinde bankalara olan borcunun yüzde 41 arttığı Türkiye’de ekonomiye olan güven duygusunu kaybolduğunu söyledi. Böke ekonomi ve TL’nin yükselişinin bir CHP iktidarında olacağını savundu.

İKTİDAR HER SORUNU KREDİ VE FAİZLE ÇÖZMEYE ÇALIŞIYOR

Halkın tek adam iktidarının yanlış ekonomi politikalarını değişmeyeceğini gördüğünü, Türk lirasına istikrar kazandıramadığı için doların artışını durduramayacağını belirten Böke, saray iktidarı devam ettiği sürece, güvenin istikrarlı bir biçimde kazanılmasının mümkün olmayacağını vurguladı. AKP iktidarının ekonomi politikasını iki yerden okuduğunu, birincisinin faiz politikası üzerinde okuduğunu, bir diğer okumasını da eline geçen kaynağı üretime istihdama aktarmak yerine ranta, yandaşa aktarmayı seçtiğini vurgulayarak, “Her sorunu kredi ve faiz üzerinden çözmeye çalışırsanız ve üretimi geliştirecek alanlara kamu kaynakları aktarmak yerine, yandaş beslemeye kaynak aktarırsanız o zaman milyonlar açısından sorunun çözülebileceğine dair hiçbir sinyal vermemiş olursunuz. Bu iktidar bütün politikayı faize indirgemiş vaziyette. Bir dönem faizle kavga veriliyor, sonra faiz artırılıyor, bir süre faiz yüksek kalıyor, sonra tekrar faizle kavga ediliyor görüntüsü veriliyor. Bu kısır döngü içerisinde, sorunları çözülmeyen vatandaşın bu ekonomiye güveni maalesef kalmıyor” eleştirisinde bulundu.

ÜRETİMİ TIKAYAN ANLAYIŞIN NOTU YÜKSELMEZ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in, Türkiye'nin kredi notunu 'BB-' olarak teyit ettiği, görünümünü 'negatif'ten 'durağan'a yükselttiği, beklenti kredi not ve görünümünde değişiklik yapılmayacağı yönündeki açıklamasını da değerlendiren Böke, “ Bu iki temel riski şöyle okumak gerekiyor; Türkiye ekonomisine güven duyacak olan unsurların hiçbirisi güven duymadığı için unun içerisine yerleşikler, Türkiye’ye yatırım yapabilecek olan yabancı ekonomik aktörler de giriyor. Bu güven ortadan kalktığı zaman rezerv biriktirmek zorlaşıyor. Bakın 128 milyar dolar rezerv yok edildi. Birinci yapılması gereken şey var olan rezervi korumayı bilen bir iktidara ihtiyacımız var. Türkiye’de üretimin önündeki en büyük engel iktidarın kamu kaynaklarını kullanma şekli. İktidar kamu kaynaklarını halktan aldığı vergilerle özel ve kamu yatırımlarına yol gösterici görevini yerine getirmesi gerekiyor. Ama ne yapıyor? kamu-özel iş birliği projeleri üzerinden bir avuç şirkete kaynakları aktararak kamuyu zarara uğratıyor. İktidar üreteni değil, kamu zararı yaratanı destekliyor. Bu ülke için büyük bir verimlilik kaybına neden oluyor. Bir diğer kullandığı araç ise kamu ihale kanununu üretenle pazarlık haline dönüştürüyor ve “benimle paylaşacak olana kaynağı aktarırım” anlayışında olduğu için ekonomide verimsizlik ve üretimde tıkanıklığa yol açmış oluyor. Yani güven kalmıyor. O yüzden notu yükselmiyor” yorumunda bulundu.

CHP TL’YE DEĞER KAZANDIRACAK

Bir CHP iktidarında ekonominin üretime yönlendireceklerini ve sosyal devleti ayağa kaldırarak, hukuku ve demokrasiyi var edeceklerini, sorun yaşayan vatandaşa, kendisinin yanında bir devlet olduğu duygusunu kazandıracaklarını söyleyen Ekonomist Böke, “Çok anormal işler yapıyor olan iktidar, anormalliği bıraktığında Türk lirası değer kazanmaya başladı. Bunun üzerine düşünü ki üretime, sosyal devlete, hukuka, demokrasiye dayalı bütüncül bir program eklense ki, bunu biz yapacağız. O zaman Türk lirasının hak ettiği değere ulaşacağı, faizlerin düşeceği, güvenin oluşacağına da şüphe yok” değerlendirmesinde bulundu.

Editör: Haber Merkezi